Ziare.com

Sova: Confiscarea averilor demnitarilor se poate face pe o lege aflata in vigoare

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 22:57

   

Sova: Confiscarea averilor demnitarilor se poate face pe o lege aflata in vigoare
Senatorul Dan Sova a comentat, miercuri, reactiile care au aparut in presa legate de proiectul PSD care prevede masura confiscarii extinse pentru infractiunile transfrontaliere privind traficul de droguri, traficul de arme si traficul de persoane.

El spune ca proiectul nu include si infractiunile de coruptie pentru ca aceasta prevedere exista deja si functioneaza "excelent".

"O explicatie simpla se cere: actualmente, Legea 115/1996 prevede, in art.18, confiscarea averii oricarui demnitar, functionar, magistrat daca instanta de judecata constata o discrepanta intre veniturile oficiale obtinute de persoana respectiva si averea propriu-zisa.

Precizam ca autoritatile, in temeiul reglementarii invocate, nu trebuie sa probeze nici un fel de fapta penala sau contraventionala in sarcina persoanei a carei avere este analizata, nu trebuie sa dovedeasca absolut nimic nelegal in sarcina persoanei cercetate, ci trebuie doar sa constate existenta unei discrepante intre venitul oficial si averea detinuta. Este vorba despre o confiscare obiectiva si despre un instrument excelent de lupta impotriva oricarei forme de coruptie si mai ales a celei care, din motive obiective sau subiective nu poate fi demonstrata pe cale judecatoreasca", scrie Dan Sova pe blogul sau.

Social democratul sustine ca, daca se va introduce in legislatie confiscarea extinsa pentru infractiunile de coruptie, aceasta va insemna abrogarea prevederilor art.18 din Legea 115/1996 si va duce la imposibilitatea autoritatilor de a confisca averea vreunui demnitar sau functionar public fara a obtine, in prealabil, o condamnare pentru o infractiune din care sa rezulte producerea averii.

"Cu alte cuvinte, se va anula cel mai important instrument de lupta impotriva averilor ilicite", mai precizeaza senatorul.

In opinia sa, membrii partidului aflat la putere se tem pentru ca acestia sunt cei cu averi nejustificate.

"In fapt, am convingerea ca dupa ani intregi de furturi, PDL-istii se tem tocmai de art.18 din Legea 115/1996, pentru ca ei sunt cei care au averi nejustificate in raport cu veniturile oficiale si doresc sa interpuna in fata posibilitatii statului de a confisca aceste averi nejustificate obligatia organelor de a demonstra intai existenta unei infractiuni. In fapt, nu numai ca pun statul sa probeze ca averea este dobandita ilicit, dar vor sa creeze imposibilitatea de confiscare a averilor pe care le-au dobandit in acesti ani de furturi si coruptie", sustine Dan Sova.

In final el precizeaza ca, odata cu declansarea acestei discutii, a demonstrat din nou ca "Puterea a mintit atunci cand a spus ca trebuie modificata Constitutia pentru introducerea confiscarii extinse. In mod evident, o simpla modificare legislativa era suficienta.

Problema mare este doar ca PDL-istii vor sa profite de ocazie si, aruncand praf in ochii opiniei publice, vor sa scape in fapt de confiscarea averilor pe care in mod real nu le pot justifica".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1149 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Chiar ,ma intrebam daca mai exista aceasta lege care si-a luat numel

...de la art.18 care mergea snur si in excces pe timpul raposatului?Sa las deoparte retrocedarile ,mai mult sau mai putin justificate dar ce avem de zis de cei ce si-au insusit fondurile PCR,Sindicatelor si tuturor organizatiilor de aveau un patrimoniu
(UFDR,TINERETULUI,etc)si care se stie EXACT pe mainile cui au ajuns dar...pauza,sunt lasati sa le foloseasca spre propiul beneficiu.CAT si despre propietatile ziarelor ce s-au ...privatizat in acel decembrie nebulos. Cum au ajuns fondurile Dunarii-firma Securitatii,in mainile familiei Voiculescu ? ETC...ETC...ETC

 

PSD demonstreaza ca a tolerat si tolereaza furtul.

Domnul Sova, cel care are prin conturi si un milion de euro primiti de la Complexul Energetic Turceni despre care inca nu a dat explicatii ci doar balbnaieli, mentioneaza corect as spune eu, ca in Romania exista o lege care ar face posibila confiscarea averilor dobandite in mod ilicit. Si aceasta lege aste Legea 115 din 1996. Dar ma intreb eu, daca PSD este atat de interesat de corecta functionare a Statului, de corecta dobandire a averilor, de corecta colectare a fondurilor la Buget, incepand din 1996, cel putin in perioadele in care PDSR si apoi PSD au fost la Putere, cate averi ilicite au fost confiscate in baza acestei legi?

Coruptie si averi ilicite exista de exemplu si la asfaltatori,

in relatia lor cu statul, nu numai la demnitari, functionari, magistrati.

 

D-le Sova, iarasi mintiti!

Legea actuala permite confiscarea averii doar a individului acuzat si aflat sub urmarire. Daca individul a fost prevazator si si-a pus averea pe nevasta, copil, matusa, ginere.... nu i se confisca nimic! Asta ne arata clar de ce avem nevoie de confiscare extinsa! In plus constitutia obliga procuratura sa demonstreze ca fiecare imobil sau obiect propus pentru confiscare provine din infractiuni! Ceea ce e imposibil, in conditiile in care "inculpatul" nu e obigat sa colaboreze cu procuratura.

 

da dar legea respectiva ar putea primi o

extensie a aplicabilitatii si la alte categorii
ca a uitat domnul Sova ca acea lege e pentru unii, cei mai vizati dar nu suficienti
daca trec pe numele amantei, sotiei sau mai stiu eu cui finele sa traiasca

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor