Ziare.com

Revizuirea Constitutiei: Basescu, singurul presedinte cu mandat de 5 ani

Luni, 10 Iunie 2013, ora 12:25

   

Revizuirea Constitutiei: Basescu, singurul presedinte cu mandat de 5 ani
Membrii comisiei pentru revizuirea Constitutiei au adoptat, luni, amendamentul potrivit caruia mandatul presedintelui tarii a fost readus la patru ani, iar acesta va fi definit drept "sef al statului". Tododata, PNL si-a retras amendamentul care impunea interdictii fostilor presedinti.

Astfel, a fost modificat articolul 83, alineatul (1) din Constitutia Romaniei, care prevedea ca "mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului".

In noua sa forma, alineatul respectiv din articolul 83 devine "mandatul presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului".

De asemenea, a fost adus un amendament si alineatului (1) din articolul 80, care prevedea ca "presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii".

Dupa modificarea Legii fundamentale, articolul respectiva va prevedea ca "presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii".

Constitutia din anul 2003 prevede ca mandatul presedintelui tarii ete de cinci ani, singurul sef de stat care a beneficiat de aceasta prevedere fiind Traian Basescu, in doua randuri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1731 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bun. Și ...

...care este definiția șefului statului? De asta au uitat?

 

@RN

Korecta observatia!
Daca nu se precizeaza natura juridica a acestei functii, continutul sintagmei " seful statului " si raporturile cu celelalte puteri in STAT,ne intoarcem de unde am plecat iar interpretarile tendentioase si abuzive vor continua!
Sper ca omisiunile nu au fost premeditate!
Daca se intentioneaza o limitare a competentelor de politica interna ale Presedintelui, atunci sintagma "seful statului " este nepotrivita si chiar inoportuna prin consecinte.
Daca dimpotriva, se intentioneaza plasarea functiei prezidentiale undeva deasupra celorlalte puteri ale Statului, este mai simplu sa statuezi in Constitutie atributii in acest sens lipsite de echivoc si cu asta discutia se incheie la Referendum, populatia achiesannd sau nu la felul in care este conceputa functia prezidentiala.

Basescu, singurul SECURIST INTERLOP cu mandat de 5 ani

Dar MANDATUL de ARESTARE cu cati anii il va obtine ???

 

da,

a avut o stea frumoasă.

Ce a făcut cu ea ?!

Mărunțiș... O să-l ia cu el "dincolo" ? Hmmm... O să-l lase "zestre" ? E cam blestemat..

 

Constitutia...o mare vrajeala

In 2003 Iliescu a pregatit constitutia pentru Nastase care a pierdut la alegeri. Acum Antonescu pentru cine o face? Oricum nu pentru el caci prea taie atributiile presedintelui

 

Ce va mai place sa va jucati cu cuvintele!Ba chiar si cu viata celor

care va umplu buzunarele prin munca lor!
Daca as fi in locul celor care i-au votat pe uslamisti, cred ca mi-ar fi un pic jena de tot ce se intimpla acum.
Si inca nu au ajuns inca la fund! Mai asteptati-l si pe Antonescu... atunci va fi complet.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor