Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Republica parlamentara sau semiprezidentiala, ce alegem? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:02
15883 citiri
Republica parlamentara sau semiprezidentiala, ce alegem? Dezbatere Ziare.com

Proiectul de modificare a Constitutiei prevede o reducere drastica a atributiilor presedintelui.

Practic, presedintele ramane doar cu atributiile de reprezentare externa. Nu va mai avea decat un rol formal in desemnarea premierului, nu va mai putea refuza un ministru in caz de remaniere guvernamentala, nu va mai putea organiza referendum decat cu acordul Parlamentului, nu va mai participa la sedintele de guvern. In schimb, va fi ales in continuare prin votul direct si universal al electoratului roman.

In regimul politic parlamentar, presedintele este ales de Parlament si are atributii limitate, in general legate de politica externa si de medierea conflictelor. Puterea executiva este exercitata exclusiv de premier. Sunt republici parlamentare, spre exemplu, Germania si Italia.

La polul opus se afla republica prezidentiala, in care presedintele are cele mai largi atributii. Este seful Guvernului si exercita practic puterea executiva. In republicile prezidentiale, seful statului este ales de catre cetateni. La fel este ales presedintele si in cazul republicilor semiprezidentiale. Intr-un asemenea regim politic, existent in Franta si Rusia, de exemplu, presedintele si premierul impart atributiile executive.

Diferenta esentiala intre regimurile prezidentiale si cele semiprezidentiale tine de relatia dintre Guvern si Parlament. In regimul semiprezidential, apare motiunea de cenzura, apare posibilitatea dizolvarii Parlamentului, institutii care nu exista in regimul politic prezidential. Presedintele in ambele tipuri de republica poate fi trimis in judecata, dar nu poate fi destituit de Parlament.

Suspendarea, asa cum este reglementata in Romania, mai exista in forme atenuate in Slovacia si Austria. In general, demiterea presedintelui este decisa de Curtea Constitionala si numai pentru fapte penale foarte grave si bine definite.

Ce-si doresc partidele

PDL respinge restrangerea atributiilor presedintelui. Democrat liberalii socotesc ca in acest fel, de facto, ne vom afla intr-un regim politic parlamentar, dar mascat intr-un regim semiprezidential, din care ramane insa doar modul de alegere a presedintelui.

Vicepresedintele democrat liberal Ioan Oltean a apreciat pentru Ziare.com ca USL nu a facut in mod explicit pasul decisiv catre un regim parlamentar, adica in care presedintele sa fie ales de Parlamant, pentru ca o asemenea decizie ar fi fost impopulara:

"Poporul nu ar accepta un presedinte ales de Parlament. Oamenii vad in presedinte o institutie fundamentala a statului. Este inca un element pentru care PDL se opune proiectului de revizuire a Constitutiei".

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu respinge categoric aceasta solutie amestecata, pe care o califica drept un nonsens. "Este o totala contradictie. Daca presedintele are aceeasi legitimitate cu Parlamentul, e o totala contradictie sa il pui pe o pozitie inferioara Parlamentului. Este o aiureala care nu duce la nimic bun. Intr-un regim politic semiprezidential, presedintele e seful Executivului. Un regim prezidential presupune cu necesitate ca Guvernul sa fie mai legat de Parlament si nu seful statului, daca acesta este ales de popor, ca in regimurile semiprezidentiale sau prezidentiale".

In PSD parerile sunt nuantate.

Vicepresedintele partidului, Ecaterina Andronescu, este de acord cu reducerea atributiilor prezidentiale. "Cred ca in orice tara puterea trebuie sa fie echilibrata, astfel incat tara sa fie echilibrata. Deciziile care se iau colectiv, cum sunt cele ale Parlamentului, sunt mai democratice, eu cred in lucrul acesta. Cand eram rector, ca sa va dau exemplu la alta scara, nu imi doream ca rectorul sa aiba puteri depline, ci puterea sa fie a Senatului unde sunt 100 de profesori care gandesc mai bine decat un singur om". In acelasi timp, Ecaterina Andronescu a admis pentru Ziare.com ca poporul nu ar renunta sa-si aleaga direct presedintele.

Deputatul PSD Manuela Mitrea considera ca discutia ar trebui pornita de la tipul de regim politic pe care il dorim. "Ce fel de republica dorim sa fim? Republica prezidentiala, semiprezidentiala, parlamentara. Apoi trebuie sa tinem cont de numarul voturilor pe care le primeste un presedinte. Presedintele unei tari este politicianul care ia cel mai mare numar de voturi si atunci ar trebui sa punem in balanta.

Daca numarul de voturi este atat de mare, nu ar trebui sa golim functia prezidentiala, pentru ca n-ar mai exista o corespondenta intre numarul de voturi cu care e ales presedintele si ceea ce face presedintele in functie. Daca pastram echilibrul, am scos o Constitutie buna, daca debalansam, cred ca trebuie sa ne mai uitam inainte sa finalizam proiectul", este opinia exprimata pentru Ziare.com de Manuela Mitrea.

PNL este favorabil reducerii atributiilor prezidentiale. "Comisia de revizuire a Constitutiei nu si-a propus modificarea modalitatii de alegere a presedintelui Romaniei si nu a considerat nicio clipa necesar acest demers. Se impuneau, insa, clarificari de nuanta in legatura cu atributiile si rolul sefului statului, tocmai pentru a elimina acele situatii de interpretare diferita a Constitutiei.

De altfel, intreaga procedura demarata pentru modificarea legii fundamentale a avut in vedere aducerea acestui text de lege la zilele noastre, adaptarea la realitatea curenta si, prin urmare, modificarea in functie de acele neclaritati care au provocat blocarea unor institutii sau prin dubla interpretare sau lipsa de comunicare inter-institutionala", a declarat pentru Ziare.com deputatul liberal Alina Gorghiu, membra in Comisia de revizuire a Constitutiei.

Aling Gorghiu a dat ca exemplu delimitarea clara a reprezentarii Romaniei la reuniunile UE, dar si formarea echipei guvernamentale, pe care premierul trebuie sa aiba libertatea totala sa o alcatuiasca pentru ca raspunde in solidar cu ministrii pentru performanta acestora.

"Personal, nu impartasesc deloc ideea ca presedintele va avea un mandat pur decorativ atata vreme cat el reprezinta statul roman si este garantul independentei, unitatii si integritatii nationale" , afirma Alina Gorghiu.

Ziare.com te invita la dezbatere. Esti de acord cu limitarea atributiilor presedintelui? Doresti o republica parlamentara sau una semiprezidentiala?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#modificare Constitutie 2013, #atributii presedintele Romaniei, #republica parlamentara semiprezidentiala , #constitutie
Comentarii
Poza Ponta Mahmoud Ahmadinejad
Ponta Mahmoud Ahmadinejad
rank 4
Cine să conducă ce alegi? Tot pegra securisto-comunistă?