Noua Mineriada

Luni, 14 Iunie 2010, ora 18:52
7613 citiri
Noua Mineriada

Intr-un glas si-ntr-o simtire, in 1990, venira cete de mineri pentru apararea "farului calauzitor" de la Cotroceni!

Acum, noii mineri au costume, cravate de matase si "gip-uri", fuste scurte si blonde, conturi de milioane in banci si "tipuresc" asurzitor impotriva "tradarii Patriei" de catre Opozitie!

Imi amintesc ca, parca mai acum vreo 20 de ani, un intreg sobor de apostoli ai "milosteniei carbonifere" navalisera in Capitala, ca sa cumpere garoafe la pret mai ieftin si sa le bage, hotarat, in solul Patriei bucurestene.

Mai conta atunci ca bucurestenii vedeau garoafele ca pe niste flori de inmormantare? Ei, minerii, venisera, de fapt ca sa-i invete pe acestia, pe hoardele de intelectuali salbatici ce si cum sta treaba cu democratia in tara asta. Ca doar vroiam un sistem politic democratic, nu?

Anul 1990 a fost o mica scoala, experimentala, pentru democratia romaneasca, altfel de cum o vedea, pe atunci dl. Iliescu.

Pe vremea aceea Miron Mitrea inca se-nvartea pe la o autobaza, Mircea Geoana era, inca, un inginer anonim, profesia de analist politic nu se inventase, nici Boc nu se gandea sa dea examen la vreo facultate de Drept, PRO-TV-ul avea sa se nasca abia peste 5 ani, Honorius se nascuse de vreo cateva luni, Cristian Boureanu inca se chinuia sa-si faca coafura "Afro", madam Udrea se "straduia" serios, la Buzau, cu un liceu mai incapatanat, Anca Boagiu mai cauta inca o Universitate particulara la care sa se faca si ea inginer, Gheorghe Flutur se chinuia cu adunarile de partid, mamzel Anastase nici nu avea buletin (si nici rochie de bal!), Sulfina Barbu tresarea de emotie in Caminul "6 Martie" si Videanu nu-si facuse, inca, "gogoseria" cu care avea sa castige, mai apoi, muntii din jurul orasului Alba-Iulia.

Tot pe vremea aceea, multi profesori universitari de politologie mai trageau sperante sa mai intre pe la cate-o facultate la seral si multe fatuci blonde inca mai sperau sa se marite cu vreun doctor! Si tot atunci, Traian Basescu, mai era inca, un copil de suflet al lui Ion Iliescu.

Ce vroiau sa spuna studentii?

Auzi la ei, nesimtitii de studenti, cica luptau pentru un sistem de valori. Las' ca le-au aratat ei, minerii, valoarea unui pumn bine insurubat intre felinarele groase de carturari. Saracii mineri! Din toata vanzoleala asta, tot ei au iesit cel mai prost! Au ajuns sa fie subiect de bancuri pe la chermezele politice.

Cica, astia, studentii, mai militau, "derbedeii dracului", pentru o politica fara FSN dar, mai ales, fara clanuri. Au maturat minerii aia, cu ei pe jos, ca sa-i dezvete sa se mai lege de conducerea de partid si de stat. Le-au aratat ei, "minerii", ce inseamna sa-l critici pe "seful" de la Cotroceni. Au spart si-au dat foc si s-au usurat peste tot.

Cica manifestau golanii aia pentru o societate necorupta. Ii vroiau afara din sistemul politic pe toti aia care le chinuisera parintii: primari si secretari de partid, sefi de la ORACA si contabili de la partid.

Le vroiau "gatul" si alora de la UTC care nu le dadeau voie sa se inscrie la facultate si alora de la restaurant care-i parau la Securitate cand se imbatau. Tolomaci si studentii aia, ca n-au stiut ca aia or sa ajunga acuma deputati, senatori, primari si sefi de Consilii.

Rageau astia ca niste fraieri impotriva Securitatii, nestiind, bietii de ei, ca tocmai viitorii lor ministri au cochetat, bine-merci cu "organele".

Mai strigau si pentru liberalizarea vietii economice si a valutei. Noroc cu guvernatorul Bancii Nationale de atunci (cine-o fi fost?) care s-a opus, din rasputeri, unei asemenea erezii!

De ce au pierdut minerii?

Adevarul e ca, totusi, minerii au pierdut batalia finala. Incet, pe neauzite, pe nevazute si pe nestiute, intelectualii de rasa-pura au castigat: au impus, aproape cu forta, un sistem de valori bazat exclusiv pe merite personale si calitate profesionala, au desfiintat politica de clan si de familie la varful conducerii tarii, iar coruptia o mai intalnesti doar prin vreun catun uitat din muntii calcarosi!

Poate ar fi mai bine sa nu ne mai amintim si sa ne bucuram de cuceririle pe care intelectualii de "marca" le-au facut spre devenirea tarii: valoarea profesionala e inramata si platita, "politica" e doar un sport adiacent muncii principale a omului, iar amantele politice nu fac doar o meserie din "aptitudinile" lor.

