Revizuirea Constitutiei, retrimisa la comisie, in Camera Deputatilor

Marti, 22 Mai 2012, ora 13:14
2272 citiri
Revizuirea Constitutiei, retrimisa la comisie, in Camera Deputatilor

Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, aflat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, a fost retrimis, marti, la comisia de resort, la solicitarea deputatilor PSD si PNL.

Decizia a fost luata cu 115 voturi "pentru", 29 impotriva si sase abtineri.

Liderul grupului PSD, deputatul Valeriu Zgonea, a motivat cererea de retrimitere la comisie prin faptul ca proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei a fost discutat "in clandestinitate" la Comisia juridica de "trei, maxim patru colegi".

Afirmatiile lui Zgonea au determinat nemultumirea presedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda, care a sustinut ca dezbaterile au fost deschise.

"In aceasta comisie am lucrat cu toti cei care au dorit sa vina sa participe la dezbaterea acestui proiect de lege. N-a fost sedinta nici noaptea, nici dimineata, a fost in orele de program", a declarat Buda.

El a cerut PNL si PSD sa-si asume respingerea proiectului de modificare a Constitutiei.

"Trebuie sa va asumati, stimati colegi, ca vreti sa ignorati vointa cetatenilor. De ce vreti sa va ascundeti in spatele Comisiei juridice? Aceasta Comisie juridica este ca o groapa de gunoi, tot ce nu ne convine aruncati la Comisia juridica. Asumati-va odata prin vot ce vreti sa faceti", le-a transmis Daniel Buda parlamentarilor Puterii.

La randul sau, viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu a sustinut ca modificarea Constitutiei trebuie facuta de un Parlament legitim care sa rezulte din votul cetatenilor.

"Noi consideram ca numai viitorul Parlament din alegerile din acest an poate sa discute serios modificarea Constitutiei", a spus Nicolaescu, adaugand ca raportul la proiectul de lege a fost intocmit "neregulamentar" si nu reprezinta vointa cetatenilor Romaniei.

Pentru retrimiterea la comisie s-a pronuntat si deputatul UDMR Marton Arpad.

"Suntem de acord sa fie retrimisa la comisie si sa fie readus doar acel proiect de lege de revizuire a Constitutiei in orice Parlament care macar in comisie sa aiba sustinerea de doua treimi", a spus Marton Arpad.

Cat priveste discutia despre legitimitate, deputatul UDMR a exprimat opinia ca, potrivit prevederilor constitutionale, "orice Constitutie poate fi modificata de orice Parlament nedizolvat cu votul a doua treimi din fiecare camera".

De cealalta parte, liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor, Mircea Toader, a respins afirmatiile lui Nicolaescu privitoare la legitimitate.

"Acest Parlament este legitim prin faptul ca toti am fost alesi de electorat. Aia inseamna legitimitate. Legitimitatea poate se refera la modul in care este sustinut un guvern sau altul sau cade un guvern", i-a replicat Toader lui Nicolaescu.

El a amintit ca modificarea Legii Fundamentale a fost in programul politic al PDL si "al cetatenilor care au dorit, printr-un referendum, sa se modifice lucruri esentiale la Constitutia Romaniei".

Acesta a aratat ca democrat-liberalii nu sunt de acord cu retrimiterea la comisie a proiectului de lege si a sustinut dezbaterea si votarea sa in plen, pe articole.

"Retrimiterea la comisie nu are niciun sens fiindca e clar ca dumneavoastra aveti o pozitie contrara. O puteti respinge (...) sa stie si poporul acesta cum votati dumneavoastra. Retrimiterea la comisie nu e altceva decat un praf aruncat", a afirmat Mircea Toader.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#revizuirea Constitutiei deputati, #lege revizuirea Constitutiei , #constitutie