Ne pregatim sa sarim cu Constitutia din lac in put (Opinii)

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 07:31
5967 citiri
Ne pregatim sa sarim cu Constitutia din lac in put (Opinii)

Vestea ca presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei va fi insusi cel ahtiat sa ajunga presedinte peste tara pare o mare smecherie cusuta cu ata alba, facuta ca sa nu observe populatia cum e trasa pe sfoara cu o mica pacaleala, ca de 1 aprilie.

Cine citeste cu atentie istoria observa cu usurinta ca popoarele lumii si-au facut constitutii dornice de a pune in ordine indatoririle ce-i revin sefului de stat si nicidecum dornice ca acesta sa-si faca el insusi codul bunelor maniere, iar apoi sa le respecte asa cum personal si le-a redactat.

Conflictul de interese

Este greu sa descoperi pe mapamond vreo constitutie elaborata chiar de persoana care isi stabileste propriile prerogative, obligatii, raspunderi, imputerniciri si chiar privilegii, asa cum o taie capul.

Istoria aminteste ca cel mai vechi act de tip constitutional a fost faimoasa Magna Carta, pe care, la 15 iunie 1215, nobilimea engleza i-a impus-o regelui Ioan Fara Tara (John Lackland). Nu si-a facut-o regele singur, i-au facut-o altii, iar el a inghitit-o, neavand incotro.

De atunci, au fost elaborate zeci si sute de Constitutii, toate avand si scopul ca regii si presedintii sa nu poata conduce discretionar. Fireste, domnul Crin Antonescu nu este inca presedinte, s-ar putea nici sa nu ajunga vreodata, ba chiar o prima incercare a esuat deja lamentabil, dar sperantele sale tot mai bat intr-acolo.

Si, atunci, apare fireasca intrebare: ce garantii avem ca acela pus astazi in fruntea comisiei de revizuire a Constitutiei n-ar fi dispus sa prevada articole menite sa-i satisfaca orgoliile nemasurate, vanitatile personale si chiar niste interese meschine ale celor care il slujesc astazi cu credinta, ca sa primeasca maine recompensele meritate?

Una e sa promiti si alta sa te tii de cuvant

Oricat am da-o cotita, oricat ne-am ascunde dupa deget, ideea conflictului de interese sare in ochi, iar Romania - deja cam deochiata in ce priveste integritatea - pare gata sa-si inscrie inca un gol in poarta incompatibilitatii de inalt nivel.

Este greu de crezut ca acela hotarat sa faca personal legea pe care va trebui s-o respecte este atat de abnegat incat nu va strecura niciun cuvintel potrivit anume ca sa-i fie de folos, in caz de nevoie.

Experienta nu ne lipseste. Am avut o Constitutie care servea din plin un fost presendinte in prezent cu sediul la Ghencea, alta dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu, am ajustat-o apoi ca sa-i convina si lui Traian Basescu, iar acum facem una noua, cat mai potrivita pentru talia junelui Antonescu.

Fireste, junele ne vorbeste despre un viitor presedinte arbitru, unul impartial si atat de echidistant, incat el sa nu se amestece in treburile Guvernului, ale Justitiei sau ale Parlamentului. Aida-de!

Numai cine are memorie scurta nu-si aduce aminte cum vorbea Antonescu acum doi ani despre "politica bunului simt", pe care ar urma s-o declanseze daca va ajunge la Cotroceni si despre modul cum a declansat ulterior politica mahalagismului, imediat ce s-a asezat in scaunul provizoriu.

Specialist in nimic

Aproape nu era seara sa nu apara Crin Antonescu la televizor, anume ca sa arunce cu noroi in adversarii politici (desi nu era in campanie electorala) si sa tinteasca mici sageti otravite catre acele capete respectate ale Europei, in fata carora alti europeni isi scot palaria.

Umbland cu capul gol, probabil din lipsa de palarie, Crin Antonescu a facut atunci tara de rasul curcilor la straini, de rasul gainilor acasa la noi, si totul numai pentru ca sa-i fie cat mai confortabil scaunul provizoriu de la Cotroceni.

Acum, acelasi Crin Antonescu se da mare, pregatindu-se sa faca harcea-parcea Constitutia, dupa ce USL a pus tunurile pe Opozitie si chiar societatea civila a ajuns sa se comporte ca pe vremea filmului mut, atunci cand Stan si Bran se faceau ca vorbesc, iar noi nu auzeam decat pianina. Pam-pam!

Colac peste pupaza, cand auzi ca Antonescu a devenit specialist in revizuirea Constitutiei, te intrebi, ca Pacala, ce are pendula cu prefectura. Zero studii juridice si nu departe de zero celelalte studii, iar in rest numai politica.

Tocmai de aceea, liderul liberal a explicat recent telespectatorilor ca Legea fundamentala a tarii nu e act juridic. Este act politic. Adica, asta-i cusurul ei: a redactat-o un jurist, in loc s-o fi redactat de la inceput un specialist in politica de talia lui Vanghelie, a lui Radu Mazare, a lui Gigi Becali sau chiar a lui Antonescu, care, cum spuneam, n-are mai multe studii politice decat oricare din ceilalti trei.

Ca urmare, un jurist nu-i destul de priceput, ca sa revizuiasca Legea fundamentala a tarii. Priceput poate fi numai un autodidact politic. Mare noroc pe noi ca-l avem. Halal!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Crin Antonescu revizuire Constitutie, #comisie revizuire Constitutie Antonescu , #constitutie