Animalul politic perfect

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 23:53
6701 citiri
Animalul politic perfect

Daca ne place de el sau nu, daca ii impartasim viziunea sau nu, trebuie sa recunoastem ca in padurea de la Cotroceni vietuieste animalul politic perfect, adaptat la viata in lumina reflectoarelor, invatat sa para om de stat sau om din popor, dupa cum ii cer imprejurarile. Capabil sa isi devoreze adversarii dintr-o singura muscatura, dar si sa-si zgarie si alunge apropiatii pentru a supravietui si a cadea mereu in picioare.

Ca orice animal care isi cunoaste puterea si valoarea, personajul despre care vorbim se raporteaza numai la cei de acelasi calibru cu el. Nu se incurca luptandu-se cu jivine 'prostanace' sau flori de apartament, tinteste la dinozaurul bolsevic, cel pe care l-a mirosit demult ca fiind singurul care-i poate crea cu adevarat probleme in jungla politica romaneasca.

Nu poti sa nu-i admiri capacitatea de a-si desfiinta rivalii care ravnesc la tronul sau de la Cotroceni printr-o singura eticheta, care le ramane lipita pe frunte precum tonomatul pe Antene.

Fire conflictuala, in momentul de fata inamicul logic ar fi criza, insa recesiunea e greu de invins, daca nu imposibil. Stie ca poporul e flamand si deloc incantat de modul in care merg lucrurile in tara, asa ca a gasit un inamic, o tinta facila pentru cei nemultumiti. Parlamentul e de vina, sutele de parlamentari care sug banii publici.

Nu-si permite sa isi faca un bilant real al mandatului, de care singur spune ca nu e multumit, nu poate nici sa aduca vorba de spinoasele masuri anticriza atat de necesare, dar care ii ating pe oameni unde-i doare - la buzunar, asa ca se raporteaza doar la parlamentarii hrapareti care nu vor sa renunte la privilegiile lor traind pe spinarea populatiei saracite.

Nu conteaza ca acest referendum, de altfel necesar, nu este o prioritate in contextul in care tara nu are nici macar guvern, ca sa nu mai vorbim de bani de salarii se pensii pentru 2010. Ce conteaza este sa dea impresia ca El lupta alaturi de popor, il intelege si vrea sa taie nasul politicienilor haini si corupti.

Fiind animalul politic perfect, stie ca viata politica este o permanenta campanie electorala. Asta a facut 5 ani la Cotroceni, cu o intensificare in ultimele luni. A jucat in hore, a pupat pe frunte bebelusi, a tuns oi si a mancat bucate traditionale, pentru ca stie ca poporul se cucereste din mijlocul lui, facand bai de multime, nu tinand discursuri la televizor. Trebuie sa le arati alegatorilor ca provii din mijlocul lor, esti de-al lor, nu li te consideri superior.

Iar acum in campanie, imaginile si textele care ii popularizeaza referendumul sunt expresive, la obiect, clare, mesajul ajungand foarte usor la orice fel de electorat. Nimeni nu se intreaba cine a platit pentru milioanele de afise, bannere si panouri electorale din care Basescu ne indeamna sa votam pentru un Parlament mai subtire.

Campania aceasta proreferendum nu este tintita catre admiratorii sai fideli care oricum au invadat deja forumurile propovaduindu-i mesajul, tema scaderii numarului de parlamentari se adreseaza nehotaritilor si celor care cred ca nu merita sa isi mai puna stampila pe numele cuiva. Acestia pot fi mobilizati la vot daca li se promite un parlament mai suplu si ei vor inclina balanta apoi si in turul doi.

Inca o dovada a perfectiunii in politica este faptul ca toti adversarii sai nu se raporteaza unii la altii, ci doar la El, rivalul suprem, si atacandu-l non-stop nu fac decat sa-i intareasca piedestatul pe care s-a cocotat.

Alaturi de dusmanii politici, majoritatea presei ii cauta nod in papura, ii rastalmaceste fiecare cuvant, incearca mereu sa il puna intr-o lumina defavorabila. Toti cei care il iau la tinta astfel nu fac decat sa il transforme in ochii poporului in victima perfecta, care merita aparata si chiar, de ce nu?, votata.

Chiar daca este perfect in ceea ce face, totul la acest personaj politic este o manevra electorala. Asa ca intrebarea care se pune este: merita el inca 5 ani de huzurit in puf la Cotroceni doar pentru stapaneste perfect arta manipularii?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu candidat prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale 2009 , #cotroceni