Jubileaza minerii de bucurie cand il vad pe militianul din '90 care-i hranea la Romexpo: in Parlament, gras si rumen, cu vreo 3 vile, un lant de macelarii si-o echipa de fotbal la butoniera. Sa te bucuri, mai ortacule, nu-i asa?

Si cum sa nu se bucure ortacul, atunci cand, de exemplu, un politician veros si nesimtit, care sugea sangele economic al tarii, cum a fost Corneliu Coposu, a fost inlocuit de simbolul intelectualitatii nationale, Silviu Prigoana?

Si, chiar n-ar trebui sa se bucure ca subcultura militanta, de cartier, a lui Vali Sterian, a fost inlocuita de maneaua electorala a lui Adi Minune?

Radu Campeanu e o amintire dulce, in schimb Cristian Preda ne da lectii de deontologie politica. Basca ca Europa nu o mai asculta la ceas de seara pe vesnic nemultumita Doina Cornea, ci o soarbe din ochi pe vesnic impopotonata Elena Udrea, iar la Bruxelles nu mai e citata madam Hossu-Longin, ci EBA (cea de vesnic-pomenire in rugaciunile B.O.R.).

In plus, hahaiturile bascalioase ale permanent-chefliului Ion Ratiu au fost inlocuite de tiradele academice ale lui don' Basescu!

Golaniada si PDL-iada la jubileul de 20 de ani

Nu-i nimic nou ca, dupa 20 de ani, tot Opozitia este de vina pentru toate si Puterea este virgina (de consum, a cartierului). In schimb, Ea, Puterea, nu precupeteste niciun efort pentru desavarsirea societatii capitaliste multilateral dezvoltate.

Caci ei, cei de la Putere, sunt curati si de neacuzat, iar singurii inamici ai poporului sunt tot aia din Opozitie. Ca si acum 20 de ani! Si tot ca si atunci, avem inamici clar identificati: pe atunci erau taranistii care drogau tinerii in Piata Universitatii, iar acuma avem mogulii care drogheaza populatia cu televizorul!

In plus, acuma avem si presa si ziaristii "tonomati" care murdaresc deontologia profesiei asa cum ne-o defineste B1TV! Iar poporul este naucit de vreo cateva televiziuni vandute "strainatatii", in loc sa asculte comunicatele oficiale ale guvernului. Ca si in iunie 1990!

Acum 20 de ani, tot nesimtitii din Opozitie, ca si acum, nu lasau Puterea in pace, sa lucreze pentru binele poporului.

Si atunci si acum, o pleiada de intelectuali (care formeaza societatea civila) s-au alaturat, intr-un glas si-ntr-o simtire, eforturilor marelui lider de la Cotroceni pentru desavarsirea unei societati originale. Si, eventual, democratice!

Ca si atunci, manifestarile Opozitiei de azi, ameninta pacea sociala a tarii. De asemenea, toate ideile bune, atunci, ca si acum, vin numai de la Cotroceni. Iar cine intineaza, cu criticile sale, gandirea profunda a farului calauzitor face doar sa tradeze Patria si Poporul! Cine mai si scrie insa, ehheeii... poate fi acuzat, ca si acum 20 de ani, de insasi "subminarea economiei tarii".

Ca si atunci, si acum, impotenta manageriala a guvernantilor a fost pusa pe seama "grelei mosteniri", iar relicvele trecutului trebuiau infierate si aruncate in "gura poporului", desi inclusiv noii guvernanti erau "de-ai casei".

Tot atunci, ca si acum, gravitatea momentului cerea doar consens national, fara cracnire, sub obladuirea "sefului" iar criticii erau demonizati, luati in raspar si oferiti poporului spre "dreapta-judecata"!

In plus de asta, similitudinea exista pana la copiere, in privinta infailibilitatii Comandantului Suprem: ca si atunci, si acum, seful de la Cotroceni are dreptate mereu, gandurile sale trebuie ghicite, gesturile sale trebuie venerate, pasii sai trebuie sarutati, vorbele sale sunt si trebuie sa fie sorbite de catre tot electoratul, iar cine i se opune va trebui sa suporte oprobiul publicului! "Soarele statea in loc atunci cand el suradea si Luna se mira atunci cand injura"!

Lunga cale a trebuit sa strabatem ca sa ne dam seama ca minerii au facut un "bine" Romaniei: noi nu avem nevoie de lideri, ci avem nevoie de sefi!

Apropo, isi mai aduce aminte cineva de liderul studentilor din 1990, Marian Munteanu?

Ca, intre timp, vreo trei dintre colegii lui de sindicat au fost ministri, patru au fost ambasadori si secretari de stat si unu-i si acuma consilier prezidential ! Nici unul nu a fost, insa, tarat, de barba, pe la Rahova, de catre mineri!

Pentru simplul fapt ca omul avea o idee in care chiar credea: democratia!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#mineriade Romania, #mineriada Traian Basescu , #cotroceni