Modificarea Constitutiei: UDMR vrea limbi regionale, statut special, nu si stat national

Marti, 12 Martie 2013, ora 10:19
4298 citiri
Modificarea Constitutiei: UDMR vrea limbi regionale, statut special, nu si stat national

Modificarea Constitutiei a intrat in linie dreapta - fiecare grup parlamentar a trimis comisiei pentru modificarea legii fundamentale asa-numitele "teze politice", principiile sale pentru revizuirea ce va avea loc in vara.

UDMR a trimis Ziare.com propunerile sale de modificare a Constitutiei, in care pune accent pe drepturile minoritatilor si aduce in discutie introducerea limbilor regionale in zonele in care predomina nationalitatile conlocuitoare.

Intre cele 27 de teze se gaseste si eliminarea sintagmei de stat national din Constitutie, posibilitatea acordarii unui statut special pentru regiunile unde majoritatea populatiei apartine minoritatilor, reprezentarea proportionala a acestora in institutiile statului, eliminarea institutiei prefectului. Pe langa asta, restrangerea atributiilor presedintelui, limitarea ordonantelor de urgenta si a asumarilor de raspundere, dar si trecerea Ministerului Public in subordinea Ministerului Justitiei se regasesc si ele pe lista.

Modificarea Constitutiei: Vezi articolele pe care USL le vrea schimbate

Modificarea Constitutiei: Vezi cele 10 teze ale PDL

Modificarea Constitutiei: Tezele PP-DD, ca de obicei, cele mai interesante

Vezi propunerile UDMR pentru revizuirea Constitutiei:

1. Eliminarea caracterului national al statului, definirea Romaniei ca "stat suveran si independent, unitar si indivizibil", care "are ca fundament solidaritatea cetatenilor" sai.

2. Recunoasterea minoritatilor nationale istorice ca factori constitutivi ai statului.

3. Forma de guvernamant: parlamentar, alegerea Presedintelui de catre Parlament.

4. Limba regionala - In zonele unde o minoritate nationala are o pondere semnificativa, limba acestei minoritati se va considera limba regionala. Conditiile utilizarii unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organica.

5. Drepturile minoritatilor nationale - introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor nationale sau minoritare si principiile inscrise in Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale.

6. Introducerea obligatiei autoritatilor de a consulta organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale inainte de luarea unor decizii care le privesc, respectiv abtinerii statului de a lua "masuri care modificand proportiile populatiei din arii locuite de persoane apartinand minoritatilor nationale ar putea avea drept consecinta pierderea drepturilor si libertatilor in principiile inscrise in Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale, si Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare."

7. Se va asigura reprezentarea proportionala a minoritatilor nationale in conducerea institutiilor statului. Modalitatile de exercitare a acestui drept se vor reglementa prin lege organica.

8. Protectia mediului. Protejarea spatiilor verzi.

9. Elemente de transparenta in procesul decizional si legislativ.

10. Garantarea dreptului de proprietate privata.

11. Structura Parlamentului - departajarea clara a modalitatilor de alegere si a competentelor celor doua camere.

12. Incompatibilitatile.

13. Referendumul.

14. Clarificarea raporturilor interinstitutionale dintre puterile statului astfel:

- dintre Parlament si Guvern

- in interiorul puterii executive dintre Presedinte si Guvern

- dintre Parlament si Presedinte

- dintre Presedinte si puterea judecatoreasca (ex. eliminarea prerogativei Presedintelui de a participa la sedintele CSM)

- Parlament si puterea judecatoreasca

- Guvern si puterea judecatoreasca

15. Clarificarea obligatiei presedintelui Romaniei de a numi persoanele propuse pentru anumite functii de catre autoritatile competente, respectiv posibilitatea acestuia de a refuza in anumite limite aceste numiri.

16. Eliminarea posibilitatii angajarii raspunderii Guvernului pentru un proiect de lege.

17. Eliminarea posibilitatii Guvernului de a emite ordonante de urgenta.

18. Administratia publica locala - autonomia locala.

19. Introducerea posibilitatii acordarii, prin lege organica, unui statut special anumitor zone traditionale.

20. Descentralizarea serviciilor publice.

21. Desfiintarea totala/partiala a institutiei prefectului, restrangerea atributiilor acestuia la controlul legalitatii actelor adoptate de autoritatile publice locale.

22. Sistem electoral proportional pentru alegerea Camerei Deputatilor (reglementare constitutionala).

23. Autoritatea judecatoreasca

- definirea mai clara a raspunderii magistratilor pentru erorile judiciare savarsite.

- compunerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie - limitarea recrutarii membrilor doar la "judecatorii care au o vechime de cel putin 5 ani intr-o curte de apel".

- competenta si compunerea Consiliului Superior al Magistraturii

24. Ministerul Public si Statutul procurorilor - Clarificarea caracterului Ministerului Public ca o autoritate care face parte din executiv, condusa de Ministerul Justitiei, care propune procurorul general si seful Directiei Nationale Anticoruptie.

25. Curtea Constitutionala

26. Revizuirea Constitutiei - Limitele revizuirii Constitutiei sa se restranga la garantarea independentei, indivizibilitatii si integritatii teritoriale a statului roman, respectiv democratiei constitutionale, pluralismului politic si al independentei justitiei.

27. Economia si finantele publice

Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constitutia

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#UDMR modificare constitutie, #UDMR stat national, #UDMR limbi regionale , #constitutie