Schimbarea Constitutiei - sansa uriasa de care ne batem joc (Opinii)

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 00:59
5057 citiri
Schimbarea Constitutiei - sansa uriasa de care ne batem joc (Opinii)

Avem o veste excelenta despre modificarea Constitutiei. Si una dezastru.

Cea excelenta e ca se va face, daca judecam dupa faptul ca, miercuri, toate partidele au spus ca ar sustine modificarea legii fundamentale pentru a implementa deciziile din acordul de guvernanta fiscala adoptat la Consiliul European din 8-9 decembrie. Care e vestea dezastru? Aceea ca tot partidele au facut foarte clar faptul ca DOAR acestea vor fi introduse in Constitutie.

Nimic altceva. Partidele au aratat ca doar pe aceste lucruri se pot intelege. Niciuna dintre zecile de modificari de care am avea nevoie pentru ca, sa fim sinceri, Constitutia noastra se dovedeste neclara, neadaptata si chiar incurca functionarea statului in multe domenii.

Ce inseamna asta? Inseamna ca o modificare reala a Constitutiei nu se va mai putea face pentru multi ani. Pentru ca e greu de crezut ca se va schimba Constitutia in anul 2012 si, apoi, inca o data in 2013 sau 2014.

Nu doar ca va fi greu sa gasesti un consens asa de rapid intre parlamentari, dar e greu si sa mai scoti inca o data populatia la vot in numar suficient ca referendumul sa fie validat si sa-i mai si convingi inca o data sa voteze "pentru". E extrem de greu.

Tocmai de aceea, ar fi o adevarata crima pentru modernizarea Romaniei ca o modificare a Constitutiei sa se faca doar cu prevederile acordului de uniune fiscala, fara altceva. Ar fi o sansa pierduta. O uriasa sansa pierduta. Pentru Romania.

Chiar nu se poate si altceva?

In regula, nu se va ajunge niciodata la un acord pe trecerea la un parlament unicameral. Nu in conditiile astea. Si nu acum. Sau la cele privind puterile diferitelor institutii ale statului. Ori cea privind dizolvarea Parlamentului daca esueaza suspendarea presedintelui. Chiar si pe regionalizare e clar ca e imposibil un consens.

Dar asta nu inseamna ca nu se mai gasesc altele. Sunt atatea si atatea care pot fi gasite. E imposibil ca partidele sa se poata intelege doar pe aceste puncte. Trebuie sa mai fie si altele. Trebuie gasit cel mai mic numitor comun.

E imposibil ca doar cele privind chestiuni economice ca deficitele sau nivelul datoriei sa fie singurele pe care se poate ajunge la un consens.

Dar cum ramane cu chestiuni pe care se pot intelege? Ca separarea mai clara a puterilor in stat. Precum clarificarea atributiilor mai multor institutii. Ca protejarea mai buna a cetateanului si a proprietatii. Sau ca eliminarea privilegiilor parlamentarilor sau chiar si ale fostilor ministri in fata legii.

Ar trebui sa mai gaseasca si alte puncte. Ba nu. E obligatoriu sa gaseasca si alte puncte.

In rolul principal, PDL

Cine trebuie sa ia initiativa pentru o schimbare a Constitutiei pe mult mai putin decat a propus Guvernul, dar pe mult mai mult decat prevederile acordului de guvernanta fiscala privind datoriile si deficitele? PDL. Principalul partid de guvernare trebuie sa faca asta - sa insiste cat insista cu parlamentul unicameral ca, deh, e tema lor si asta a votat poporul la referendumul din 2009. Apoi, sa renunte. Pentru ca n-are rost, inseamna ca blocheaza Constitutia cu totul.

Si sa se concentreze pe alte lucruri cu adevarat importante. Sa propuna ca macar ele sa fie introduse. Lucruri pe care Opozitia nu poate sa le respinga fara sa arate ca e antireformista sau ca protejeaza sisteme corupte sau ineficiente, in detrimentul cetateanului.

Asta vor trebui sa faca PDL, Guvernul si Traian Basescu. Avantajul e ca vor pune Opozitia intr-o pozitie dificila. Tocmai de aceea, Opozitia trebuie sa vina ea cu propunerile. Sa mearga pe o revizuire in mai multe puncte.

Pentru ca un lucru e clar. Daca doar aceste lucruri, cele din acordul UE, se vor gasi in noua Constitutie, inseamna ca avem o clasa politica incapabila sa treaca peste ura marunta si interesele inguste si sa faca mai multe lucruri pentru oameni. Inseamna ca avem o clasa politica ce isi bate joc de sansa revizuirii Constitutiei. Si de Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sansa uriasa revizuire Constitutie, #Romania revizuire Constitutie , #constitutie