Se ascut cutitele in PSD: Primele declaratii ale liderilor partidului dupa esecul istoric de la prezidentiale

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 22:28
13395 citiri
Se ascut cutitele in PSD: Primele declaratii ale liderilor partidului dupa esecul istoric de la prezidentiale
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Tot mai multi lideri PSD vorbesc despre o "analiza serioasa" si cer decizii radicale dupa esecul istoric inregistrat de Viorica Dancila in turul 2 al alegerilor prezidentiale.

Presedintele PSD Giurgiu, Nicolae Badalau, a afirmat ca vinovatii pentru esec sunt cei din conducerea partidului si cere decizii radicale.

"Incerc sa fiu cat mai calm, dar nu am avut un concept clar la nivel national de strategie. Luarea unor decizii gresite la nivel national ne-a adus aici. Nu are sens sa ne mai ascundem, conducerea partidului si staff-ul de campanie sunt vinovati.

A sosit momentul unei analize clare. In opinia mea, si nu vreau sa fiu radical, cred ca trebuie o analiza foarte serioasa vizavi de ce vrem sa facem mai departe. De 2-3 ani tot peticim lucrurile si tot incercam sa le trecem mai departe fara sa luam decizii serioase si radicale. Lucrul asta ne-a costat pe toti", a spus Badalau la Antena 3.

In plus, senatorul Vasile Toma (PSD Iasi) a declarat raspicat ca intreaga conducere a partidului trebuie sa plece.

"PSD este pe o directie gresita! Este un rezultat rusinos care arata foarte clar ce trebuie facut: reforma! Toti cei care au 'contribuit' la acest scor trebuie sa isi asume responsabilitatea in mod demn si nu doar teoretic. Cei care au luat pozitie si au fost indepartati, cei care au luat pozitie in interior, au avut dreptate atunci cand au punctat masurile gresite si au avertizat ca urmeaza esecul.

Avem nevoie de o alta abordare, de un proiect nou de partid care sa dea incredere romanilor ca suntem capabili sa valorizam competenta, onestitatea, performanta. Partidul Social Democrat este un partid mare dar, in acest moment, esuat. Avem nevoie de o echipa de conducere noua si competenta care sa construiasca alternativa social democrata autentica pentru Romania", a scris Vasile Toma pe Facebook.

De asemenea, viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, a vorbit si el despre necesitatea unei schimbari in PSD.

"Este o infrangere care trebuie sa ne puna pe ganduri. In astfel de situatii se creeaza o celula de criza. Am vazut foarte clar ca aceasta formula nu a adus ce asteptam noi. Rezultatul este care este si trebuie sa-si asume acest lucru! Ceva trebuie schimbat! Incepand de la ora 21:01, trebuie sa fim constienti ca PSD trebuie sa se pregateasca pentru locale.

Acum este momentul ca cei care sunt pe liste si vor trebui sa munceasca sa fie ascultati. Eu imi doresc o analiza la rece si sa faca doamna Dancila atunci cand am votat-o la ultimul Congres... si anume ca va face reforma. Dar nu reforma ca acum cu Codrin vine, Codrin pleaca, Oprisan vine, Oprisan pleaca. Codrin Stefanescu si Gabi Oprea au venit, incearca sa-si gaseasca prostii care sa creada in ideile lor!", a comentat Badulescu la Realitatea Plus.

Totodata, Eugen Teodorivici a cerut ca "derapajele" sa fie sanctionate.

"O analiza trebuie facuta, e normal sa facem acest lucru, pe ceea ce partidul are astazi ca si scor, care au fost motivele, acele cauze care au dus la aceasta situatie. De asemenea, in economie, in piata, practic in strada sa vedem exact ce anume mai trebuie facut pentru ca lumea sa inteleaga exact ca PSD e singurul care practic este un partid romanesc. Pe de alta parte cred ca este obligatia noastra fata de romani, orice abatere, derapaj trebuie sa fie sanctionat.

Noi am stat si mult timp asa, am spus sa nu facem una din actiuni sau alta. Uitati-va ministri, premierul, presedintele statului, nu au fost de noi taxate. Este o obligatie morala ca orice derapaj sa fie sanctionat. Orice fel de derapaj din partea unui om politic, fie ca este presedintele statului, prim-ministru sau ministru, este obligatia noastra morala ca daca legea este incalcata sa fie facuta o actiune in acest sens", a comentat Teodorovici, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, afirma ca nu ar trebui luate decizii radicale in partid.

