Propunerile lui Chiuariu pentru Constitutie: CSM x 2, presedinte pe 4 ani si alegeri cu data fixa

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 19:34
2601 citiri
Propunerile lui Chiuariu pentru Constitutie: CSM x 2, presedinte pe 4 ani si alegeri cu data fixa

Vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discutiilor cu grupurile parlamentare ale PNL, ca este sustinuta, pentru revizuirea Constitutiei, ideea impartirii CSM in doua consilii si schimbarea mecanismului de sanctionare a judecatorilor si procurorilor.

"Am decis ca e mai bine ca actualul Consiliu Superior al Magistraturii, care reuneste si reprezentantii ai judecatorilor si reprezentanti ai procurorilor, sa functioneze, de fapt, in doua consilii separate, sa avem un Consiliu Superior al Puterii Judecatoresti si sa avem un Consiliu al Procurorilor", a spus Chiuariu.

El a precizat ca liberalii considera ca nu este bine ca judecatorii si procurorii alesi sa aiba atributii in sanctionarea judecatorilor si procurorilor care i-au ales, deoarece "e o contradictie fundamentala si un conflict de interese, care conduce la neexercitarea acestei atributii".

Senatorul PNL a aratat ca este sustinuta varianta ca nu Consiliul judecatorilor sau cel al procurorilor sa faca sanctionarea magistratilor, ci o comisie de disciplina numita de catre consilii.

Chiuariu a mentionat ca o alta prevedere in cazul magistratilor este aceea de a fi instituit principiul "egalitatii de pozitie procesuala, a egalitatii de arme intre acuzare si aparare in procesul penal".

De asemenea, senatorul PNL pledeaza pentru egalitatea de tratament intre contribuabil si stat, astfel sa nu existe un regim diferit intre creantele impotriva statului si obligatiile fiscale. "Asadar, sa avem acelasi regim juridic pentru creantele impotriva statului si pentru obligatiile fiscale", a mai sustinut Chiuariu.

Parlamentarii care parasesc partidul sa-si piarda mandatul

Chiuariu a mai declarat ca a propus parlamentarilor liberali ca la modificarea Constitutiei sa fie adoptata o prevedere potrivit careia deputatii sau senatorii isi pierd mandatul daca parasesc partidul din partea caruia au fost alesi.

"Am propus ca demisia din partidul sau formatiunea politica pe listele careia a fost ales parlamentarul respectiv sa conduca la incetarea mandatului. A mai existat o propunere interesanta, la care si noi ne gandim, sa vedem si la ce solutie vom ajunge si in Comisia constitutionala, si anume aceea privind posibilitatea initierii unui referendum de revocare a parlamentarului sau senatorului care a parasit partidul sau formatiunea politica pe listele caruia a fost ales", a spus el.

Vicepresedintele PNL a precizat ca partidul sau doreste ca mecanismul care se aplica primarilor care isi parasesc formatiunile sa fie valabil si in cazul demisiei din partid a parlamentarului.

El a mentionat ca o alta prevedere sustinuta pentru revizuirea Constitutiei priveste constituirea grupurilor parlamentare numai de catre formatiunile politice care participa in alegeri la inceputul legislaturii.

De asemenea, Chiuariu a precizat ca rectificarea bugetara ar putea fi realizata numai printr-o lege a Parlamentului, si nu prin ordonanta de urgenta.

In plus, parlamentarii PNL sustin limitarea angajarii raspunderii Guvernului la o singura data pe sesiune, dar si limitarea posibilitatii Guvernului de a emite ordonante de urgenta.

"Nu vrem sa mai admitem emiterea OUG in domeniul legilor organice si vrem sa impunem o limita de timp in care daca OUG nu sunt adoptate de catre Parlament acestea sa-si inceteze efectele, dupa modelul Constitutiei italiene", a mai explicat Chiuariu.

El a mai precizat ca in ceea ce priveste organizarea alegerilor parlamentare ar trebui instituita o data fixa, astfel incat sa nu fie decalate mandatele, iar alegerile parlamentare sa fie organizate in lunile de iarna.

"Cred ca ar fi bine sa nu avem nici in mijlocul iernii, cum am ajuns sa le avem in mod natural, tot decaland data alegerilor, pana la urma o sa le avem de Craciun, si sigur ca nici in mijlocul verii, cum am vazut la referendum rezultatele nu sunt tocmai fidele cu vointa alegatorilor din cauza conditiilor meteo", a mai precizat Chiuariu.

