Victor Ponta, spre Cotroceni (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 09:39
5968 citiri
Victor Ponta, spre Cotroceni (Opinii)
Foto: Ziare.com

Acest congres PSD a fost mai degraba o pregatire, un preludiu al celui care va urma cel mai tarziu la inceputul anului viitor, cand PSD isi va anunta propriul candidat la presedintie.

Cea mai mare confirmare de putere nu a capatat-o acum Victor Ponta, ci Liviu Dragnea, cel care conducea de facto PSD, dar nu dintr-o pozitie oficial atat de inalta.

Acum a capatat o functie speciala, creata pentru el, aceea de presedinte executiv. Fiind si ministru al Administratiei, omul care reimparte practic Romania prin regionalizare, Liviu Dragnea controleaza in acest moment partidul cam cum a facut-o la vremea lui Adrian Nastase.

Daca vreti o mostra, uitati-va la felul in care omul sau de incredere, Marian Oprisan, l-a spulberat pe mai puternicul Nicusor Constantinescu in toate confruntarile din ultima perioada. Facand regionalizarea, impartind prin Ministerul Dezvoltarii fondurile cele mai grase pentru autoritatile locale, Liviu Drangea are in mana structurile locale ale PSD.

Si-a pus deja titulatura de presedinte in fata numelui, mai are doar de eliminat extensia "executiv" pentru a fi acolo unde vrea. Asta nu inseamna ca se pregateste sa-l infrunte pe Victor Ponta. Ci sa-l impinga in afara partidului, la Cotroceni.

De altfel, Victor Ponta, reconfirmat fara contracandidat in functia de presedinte PSD, a tinut la congres un discurs mai degraba prezidential.

Un discurs pozitiv, din care acuzatiile la adresa adversarilor au lipsit aproape cu desavarsire: "Nu sunt obsedat de dl Basescu, dar sunt extrem de hotarat sa construiesc un alt model politic, nu vreau sa vorbim doar despre trecut si cat de greu a fost, vreau sa vorbim despre viitor.

Acolo unde el prefera confruntarea, eu cred ca dialogul e solutia, acolo unde el cauta dusmani eu caut partener. Eu cred in uriasele beneficii ale solidaritatii, daca el crede ca e castigatorul razboielor, eu vreau sa fiu cel care construieste pacea. Daca el crede ca doar adversarii sai sunt corupti, eu cred ca toti coruptii sunt rai."

In felul acesta, Victor Ponta l-a scos in afara jocului pe Crin Antoenscu, fixat in obsesia antiprezidentiala si in permanenta pe pozitii de razboi. Victor Ponta construieste imaginea liderului pacifist, venit dintr-o alta paradigma, doritor de parteneriate si liber de orgolii.

Este cu mult dincolo de bazinul Antenei 3 la care se rezuma Crin Antoenscu. Ba mai mult, Victor Ponta a intins o mana si catre clasa de mijloc, subliniind ca PSD nu mai este doar partidul celor saraci.

Discursul pozitiv este intr-adevar o schimbare importanta pe scena politica romaneasca imbacsita de ura. Si el il poate propulsa pe Victor Ponta la Cotroceni. Dar ramane de vazut daca liderul PSD va putea sustine acest discurs, o intreprindere grea in situatia economica a Romaniei.

E greu sa propovaduiesti schimbarea si bunastare, cand inchizi Oltchimul si ramai fara Mittal. Este greu sa propovaduiesti pacea cand tot mai multi oameni ies in strada. E greu sa promiti cand scandarile protestarilor te acuza in primul rand de minciuna.

Asadar, marea incercare a lui Victor Ponta, ajuns acum fara indoiala pe val, va fi sa sustina tipul de discurs ales. Are norocul ca pe partea dreapta nu se vede deocamdata nimic, in afara de degringolada. Dar daca cumva dreapta va reusi sa produca un lider de tip pozitiv, cu solutii, credibilitate si substanta, care sa intersecteze discursul lui Victor Ponta fara sa aiba si pasivul guvernarii in spinare, este posibil ca ecuatia politica actuala sa inregistreze schimbari importante.

Pentru ca, sa nu uitam, procentele din sondajele de acum, procentele din Parlament reprezinta optiunile unui sfert din electorat, acela care mai are optiuni si mai merge la vot. Cine va mobiliza majoritatea tacuta va invinge.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Victor Ponta Liviu Dragnea congres PSD , #cotroceni