Protestatar anti-Basescu, coordonator pentru modificarea Constitutiei

Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:30
6621 citiri
Protestatar anti-Basescu, coordonator pentru modificarea Constitutiei

Forumul Constitutional, organismul care va discuta modificarea Legii Fundamentale alaturi de comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei, il va avea ca si coordonator al uneia din cele trei axe ale sale, cea academica, pe Claudiu Craciun, un tanar cadru didactic de la Facultatea de Stiinte Politice, devenit cunoscut publicului prin participarea sa la protestele anti-Basescu si anti-PDL din iarna anului trecut.

Cel care va conduce Forumul, profesorul Cristian Parvulescu, a declarat pentru Ziare.com ca axa academica il va avea drept coordonator pe Craciun, la cea tematica e propus Ionut Sibian de la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, insa acesta n-a acceptat inca, iar cea teritoriala va fi condusa de colegul sau de la Asociatia Pro-Democratia, Todor Arpad.

"Forumul Constitutional va avea trei axe - prima e cea teritoriala, pe care se vor face dezbateri locale, regionale si nationale - e cea mai dificila de organizat, vor trebui organizate coalitii pentru aceasta.

A doua e axa tematica - vom colabora cu ONG-uri si cu platforme care exista deja.

A treia axa e cea academica - va incerca sa obtina de la specialisti idei pentru reforma constitutionala", a explicat Parvulescu.

Profesorul de stiinte politice a vorbit si despre rolul Forumului, care spune ca isi va baza lucrarile atat pe "teze" primite de la Comisia de Modificare a Constitutiei din Parlament, cat si pe orice propuneri din interiorul sau.

"E vorba de o consultare publica - Forumul Constitutional nu pleaca de la un principiu, incearca sa vada perceptie publica. E absolut secundara problema institutiilor daca o Constitutie nu croieste o societate mai moderna, mai democratica.

(...) Comisia pentru modificarea Constitutiei va pune la dispozitia Forumului Constitutional si teze care vor orienta dezbaterile, dar in forum se va putea propune orice", a declarat Parvulescu.

El a spus ca Forumul trebuie sa prezinte un raport final pana pe 15 mai, insa el spera ca aceasta perioada sa fie prelungita.

Cine e Claudiu Craciun

Claudiu Craciun e lector universitar doctor la Catedra de Stiinte Politice si Studii Europene a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

El a devenit cunoscut cu ocazia protestelor de strada din Piata Universitatii, in 2012, cand s-a remarcat drept una dintre "fetele publice" ale protestelor. Intr-un interviu pentru Jurnalul National din acea perioada, el a declarat ca "miza este Traian Basescu, el trebuie sa plece si ceilalti dupa el".

Craciun a mai aparut in atentia publica atunci cand USL l-a adus la Bruxelles, in Parlamentul European, la o dezbatere privind democratia din Romania, ca reprezentant al protestatarilor.

Ramai pe Ziare.com pentru a citi cateva directii importante in care s-ar putea modifica Constitutia, precum si dificultatile procesului de dezbatere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Claudiu Craciun modificare Constitutie, #protestatar coordonator modificare Constitutie, #Claudiu Craciun Forum Constitutional , #constitutie