"Este o idee gresita ca in momentul in care un partid sufera o infrangere, criza din partid sa fie accentuata si de schimbari. Dupa ce vor trece alegerile, in conditiile statutare, de analiza si aplicare a procedurilor statutare, vom vedea ceea ce va fi cu conducerea. (...) Deocamdata nu putem vorbi de astfel de lucruri. Pana cand nu vom vedea rezultatele, pana cand nu vom vedea cu ce ne vom confrunta in viitor, pana cand nu vom vedea cum anume guvernarea, care in momentul acesta este de aceeasi culoare cu presedintele Iohannis, isi va aplica programul. Sunt o gramada de lucruri pe care urmeaza sa le vedem si sa vedem si cadrul legal care urmeaza sa fie aplicat pentru alegerile locale, pentru ca s-au manifestat foarte multe intentii de schimbare a modului de desemnare a alesilor locali", a comentat Buzatu, potrivit Agerpres.

Tot despre o "analiza foarte serioasa" a vorbit si presedintele PSD Timis, Calin Dobra.

"Nu ne ramane decat sa felicitam echipa castigatoare, dupa cum am vazut rezultatele exit-poll-urilor. Bineinteles, asteptam rezultatul final. Le multumesc timisenilor care au votat pentru candidatul nostru si celor care au fost la vot, in mod special. Cred ca pe noi, organizatia PSD Timis, acest rezultat ne va pune sa facem o analiza extrem de serioasa si pertinenta. Bineinteles, asteptam rezultatul final pentru ca analiza sa plece de la acest rezultat", a spus Dobra, citat de Agerpres.

Ton impaciuitor adoptat de Gabriela Firea

Vazuta drept un posibil viitor candidat la presedintia PSD, Gabriela Firea a adoptat, in spatiul public, un ton impaciuitor, in prima reactie dupa aflarea rezultatelor exit-poll.

"Traditia uneori mai poate fi si stricata. Daca a fost o traditie care a fost nu tocmai productiva pentru rezultatele partidului, cred ca ar trebui schimbat ceva. Si, daca este sa analizam cel putin ultimii ani din istoria noastra recenta, cel putin noi, cei mai tineri in politica, am regretat anumite momente politice care nu ne-au adus cinste, si anume daca un lider politic nu obtinea un scor extraordinar sau pierdea anumite alegeri, noi in loc sa vedem din ce cauza s-a obtinut acel scor, sa imbunatatim relatia noastra cu romanii, sa corectam ceea ce se considera a fi gresit, am venit sa ne luptam intre noi. Si nu cred ca a fost de fiecare data o atitudine corecta, dimpotriva. Si oricum, am dat foarte mare satisfactie adversarilor nostri", a comentat Firea la Antena 3, conform Agerpres.

Urmeaza impacarea Pro Romania - PSD?

Un prim viitor pas ce poate avea loc pe scena politica ar fi o impacare intre Pro Romania si PSD. Despre acest lucru au vorbit atat Victor Ponta cat si Nicolae Banicioiu, liderii Pro Romania.

"Cei de la PSD trebuie sa-si gaseasca pe cineva care sa-i conduca, sa-i scoata din negarea realitatii. Cu "ne-am luat voturile inapoi" nu se ajunge nicaieri. Niciun candidat al PSD nu a luat un scor atat de prost, niciun alt candidat nu a pierdut atat de multe voturi. Eu am pierdut in turul II cu 5,3 milioane de voturi, iar Viorica Dancila a luat putin peste 3 milioane de voturi. Probabil ca si la alegerile locale dreapta va castiga. Singura solutie este o stanga unita, dar o stanga unita reformata, pentru ca daca ne unim pentru a lua bataie, degeaba ne unim. Este nevoie de un pol de stanga unit si reformat, de figuri noi", a afirmat Ponta la Romania TV.

Totodata, Ponta a fost completat de vicepresedintele Pro Romania, Nicolae Banicioiu: "Eu cred ca reunificarea este solutia", a comentat acesta.

Conform unui exit poll realizat de CURS-Avangarde (la ora 21:00), Klaus Iohannis a obtinut 64.5% din voturi, in timp ce Viorica Dancila 35.5%.

In schimb, conform exit-poll-ului IRES (la ora 20:00), Klaus Iohannis a obtinut 66.5% din voturi, in timp ce Viorica Dancila 33.5%. Voturile din diaspora nu au fost luate in calcul.

Pentru Klaus Iohannis, acesta va fi al doilea mandat ca presedinte al Romaniei.

Vezi cum a decurs votul in tara

Iata si cum s-a desfasurat turul doi al alegerilor prezidentiale in strainatate

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#demisie Viorica Dancila, #Viorica Dancila alegeri prezidentiale 2019 , #demisie