Ioan Stanomir: Daca revizuim Constitutia, toate institutiile afectate trebuie reconstruite - Interviu

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 22:42
4445 citiri
Ioan Stanomir: Daca revizuim Constitutia, toate institutiile afectate trebuie reconstruite - Interviu
Foto: Arhiva

Coexistenta a doi presedinti ai Romaniei timp de cateva luni ar fi "bizara", iar a da exemplul Statelor Unite in acest caz este o "eroare", sustine profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, argumentand ca acolo vorbim de o practica "seculara", iar la noi ar fi o decizie intempestiva.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, profesorul Stanomir s-a referit la scenariile aparute in presa in ultimele zile ca urmare a propunerii informale adresate de premier presedintelui Basescu, de a renunta la ultimele luni de mandat pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu cele prezidentiale in 2014.

Ioan Stanomir afirma ca daca va fi revizuita Constitutia in mod substantial toate institutiile vor trebui sa fie "reconstruite" prin alegeri, inclusiv Parlamentul si Presedintia, aceste alegeri urmand sa aiba loc in cadrul unui calendar agreat de toti actorii politici.

In ceea ce priveste reducerea pragului de validare a referendumului pentru demiterea presedintelui, despre care au vorbit si Victor Ponta si Traian Basescu, prof.univ. Ioan Stanomir spune ca acest lucru poate fi stabilit cu conditia respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, mai exact "inainte" de demararea unui eventual proces de suspendare.

Ioan Stanomir considera ca "o democratie se intareste inclusiv prin practica frecventa a alegerilor", comasarea acestora nefiind un lucru "sanatos pentru democratie", mai ales atunci cand temele electorale sunt diferite, cum ar fi in cazul de fata.

"Daca vom comasa temele europene cu cele nationale vom transforma si mai mult alegerile europene intr-un scrutin national. Or, alegerile europene trebuie sa tina, in mod fundamental, de identificarea unor teme comune cetatenilor europeni", subliniaza prof.univ. Ioan Stanomir.

Cum poate fi scurtat legal mandatul presedintelui Romaniei?

Nu exista o scurtare a mandatului prezidential in afara prevederilor Constitutiei. Exista o incetare voluntara a mandatului, prin demisie, o incetare obiectiva a mandatului prin deces sau prin condamnare - care are ca efect privarea de anumite drepturi politice - si, in sfarsit, exista ipoteza suspendarii din functie urmata de reconfirmarea acestei decizii de catre popor, prin referendum.

Se vorbeste despre o modificare a legii electorale astfel incat viitorul presedinte sa fie ales in primavara, dar sa isi preia mandatul dupa decembrie 2014, cand expira mandatul lui Traian Basescu, adica sa astepte cateva luni. Cum vi se pare aceasta solutie?

Singura intrebare pe care mi-o pun eu retoric este cum pot coexista un presedinte ales si un presedinte care isi exercita mandatul in baza alegerilor anterioare, de acum 5 ani.

Aceasta este problema fundamentala. Practic, am asista la coexistenta a doi presedinti, fiecare cu legitimitatea lui, unul cu legitimitatea acordata de votul recent, celalalt cu legitimitatea acordata de votul trecut.

Acest lucru nu mi se pare sanatos. Cred ca este necesar ca in momentul in care se alege un presedinte sa se organizeze imediat, in termenii Constitutiei bineinteles, o tranzitie pentru ocuparea functiei de presedinte, iar aceasta tranzitie nu poate sa dureze 3-4-5 luni, este putin bizar. Si nu cred ca acest lucru se poate realiza prin intermediul unei legi electorale.

Daca ar fi contestata la Curtea Constitutionala o asemenea modificare a legii electorale, in cazul in care ea ar fi adoptata, ar exista posibilitatea ca ea sa fie declarata neconstitutionala?

Eu nu pot sa speculez asupra conduitei judecatorilor constitutionali, dar ce pot sa va spun este ca aceste probleme privitoare la caracterul unicameral sau bicameral al presedintelui sau cu privire la durata mandatului presedintelui nu se rezolva prin intermediul unei legi electorale, se rezolva prin intermediul unei revizuiri a Constitutiei.

S-a dat exemplul SUA, s-a spus ca acolo pot coexista, timp de o luna, doi presedinti.