Vrem interzicerea demnitatilor pentru fostul presedinte

Vicepresedintele PNL a mai spus ca, in cazul revizuirii Constitutiei, este sustinuta ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru seful statului si interzicerea ocuparii de demnitati publice dupa finalizarea mandatului.

"Le-am propus colegilor mei sa avem un articol care sa se refere expres la neutralitatea exercitarii functiei de presedinte, la interzicerea oricaror forme de partizanat politic si la interdictia de a ocupa, dupa finalizarea mandatului de presedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri si de a indeplini alte demnitati publice, in sensul asigurarii impartialitatii.

Pentru ca, daca un presedinte stie ca se intoarce in politica din timpul functiei, atunci va incerca sa-si... speram sa nu fie cazul, dar uman va incerca sa-si creeze anumite avantaje politice din momentul in care e presedinte si el nu ar trebui sa faca lucrul acesta", a sustinut Chiuariu.

Senatorul PNL a mentionat ca se doreste reducerea mandatului presedintelui la 4 ani, astfel incat alegerile prezidentiale sa fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.

De asemenea, el a precizat ca liberalii au in vedere clarificarea atributiilor presedintelui in ceea ce priveste desemnarea prim-ministrului.

"Presedintele il va desemna pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul sau alianta politica care a obtinut cele mai multe mandate in urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. Daca acesta nu poate forma un Guvern sau nu obtine votul de incredere al Parlamentului, va incredinta presedintele aceasta sarcina a formarii Guvernului reprezentantului partidului sau aliantei politice care are al doilea cel mai mare numar de mandate", a afirmat Chiuariu.

Senatorul PNL a sustinut ca, daca nici dupa a doua desemnare a premierului acesta nu este investit de Parlament de o majoritate, presedintele va incredinta functia de prim-ministru unui reprezentant al unei majoritati absolute in Parlament, al unei coalitii care reprezinta majoritatea absoluta in Legislativ.

"Daca nici in acest caz nu se poate investi un Guvern in Parlament, presedintele va dizolva Parlamentul si se va merge la alegeri anticipate", a mai explicat Chiuariu.

El a afirmat ca o alta formula de a fi dizolvat Parlamentul priveste decizia a doua treimi dintre parlamentari, care solicita acest lucru presedintelui.

Intrebat daca interdictia pentru fostii presedinti de a detine demnitati publice se aplica si lui Traian Basescu, liderul liberal a raspuns: "Nu cred, cred ca-i vizeaza pe toti presedintii care vor fi alesi in baza Constitutiei revizuite. Constitutia nu poate retroactiva de acum incolo".

Senatorul PNL a precizat ca interdictia in cazul fostilor presedinti se aplica pe perioada intregii vieti.

Intrebat daca liberalii au in vedere modificarea articolului privind limitarea la doua mandate prezidentiale, liberalul a raspuns: "N-am discutat aceasta chestiune, dar ramanem pe prevederea in vigoare".

Liderul PNL a precizat ca atributiile sefului statului vor fi modificate si in cazul numirii noilor ministri. In situatia vacantarii functiei de ministru, presedintele nu va putea decat sa verifice conditiile de legalitate pe care trebuie sa le indeplineasca noua persoana nominalizata pentru portofoliu.

El a mentionat ca presedintele ramane seful CSAT si cu atributiile in domeniul securitatii nationale, iar in cazul prezidarii sedintelor de Guvern si ale CSM inca nu exista o decizie.

"Daca participa la sedintele de Guvern si stabilim ca aceasta este o atributie care sa ramana, trebuie sa stabilim si in ce conditii. Cred ca textul constitutional actual e deficitar, cel putin din punct de vedere tehnic", a mai afirmat vicepresedintele PNL.

Raportul Forumului Constitutional va fi predat pe 27 mai Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, iar aceasta va incepe, din 29 mai, sa "lucreze intr-un ritm cat se poate de intens", a declarat, marti, presedintele Senatului, Crin Antonescu.

Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat, marti, hotararea Comisiei de revizuire a Constitutiei prin care se stabileste ca Forumul constitutional sa depuna raportul pana pe 27 mai, data pana la care mai pot depune amendamente si parlamentarii.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Tudor Chiuariu CSM, #reviziure Constitutie PNL, #alegeri parlamentare Constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Deștept băiatul de curte a lui Fenechiu! Deștept ca Ponta. Bine că
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5