Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Revizuirea Constitutiei si regionalizarea, esecuri majore ale USL

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 17:54
2229 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Revizuirea Constitutiei si regionalizarea, esecuri majore ale USL

Asa cum se desfasoara lucrurile doar un miracol mai poate conduce la revizuirea Constitutiei. Numai ca in politica nu se petrec miracole.

In cazul esecului revizuirii Constitutiei, nici de regionalizare nu se mai poate discuta, existenta regiunilor nefiind prevazuta expres in actuala Constitutie.

Ce n-a functionat in planul de revizuire?

1. Elitele intelectuale ale tarii n-au putut fi pacalite. Au mirosit imediat incotro se indreapta revizuirea, spre extinderea puterii legislative, calcand in picioare statul de drept, separatia puterilor in stat, independenta justitiei. Asa ceva nu se iarta. Exista o opozitie masiva a ziaristilor independenti, a societatii civile, a cetatenilor care inteleg democratia, checks and balances, imuni la gogosile pe care le vinde puterea aflata la guvernare.

Ca aceste elite, organizate prin Internet si retelele de socializare, au un cuvant greu de spus, s-a vazut la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui, cand au facut diferenta si referendumul a fost invalidat.

Pentru acestia, chemarea la ordine in fata unei comisii de ancheta parlamentara a oricarui cetatean, fie el si procuror sau judecator, este inacceptabila, ca si anularea dreptului CCR de a cenzura acele hotarari ale Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale, reducerea mandatului membrilor CSM si altele, care nu au ce cauta in decizii ale Parlamentului.

2. Propunerea de revizuire a Constitutiei contine prevederi ridicole, care nu au ce cauta in legea legilor. Sa nu tragi pisica de coada, ca e simtitoare si o doare, patrimoniul universitatilor private sa revina fondatorilor, desi acestia au plecat cu un apartament si un computer si au facut averi uriase fara sa plateasca taxe si impozite la stat, fiind institutii de interes public, sunt doar doua exemple din multele care ar putea fi insirate, venind din nepriceperea si amatorismul unor oameni care s-au vazut parlamentari si cred ca le stiu pe toate. Au devenit atoate stiutori peste noapte.

3. Cel mai grav lucru deriva din nerespectarea deciziilor poporului de la referendumul din 2009. Incalcarea grava a articolelor nemodificabile din actuala Constitutie, (Art.2.- (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum), nu are cum sa treaca de CCR, de Consiliul Legislativ si de referendumul de aprobare a revizuirii Constitutiei.

Discutia ca referendumul din 2009 a fost "consultativ", si deci neobligatoriu, ascunde o capcana semantica. Consultativ vine de la "a consulta" poporul, nu de la "neobligatoriu". Ca nu suntem toti tampiti si nedeprinsi cu intelesurile limbii romane.

4. Revizuirea Constitutiei este trecuta si prin filtrul Comisiei de la Venetia si a expertilor UE, care au si anuntat ca studiaza cu mare atentie cum evolueaza acest proces. Asa cum s-a intamplat si vara trecuta, Romania nu este de capul ei. Este membru UE cu drepturi dar si obligatii importante care-i revin, inclusiv in respectarea democratiei si statului de drept.

Nu le respecta, UE are suficiente parghii de retorsiune, de la oprirea fondurilor europene nerambursabile, necesare ca aerul economiei romanesti, la costurile imprumuturilor si suspendarea dreptului de vot pentru Romania in cadrul diferitelor institutii europene.

5. Cvorumul de validare prin referendum va fi foarte greu de atins, in cazul in care ramane 50% +1 din populatia cu drept de vot. Asa ar fi normal sa decida CCR, cum a mai facut-o si vara trecuta, pentru ca vointa poporului din art. 2 al Constitutiei, nemodificabil, nu inseamna un grup de oameni, fie el Parlamentul, fie 25% voturi valide, din care jumatate, adica 12,5% sa spuna "DA".

Vointa populara nu inseamna vointa a 12,5%. Inseamna prezenta la vot a 50%+1 dintre cetateani, asa a fost si validata actuala Constitutie. Prin simetrie, nu poate fi modificata cu alt cvorum.

(Art.2.- (2) Niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.)

Chiar presupunand ca se aproba cvorumul de 30%, mi-e greu sa cred ca nu se vor gasi suficienti romani constienti care sa spuna NU revizuirii, in cazul in care continua sa mentina aberatiile pe care le comentam cu totii.

6. Exista disensiuni majore intre PSD si PNL, care nu mai pot fi tinute sub pres. Aproape zilnic apar divergente de opinii, inclusiv pe problema revizuirii Constitutiei, pe care Victor Ponta si Crin Antonescu nici nu se mai obosesc sa le ascunda.

Toate aceste rationamente sunt trecute in revista si de catre actuala putere, care a lasat-o mai moale cu calendarul initial. Votul in Senat va fi dat la toamna, eventuala reintoarcere de mai multe ori in Parlament a legii de modificare a Constitutiei va lua timp, posibilul referendum cerut de presedinte tulbura si el apele, asa ca anul acesta nu vad cum se poate organiza un referendum de aprobare a revizuirii Constitutiei.

Anul viitor va incepe in forta sub spectrul campaniei electorale pentru europarlamentare, asa ca timp pentru revizuiri asa de importamte nu mai exista.

In felul acesta nici problema regionalizarii nu mai poate fi pusa, pentru ca depindea de aprobarea revizuirii Constitutiei.

Problemele economice ale tarii sunt tot mai dificile, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu aceea din targ, si Victor Ponta este obligat sa faca fata zilnic amenintarii cu demonstratii si greve chiar in fata Guvernului, dovada a faptului ca lucrurile nu merg deloc bine in economie.

De promisiunile din Programul de Guvernare al USL se cam alege praful, incepand cu cele doua mari proiecte, revizuirea Constitutiei si regionalizarea. Este singura modalitate pentru votantii USL, sa inteleaga, in sfarsit, pe cine au votat.

Ca si disolutia in care a intrat PP-DD, dupa ce a obtinut 14% din voturi. Lectii de democratie si respectare a votului popular.

Stefan Vlaston este profesor, membru al Presedintiei Noii Republici.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#revizuire Constitutie, #regionalizare Constitutie, #USL revizuire Constitutie , #constitutie