Mie mi se pare ca a da exemplul Statelor Unite este o eroare. Acolo nu se schimba mandatul presedintelui printr-o decizie intempestiva, ci este o practica seculara care conduce la fixarea alegerilor la o data si la depunerea juramantului la o data ulterioara. De altfel, nici in Romania nu esti ales si depui juramantul a doua zi.

Presupunand ca in aceasta vara actuala majoritate reuseste sa puna la punct o noua Constitutie si aceasta este validata prin referendum, sa zicem ca in toamna, in acest mod se va intrerupe mandatul actual al presedintelui Traian Basescu? Este cel de-al doilea scenariu vehiculat in presa zilele acestea.

Aici este o problema, pentru ca daca revizuiesti Constitutia, toate institutiile republicii care sunt afectate de acesta revizuire trebuie reconstituite, incepand de la Parlament si terminand cu presedintele.

Regula corecta este sa stabilesti un interval in care sa organizezi alegeri, pentru ca, speculand, daca va fi un parlament bicameral cu alte atributii decat cele actuale sau chiar un parlament unicameral, este evident ca trebuie sa avem noi alegeri parlamentare.

Lucrurile nu se fac imediat. Trebuie sa existe o perioada in care sa spui: "Daca s-a constituit parlament unicameral, se vor organiza alegeri pentru popularea acestui parlament la data de..."

Altfel, ar fi ilogic - sa modifici Constitutia si sa astepti 4 ani pentru a alege un parlament unicameral, dupa cum ar fi ilogic sa astepti 4 ani ca sa alegi un presedinte cu alte competente. Trebuie sa aiba loc, pur si simplu, o adaptare a institutiilor constitutionale la design-ul lor actual. Acest lucru trebuie facut de un calendar agreat de cei care aplica legile si Constitutia. Si codificat prin intermediul dispozitiilor tranzitorii ale noii Constitutii.

Si presedintele si premierul au vorbit despre coborarea pragului de validare a referendumului pentru demiterea presedintelui cu conditia sa se dea acces real la vot si romanilor din strainatate. Credeti ca este o solutie buna?

Eu am sa reamintesc ceea ce a spus Comisia pentru democratie prin drept de la Venetia ca poti foarte bine sa nu ai prag de participare pentru validarea unui referendum, dar este important ca aceste reguli sa fie stabilite inainte ca procesul sa fie lansat.

Mie mi se pare ca este o chestiune de principiu. Trebuie sa se cada de acord asupra tipului de electorat pe care il avem in vedere, dar aceasta decizie sa nu fie luata conjunctural, pe parcursul desfasurarii procedurii respective.

Ce parere aveti despre ideea comasarii alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale? Se aduce, in vreun fel, atingere unor principii, reguli democratice, potrivit carora peste tot in lume diversele tipuri de alegeri au loc la date diferite, nu toate odata?

Aici v-as reaminti ca Guvernul PDL a incercat sa comaseze doua tipuri de alegeri, nationale, ce-i drept, iar Curtea Constitutionala a invalidat aceasta decizie.

Da, iar printre motive era si acela ca unui cetatean i se ia dreptul de a candida la ambele scrutine.

Intr-adevar, dar de data aceasta este mai greu de invocat acest motiv. Ramane insa in picioare un argument important, acela ca o democratie se intareste inclusiv prin practica frecventa a alegerilor. Daca noi comasam alegerile, s-ar putea ca pana la urma sa avem intervale prea lungi intre alegeri, iar acest interval sa nu fie sanatos pentru democratie.

Este important si faptul ca sunt totusi teme de dezbatere diferit in cazul alegerilor pentru Parlamentul European fata de cele pentru Presedintia Romaniei?

Sigur ca da, asta nici nu mai trebuie spus. Pentru ca noi, de fapt, daca vom comasa temele europene cu cele nationale vom transforma si mai mult alegerile europene intr-un scrutin national.

Or, alegerile europene trebuie sa tina, in mod fundamental, de identificarea unor teme comune cetatenilor europeni. E greu sa se intample asa ceva, dar macar trebuie sa incercam.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Stanomir revizuire Constitutie, #comasare alegeri europarlamentare prezidentiale, #reducere mandat presedinte Basescu , #constitutie