Propunerile ONG-urilor crestine pentru revizuirea Constitutiei Romaniei

Joi, 30 Mai 2013, ora 17:56
1288 citiri
Propunerile ONG-urilor crestine pentru revizuirea Constitutiei Romaniei

Un grup de cateva zeci de organizatii non-guvernamentale crestine a remis Comisiei parlamentare care elaboreaza proiectul legislativ pentru revizuirea Constitutiei Romaniei un set de propuneri privitoare la acest proces de modificare a legii fundamentale.

Documentul a fost elaborat in urma unor consultari extinse intre organizatii civice crestine importante si cuprinde propuneri de intarire a unor prevederi constitutionale relevante pentru respectarea familiei si a mostenirii crestine a poporului roman, dar si pentru participarea cetateneasca la viata politica.

"Constienti de insemnatatea revizuirii Constitutiei, organizatiile semnatare ale acestui document, ca parte a societatii civile, va roaga sa luati in considerare propunerile de amendare, cu scopul adecvarii legii fundamentale la traditia si mostenirea poporului roman, dar si pentru adaptarea acesteia la realitatile si imprejurarile de astazi", se arata in scrisoarea transmisa membrilor Comisiei.

In primul rand, se solicita modificarea articolului 48 in sensul definirii exprese a casatoriei ca fiind "uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie". Amendamentul propus urmareste recunoasterea rolului primordial al familiei intemeiata pe casatoria intre un barbat si o femeie, in conformitate cu traditia romaneasca si dupa standardele universal recunoscute, ca institutie esentiala pentru societate si civilizatie. "Consideram ca se impune aceasta mentiune mai ales avand in vedere evolutia societatii romanesti din ultimii ani, cresterea ratei divortului, reducerea natalitatii, inmultirea familiilor destramate, monoparentale sau sarace, toate acestea afectand copiii intr-un mod ce pune in pericol viitorul Romaniei".

Tot la articolul 48 se doreste intarirea dreptului parintilor de a asigura cresterea, educarea si instruirea propriilor copii. Propunerea este motivata prin aceea ca exercitarea drepturilor parentale si limitarea interventiei statului in familie, considera semnatarii, au un efect benefic si rezulta in dezvoltarea unor generatii viitoare sanatoase.

Recunoasterea prin Constitutie a traditiei crestine este foarte importanta. In sensul acesta, organizatiile semnatare au propus introducerea la art. 4 a mentiunii ca "baza valorilor poporului roman se regaseste in traditia crestina, pe care statul are datoria de a o proteja". Rolul acestui amendament este acela de a recunoaste, prin legea fundamentala a tarii, o realitate evidenta, fara a afecta in niciun fel laicitatea statului.

Un alt capitol important este acela al participarii cetatenilor la viata politica, pe care semnatarii propunerilor o considera mult prea dificila pentru un stat democratic.

Astfel, se propune reducerea numarului necesar de semnaturi pentru initiativa legislativa cetateneasca la 55.000 (de la 100.000) si a celui pentru revizuirea Constitutiei din initiativa cetatenilor, la 250.000 (de la 500.000). Actualele cerinte, apreciaza organizatiile non-guvernamentale crestine, fac aproape imposibil de transpus in practica initiativa legislativa cetateneasca si se situeaza mult peste procentul impus pentru actiunile similare la nivelul Uniunii Europene. Mai remarcam ca nu exista egalitate de sanse intre un grup de cetateni si un deputat sau senator care poate propune o initiativa legislativa singur, desi numarul de voturi cu care a fost ales cel din urma in Parlament poate fi cu mult mai mic decat necesarul de semnaturi pentru o initiativa cetateneasca.

In acelasi scop, se solicita ca propunerea de revizuire a Constitutiei pe calea initiativei cetatenesti sa nu mai necesite adoptarea de catre Parlament, ca o modalitate de a asigura, in mod nemijlocit, suveranitatea populara pentru decizii importante.

Puteti citi documentul integral aici.

Printre semnatarii scrisorii se numara Federatia Organizatiilor Ortodoxe PRO VITA din Romania, Alianta Familiilor din Romania, Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, Caritas etc.

La formularea amendamentelor s-a tinut cont de angajamentele internationale ale Romaniei, iar propunerile au fost prezentate si in timpul dezbaterilor preliminare din Forumul Constitutional.

Despre Asociatia Pro-Vita

"Pro-vita pentru Nascuti si Nenascuti" este o organizatie non-profit dedicata protejarii vietii umane incepand de la conceptie si promovarii valorilor familiei, prin educatie eficienta, actiune civica si legislatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Liderul opoziției conservatoare, Jaroslaw Kaczyński, a indicat că ar fi dispus să susțină atenuarea interdicției aproape totale a avortului din Polonia, care a fost introdusă sub domnia...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#ONG crestin modificare constitutie, #schimbare Constitutie, #modificare constitutie grupuri ONG , #constitutie
Comentarii