Interceptarile, marul discordiei intre PSD si PNL - discutiile pe Constitutie, suspendate

Marti, 04 Iunie 2013, ora 21:55
2130 citiri
Interceptarile, marul discordiei intre PSD si PNL - discutiile pe Constitutie, suspendate
Foto: Realitatea Tv

Comisia de revizuire a Constitutiei si-a suspendat, marti seara, lucrarile, fiind invocata lipsa de cvorum, chiar cand se afla in discutie reglementarea privind regimul interceptarilor, dupa adoptarea amendamentului care instituie autorizarea acestora de catre judecator.

Grupul PNL a propus o serie de amendamente care descriu in Constitutie mecanismul prin care este posibila interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicatii.

Primul amendament priveste autorizarea de catre instanta de judecata a oricaror interceptari. La acest amendament, Comisia a convenit si introducerea a sintagmei privind obtinerea "datelor de localizare" sau "inregistrarea in mediul ambiental".

Un al doilea amendament al PNL preciza ca "in cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de cel mult 48 de ore".

De ce au fost neintelegeri intre PSD si PNL

La momentul dezbaterii celui de-al doilea amendament, deputatul PSD Daniel Florea a intervenit intreband de ce sa fie institutita o perioada de 48 de ore si nu una de 24 de ore in care procurorul sa poata dispune interceptarea unei persoane. Senatorul PNL Tudor Chiuariu i-a replicat ca este necesar un interval de timp rezonabil.

La randul sau, deputatul PSD Eugen Nicolicea a sustinut ca un drept constitutional nu poate fi restrans pe motiv de graba.

"S-a introdus in Codul de procedura acum ca 'daca ne grabim'. Eh, bagam si in Constitutie ca incalcam un drept constitutional pentru ca ne grabim", a afirmat Nicolicea.

El a sustinut ca propunerea liberalilor "instituie incerceptarea la bunul plac".

De asemenea, deputatul din partea minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a afirmat ca interceptarea unei convorbiri telefonice a unei persoane implica interceptarea si a persoanelor terte care iau parte la convorbire. El a mentionat ca este necesar sa se precizeze ca mandatul se refera doar la o anumita persoana si nu in general la orice individ care intra in contact cu persoana pe numele caruia a fost emis un mandat. "Daca ai dat mandatul asta il dai pe o persoana, nu pe persoana si toata agenda lui telefonica", a mai spus Pambuccian.

Presedintele Comisiei de revizuire, Crin Antonescu, l-a intrebat pe Nicolicea daca sustine eliminarea amendamentului care da posibilitatea procurorului de a dispune interceptarea pentru 48 de ore.

Ulteior insa a intervenit senatorul PNL Tudor Chiuariu, care a atras atentia asupra riscului eliminarii unei asemenea prevederi.

"Daca eliminam partea asta a doua inseamna ca nu mai poate fi interceptat nimeni, in nicio conditie, chiar daca e pe punctul de a face un atentat terorist, de exemplu, decat dupa ce obtine un mandat de la judecator. Se duce procurorul, face o cerere, judecatorul se gandeste si-i da mandatul", a afirmat Chiuariu.

Totodata, Pambuccian a propus instituirea conditiei ca procurorul sa poata dispune interceptarea pe o perioada de 48 de ore, dar doar o singura data.

"Daca nu spune o singura data, din 48 in 48 de ore isi scrie singur dreptul asta si poate sa stea sa asculte 100 de ani (...) Trebuie sa fim foarte atenti, sa nu lasam nicio portita", a afirmat deputatul minoritatilor nationale.

Chiuariu a replicat ca o astfel de reglementare ar fi excesiva, precizand ca pot exista situatii in care procurorii se pot insela in prima instanta, dar ulterior pot avea motive temeinice.

Deputatul PNL George Scutaru a afirmat ca in situatia intrumentarii unui caz de spionaj sau de atentat la siguranta nationala este necesar un cadru legal permisiv procurorilor, si nu o limitare la o singura optiune pentru dispunerea interceptarilor.

In cele din urma, Crin Antonescu a supus votului Comisiei amendamentul PNL, acesta intrunind 6 voturi "pentru" si un vot "impotriva", mai multi parlamentari PSD refuzand sa participe la vot.

"Constat in felul acesta ca nu mai avem cvorum...maine reluam", a comentat Antonescu.

De asemenea, a fost adoptat un amendament care modifica articolul 28 din Constitutie prin introducerea noilor modalitati de comunicare electronica: "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice, al comunicatiilor electronice si al datelor de trafic si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

In forma actuala din legea fundamentala se prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

De asemenea, la articolul 28 a fost introdus un nou aliniat care precizeaza ca "autoritatile publice respecta si garanteaza secretul corespondentei".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#modificare Constitutie interceptari, #amendament interceptari Constitutie, #suspendare discutii modificare Constitutie , #constitutie
Comentarii