Seful ANRP: Orice presedinte vine e in situatia sa fie in culpa. Nu o sa aduc bani de acasa

Luni, 02 Martie 2015, ora 20:25
3457 citiri
Seful ANRP: Orice presedinte vine e in situatia sa fie in culpa. Nu o sa aduc bani de acasa
Foto: Monitorul de Vrancea

Seful ANRP, George Baesu, a declarat, luni, dupa intalnirea de la Ministerul Justitiei, ca orice presedinte ar urma sa vina la conducerea institutiei s-ar afla in culpa, adaugand ca nu o sa aduca bani de acasa pentru plata amenzilor, in conditiile in care nimeni nu poate sa explice unde este greseala.

"Eu am fost inca de vineri dimineata la domnul prim-ministru cu demisia. Domnul prim-ministru mi-a zis sa ma gandesc si sa-i aduc un memoriu in care sa explic de ce se intampla acest lucru. Azi am adus acest memoriu si domnul prim-ministru a intrebat: cine ramane la ANRP? Si am vorbit cu colegii vicepresedinti. Niciunul dintre ei doi nu vrea aceste probleme, pentru ca acele 150 de procese care exista acum se refera la presedintele institutiei, nu la George Baesu. Orice presedinte vine de maine este in situatia (...) sa fie in culpa", a afirmat el.

Totodata, Baesu a precizat ca el a inregistrat impreuna cu memoriul si demisia sa si a adaugat ca nu exclude o eventuala sesizare la CEDO.

Seful ANRP: Am demisionat pentru ca vreau sa ma duc la CEDO, sa arat ca statul meu ma nedreptateste

"Domnul prim-ministru a scris pe el sa aiba o discutie la Ministerul Justitiei sa se inteleaga cate din lucrurile pe care le spunem noi sunt intemeiate si care ar fi solutiile. (...) ANRP a muncit in toata aceasta perioada pentru statul roman, dar nu putem aduce bani de acasa, doar pentru ca nu toata lumea vede lucrurile la fel. (...) Noi nu ne puteam apara decat depunandu-ne demisiile. (...) Domnul prim-ministru nu a spus: da, se accepta sau nu. (...) Eu nu o sa aduc bani de acasa. (...) Inca nu a stabilit nimeni suma, dar in cele doua dosare ar fi vorba de 40.000 euro", a subliniat Baesu.

El considera ca se face o mare nedreptate si a explicat ca reprezentantii MJ au apreciat ca atunci cand s-a stabilit ca ei sa fie amendati nu a existat un element foarte important - culpa lor ca persoane care au condus si care iau decizii.

Memoriul ANRP: Avem sentimentul unei totale insecuritati, riscam sa platim cu patrimoniul

George Baesu a mentionat ca la sfarsitul anului trecut au putut sa faca platile si oamenii nu au mai cerut sanctionarea.

"Acum, in schimb, avem un text de lege care spune ca instanta din oficiu se sesizeaza atunci cand nu este executata obligatia si de abia atunci stabileste amenda. In situatiile in care au creat problema cu care ne confruntam, noi deja ne-am executat obligatia, in sensul ca persoanelor din acele dosare deja le-am emis titlurile de despagubire.

Cu toate acestea, au aparut doua hotarari de instanta in care ni se stabilesc niste amenzi pentru perioade anterioare, una e din 2012 pana in 2014. Atentie, in 2012 era in efectivitate o OUG aprobata de Guvernul Ungureanu prin care ANRP, in speta Comisia Centrala pentru stabilirea despagubirilor, cum se numea, nu avea voie sa emita titluri. Inclusiv pentru aceasta perioada, acum se solicita plata unei amenzi pe zi de intarziere", a sustinut el.

Ministrul Justitiei: Sa vedem daca e vorba de o interpretare neunitara a legii

Presedintele ANRP a mai spus ca nu a calculat nimeni amenzile si ca cei de la MJ sustin ca acestea nici nu ar mai putea fi solicitate.

"Dar este doar un punct de vedere. Noi vrem sa vedem acest lucru spus de o instanta, spus in mod clar de lege. (...) Salariul unui presedinte la ANRP este de 4.600 de lei, indemnizatia de conducere a Comisiei este de 2.300 lei - iar amenda este de 200 de lei pe zi, in fiecare dosar. Astazi sunt 120 de cereri de amendare. (...) Am venit pentru a arata ca exista un cadru legislativ interpretabil si ca exista pericolul ca unii oameni sa-si desfasoare activitatea si dupa o perioada de timp sa afle ca beneficiul lor a fost acela de a fi obligati sa plateasca niste amenzi, pentru ca in perioada respectiva nu au reusit sa rezolve chiar tot", a mai aratat el.

Inainte de intalnire, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca o sa analizeze ce reclama ANRP, si anume daca este vorba de o problema de lege in vigoare sau de interpretare, de practica neunitara.

"Daca se pune problema de o interpretare neunitara a legii sau ar fi nevoie de o interventie noua normativa pentru a clarifica anumite lucruri. Important este ca activitatea ANRP sa nu fie blocata. Premierul m-a rugat sa discut cu cei din conducerea ANRP si sa gasim o solutie. Trebuie sa vedem ce invoca instantele de judecata, sa vedem de ce se emit asemenea amenzi si o sa vedem daca e o chestiune de atacat la o alta instanta sau ANRP si instantele interpreteaza diferit acelasi text de lege", a sustinut Cazanciuc.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Baesu ANRP demisie retrocedari, #demisie conducere ANRP , #demisie
Comentarii