Scandal in Comisia Barsan: Initiatorii liberali au demisionat in bloc, din cauza celor de la PSD

Marti, 14 Mai 2013, ora 19:18
5026 citiri
Scandal in Comisia Barsan: Initiatorii liberali au demisionat in bloc, din cauza celor de la PSD
Foto: Arhiva

Membrii PNL care au initiat comisia de ancheta privind interceptarile telefonice ale magistratului Corneliu Barsan (foto), judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, au demisionat, marti, din comisia respectiva, dupa o neintelegere cu colegii lor de la PSD.

Potrivit social-democratului Georgica Severin, presedintele comisiei, membrii forului au primit un raspuns de la un avocat al lui Corneliu Barsan, prin care anunta ca nu le poate pune la dispozitie niciun document, precizand doar ca exista diverse actiuni in justitie intentate de familia Barsan.

"In aceste conditii, eu am propus sa trimitem acest raspuns comisiei juridice din Senat, care sa ne dea un punct de vedere daca exista riscul unei interferente intre puterea juridica si cea legislativa.

S-a supus la vot acest lucru, precum si propunerea celor de la PNL, adica audierea in prealabil a lui Barsan si apoi trimiterea in comisia juridica a raspunsului. S-au obtinut 8 voturi pentru propunerea mea, 5 voturi pentru cealalta, iar colegii de la PNL s-au suparat si au anuntat ca demisioneaza din comisie", a precizat Severin, intr-o interventie la Antena 3.

In schimb, liberalul Rosca Stanescu sustine ca trebuia audiat judecatorul Barsan inainte de trimiterea raspunsului la comisia juridica, avand in vedere ca "nu intra pe fondul problemei, iar colegii de la PSD in frunte cu Severin au obstructionat activitatea comisiei", a acuzat acesta, la acelasi post de televiziune.

Cei care au demisionat marti sunt liberalii Sorin Rosca Stanescu, Victor Ciorbea si Sorin Iliesiu.

Din comisia mai fac parte Corneliu Dobritoiu de la PNL, senatorul PC Mihai Nita, social-democratii Dan Tataru, Ovidiu Dontu, Alexandru Fratean, Augustin Mitu si senatorii PP-DD Viorel Agrigoroaei si Corneliu Popescu. Reprezentantul grupului UDMR in comisie este senatorul Pataki Csaba.

Structura a fost infiintata la solicitarea liberalului Sorin Rosca Stanescu, printr-o cerere semnata de 76 de senatori, la inceputul lunii aprilie. Concluziile comisiei de ancheta vor fi prezentate plenului Senatului pana la data de 30 iunie.

Presedintele Senatului a citit o adresa primita de la presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Georgian Pop, in care se preciza faptul ca a fost realizata o prima ancheta in acest caz.

"In data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat in baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugamintea judecatorului Corneliu Barsan, printr-o scrisoare transmisa acestuia in data de 22 martie 2013, sa furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le detine privind posibila implicare a SRI in acest caz, elemente de natura sa sprijine activitatea noastra de control.

Urmare a demersurilor demarate de comisie in acest caz, va comunicam urmatoarele: unu, pana la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecator Corneliu Barsan; doi, concluzia rezultata in urma verificarilor efectuate de comisie este aceea ca domnul Corneliu Barsan nu a facut obiectul niciunui act de autorizare emis in conditiile legii nr 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si nu constituit obiectul unei preocupari informativ-operative din partea SRI, direct sau in cooperare cu alte institutii", a afirmat Crin Antonescu, potrivit Mediafax.

Obiectivele comisiei privesc "inventarierea si studierea tuturor documentelor oficiale vizand acest caz, verificarea modului in care s-a dat aprobarea acestor interceptari si temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul in care au fost respectate deciziile CEDO in materie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#scandal comisie Barsan, #demisie comisie Barsan, #demisie PNL comisie Barsan, #scandal comisie Barsan PNL PSD , #demisie