Ioan Stanomir: O constitutie se cere elaborata cu gandurile la generatiile viitoare

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 08:35
3570 citiri
Ioan Stanomir: O constitutie se cere elaborata cu gandurile la generatiile viitoare
Foto: Arhiva

Raportul Comisiei de la Venetia referitor la evenimentele petrecute in aceasta vara in Romania certifica existenta unor incalcari ale principiilor statului de drept, afirma prof.univ. Ioan Stanomir.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir puncteaza importanta acestui raport (deloc comentat de politicienii romani, fie de la putere, fie din opozitie) si prezinta cateva dintre fundamentele care ar trebui sa stea la baza revizuirii Constitutiei, sustinuta de intreaga clasa politica.

Comisia de la Venetia confirma: In vara, in Romania a fost puci

Cum comentati, in calitate de constitutionalist, raportul Comisiei de la Venetia?

Opinia Comisiei de la Venetia pentru Democratie prin drept in privinta evenimentelor din vara lui 2012 are o dubla semnificatie, politic si juridic vorbind. Pe de o parte, ea constata si certifica existenta unor incalcari ale principiilor statului de drept, identificand modalitatile prin care majoritatea social- liberala din cele doua camere si cabinetul sprijinit de aceasta au ignorat standardele guvernarii intemeiate pe domnia legii.

Incercarea de a submina pozitia Curtii Constitutionale si revocarea abuziva a Avocatului poporului sunt doar doua dintre elementele pe care raportul evocat le puncteaza, ca fiind contrare practicilor de buna guvernare si constitutionalismului.

Pe de alta parte, textul Comisiei contine o serie de recomandari ce vizeaza opera de ameliorare a constitutiei Romaniei. Comisia de la Venetia a tinut sa precizeze care ar fi, in opinia ei, articulatiile juridice care pot fi amendate in ipoteza unei revizuiri a legii fundamentale.

Cat de oportune vi se par aceste recomandari facute la finalul documentului? Pot fi lesne implementate in Constitutie?

Se poate spune ca recomandarile elaborate se subsumeaza ideii de sporire a gradului de echilibru si de transparenta al regimului constitutional.

Toate sugestiile ar putea fi un excelent punct de pornire pentru o eventuala amendare a Constitutiei. De la stabilirea unui mecanism de intarire a independentei justitiei pana la asigurarea stabilitatii in functie a Avocatului Poporului, observatiile Comisiei sunt utile si salutare.

La fel de importante sunt sugestiile ce privesc creionarea unui nou regim constitutional al ordonantelor de urgenta, in vederea evitarii situatiilor curente de transformare a delegarii legislative intr-un instrument de subminare al democratiei constitutionale.

In fine, un capitol semnificativ se refera la viitoarele reglementari ale institutiei sefului de stat, cu eliminarea suprapunerilor de competenta dintre seful de stat si de guvern, pe de o parte, si instituirea unui regim mai clar si eficient de raspundere al sefului de stat, pe de alta parte.

Exista temeri ca actuala supermajoritate a USL ar putea da nastere unei Constitutii diforme (sa ne amintim de precedentul Ungaria). Care este parerea dumneavoastra si ce credeti despre varianta sustinuta de o parte a clasei politice de trecere la o republica parlamentara?

Cristian Ghinea: Revizuirea Constitutiei starneste ingrijorare la Bruxelles - Interviu Ziare.com

Antonescu: Audierea in Parlament a unui ministru, cel mai important lucru din lume

Noua conjunctura creata de alegerile din 9 decembrie 2012 permite Uniunii Social-Liberale sa dispuna de majoritatea ceruta spre a initia si gestiona procesul de revizuire constitutionala.

Ceea ce trebuie reamintit, dincolo de orice conjuncturi trecatoare, este faptul elementar ca o constitutie se cere elaborata cu gandurile la generatiile viitoare si avand in minte imperativele moderatiei si al compromisului inteligent dintre majoritate si opozitie.

Stabilitatea unei viitoare noi constitutii va depinde de luarea in considerare a acestor cerinte de intelepciune politica.

Regimul politic pentru care se va opta, indiferent de natura acestuia, va include, inevitabil, referirea la suprematia legii fundamentale si la incorporarea principiilor pe care se intemeiaza comunitatea euro-atlantica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Stanomir raport Comisia Venetia, #Stanomir revizuire Constitutie , #constitutie