Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Modificarea Constitutiei - De ce desteleneste V. Ponta drumuri deja asfaltate de altii? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Mai 2013, ora 19:18
4798 citiri
Modificarea Constitutiei - De ce desteleneste V. Ponta drumuri deja asfaltate de altii? Dezbatere Ziare.com

Una dintre zonele pe care Victor Ponta intentioneaza sa le atinga in cadrul modificarii Constitutiei este regimul proprietatii. Mai precis, premierul doreste sa introduca in Constitutie asa numita confiscare extinsa.

"Este o modificare deja la nivel european, iar faptul ca avem in Romania foarte multe cauze penale in care nu recuperam prejudiciul... e bine ca mai ajung in inchisoare cei care comit fapte penale, dar as vrea sa recuperam prejudicii cat mai multe (...)

Mentalitatea anglo-saxona este 'follow the money' mergi in primul si in primul rand si ia-i banii celui care a incalcat legea si, dupa aceea, sigur, il sanctionezi. Noi, cu chiu, cu vai, dupa niste ani, il sanctionam, dar ramane cu averile, cu casele, cu masinile, cu conturile, nu pateste niciodata nimic. Deci e o tendinta la nivel european pe care eu o sustin si cred ca e foarte utila Romaniei", a explicat Victor Ponta.

Liberalii se opun modificarii regimului proprietatii din Constitutie. Ei considera ca o astfel de decizie ar putea reprezenta o deschidere a Cutiei Pandorei intr-o tara care de-abia a depasit momentul unor abuzuri foarte grave impotriva dreptului de proprietate.

E de altfel greu de uitat ca, si dupa 1989, pentru Ion Iliescu de exemplu, proprietatea era un moft. Asadar, vrea Victor Ponta sa le dea o lovitura si mai grea infractorilor sau intentia sa este alta? Cea mai mare suspiciune in privinta intentiei de modificare a regimului proprietatii vine de la faptul ca reglementarea pe care o doreste Victor Ponta exista deja in legislatia romana din 2012.

Confiscarea extinsa a fost introdusa in legislatia penala prin Legea 63 din 2012 si poate fi aplicata deja, afirma pentru Ziare.com fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu: "Atunci cand am promovat in premiera confiscarea extinsa, am gandit-o exact ca pe un instrument eficace in deposedarea infractorilor de averile furate. Si am introdus acest instrument in legislatia romana. Asadar, mi se pare ca dl. Ponta in acest moment se opinteste sa desteleneasca un drum deja asfaltat de altii".

Dar daca premierul este intr-adevar preocupat de acest subiect are posibilitatea sa-l dezvolte, spune Catalin Predoiu: "Poate ca ar face mai bine ca in schimb sa incerce sa largeasca acest drum. Ar trebui sa dezvolte Oficiul pentru Recuperarea Activelor pe care l-am infiintat la Ministerul Justitiei. Ar trebui actionat mai intens in recuperarea banilor furati, pentru ca sunt banii tarii. Iar daca pentru extinderea acestor instrumente e necesara modificarea Constitutiei, sa se faca.

Dar intarirea mijloacelor legale de recuperare a activelor nu este singura cheie a problemei. Si aparatul sistemului judiciar trebuie sa fie mai eficient. Confiscarea extinsa este o arma puternica, de aceea trebuie sa fim siguri ca cei care o manuiesc cunosc foarte bine modul in care functioneaza".

Profesorul de drept Ion Stanomir socoteste la randul sau ca intentiile lui Victor Ponta sunt mai mult simbolice decat cu valoare practica: "Aici e vorba mai mult despre un simbolism pe care actuala coalitie majoritara doreste sa-l asocieze acestei masuri. Exista o tendinta a Guvernului de a acorda o importanta speciala problematicii anticoruptiei. De aici preocuparea de a introduce in Constitutie ce e deja in lege".

Pe de alta parte, atrage atentia Ioan Stanomir pentru Ziare.com, modificarile care nu sunt absolut necesare pot atrage tentatia fiecarei puteri de a se juca cu prevederile constitutionale:

"Modificarile trebuie operate cu prudenta astfel incat sa nu apara efectul nedorit ca fiecare putere sa aiba tentatia de a schimba Constitutia pentru a-si atinge obiectivele politice".

Judecatoarea Dana Garbovan de la Curtea de Apel Cluj considera ca: "discutiile purtate in spatiul public sunt de cele mai multe ori demagogice, creand probleme false, in loc sa ofere argumente pentru solutionarea problemelor reale".

Judecatoarea aminteste ca exista decizii ale CCR care au blocat proiecte anterioare de revizuire a Constitutiei ce si propuneau eliminarea totala sau partiala a prezumtiei dobandirii licite a averilor.

Legislatia actuala, spune pentru Ziare.com judecatoarea Dana Garbovan, ii permite judecatorului sa dispuna confiscarea extinsa atunci cand are convingerea ca averea condamnatului provine din infractiuni. "Ca atare, problema reala tine in acest moment de crearea instrumentelor care sa permita aplicarea efectiva a prevederilor legale existente, nu neaparat de o modificare a Constitutiei".

Sorin Ionita, analist EFOR, afirma pentru Ziare.com ca tot ceea ce este legat de modificarea Constitutiei si de ratiunile modificarilor reprezinta o mare nebuloasa: "nu ne spun ce vor sa schimbe si de ce au pornit toate consultarile. Nu ne-au spus ce vor sa rezolve, dar intreaba poporul. Si daca poporul este de alta parere decat initiatorii modificarilor? Dupa parerea mea, modificarea Constitutiei e un exercitiu inutil".

Sorin Ionita considera ca eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii ar putea fi un lucru bun, dar ca "nu e nevoie sa schimbi tot timpul legi, e important sa le aplici pe cele pe care le ai, iar daca nu vrei sa faci asta, nu te va ajuta nicio schimbare de Constitutie si sistem. Schimbarea legii este de multe ori un substitut pentru faptul ca tu habar nu ai ce sa faci la guvernare".

Sorin Ionita nu are suspiciuni in privinta unei eventuale agende duble in spatele acestei intentii de modificare a regimului proprietatii. "Oamenii care au proprietati sunt ei, cu averi la vedere, ascunse, cu conturi in Elvetia. Eu cred ca ei se vor bate cu ghearele si cu dintii ca proprietatea sa nu se schimbe si sa nu se transparentizeze. Nu ma tem ca vom ajunge curand ca Franta".

Ziare.com te invita la dezbatere. Este util sau riscant sa modificam regimul constitutional al proprietatii? Este Victor Ponta in mod real preocupat de recuperarea bunurilor dobandite prin infractiuni sau face doar un exercitiu electoral? E nevoie de legi mai aspre sau e suficienta aplicarea celor existente in acest domeniu?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#modificare Constitutie 2013, #proprietate averi confiscare extinsa , #constitutie