Jalnice alegeri!

Luni, 08 Iunie 2009, ora 18:25
8365 citiri
Jalnice alegeri!

Alegerile de duminica au dat masura maturitatii politice a romanilor dupa 20 de ani de democratie, atat la nivelul clasei politice, cat si al electoratului. Au castigat doar Vadim, Becali si EBA. In rest, toata lumea a pierdut.

Primul care sare in ochi este absenteismul masiv. A lipsit de la urne aproape 75% din electorat, ceea ce ne plaseaza sub media europeana. De ce sa fi venit romanii la vot cat timp cei mai multi nu stiu nici macar ce atributii are Parlamentul European si in ce fel deciziile acestuia se simt in farfuria si in buzunarul lor?

Nu le-a explicat nimeni, toata campania fiind centrata pe teme interne populiste si pe batalia prezidentiala. Pana si duminica, in ziua alegerilor, Mircea Geoana a facut tot campanie pentru prezidentiale prin anuntul referitor la retragerea din CSAT, pentru a continua in exact aceeasi nota cu ocazia discursul de dupa inchiderea urnelor, cand a lansat o noua sarja spre Traian Basescu.

Atat doar ca prezenta foarte scazuta la vot nu a fost o forma de protest fata de mediocritatea cumplita a clasei politice, ci o dovada a altei mediocritati, aceea a electoratului. Nu de suparare au lipsit alegatorii, ci din comoditate si indiferenta. Daca era atat de suparat, electoratul se ducea masiv la vot, dupa modelul vecinilor din Ungaria, iar daca nu era nimeni de ales am fi avut o multime de buletine anulate. Acela ar fi fost un semnal neechivoc de protest.

Indiferenta electoratului a nascut doi monstri, mai precis i-a renascut.

Romania exporta in Parlamentul European circ si cvasianalfabetism. Corneliu Vadim Tudor si George Becali vor arata la Bruxelles cine suntem cu adevarat, in pofida incercarilor de a ne cosmetiza cat de cat imaginea. Vor spala ei pana si ultima urma de fard de pe obrazul Romaniei si-l vor arata asa cum, probabil, merita. De altfel, circul a si inceput.

George Becali bate la usa popularilor, in speranta ca pe langa el s-o strecura si Vadim Tudor, sa capete baietii identitate onorabila si, nu-i asa, sa faca si ei parte din majoritate, ca de opozitie s-au saturat in tara. Becali promite sa invete de-acum ce inseamna PE, de parca n-ar fi trebuit sa stie asta deja cand a intrat in lupta si ne spune cum va folosi el un avion particular pentru a ajunge la Bruxelles, ca doar cursele de linie sunt sub noua lui demnitate.

Alta mascarada si la sediul PD-L. Elena Basescu a fost primita inca de aseara cu lacrimi si imbratisari, acasa, de unde n-a plecat niciodata, nu-i asa, dupa cum a marturisit Emil Boc. Adica romanii au votat un independent care si-a reprimit carnetul de partid in secunda a doua dupa inchiderea urnelor.

Si ca sa fie tabloul complet, suspiciunile de fraudare sunt imense. Listele suplimentare s-au umplut, autobuzele cu votanti au incins soselele, mita electorala a mers ca unsa. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in doua ore, ultimele inainte de inchiderea urnelor, prezenta a crescut miraculos, cu 6 procente, de la 21 la 27 la suta. Aceste sute de mii de voturi ar fi trebuit sa insemne aglomeratie in unele sectii, dar ea nu a fost niciunde semnalata. De unde a venit aceasta crestere miraculoasa nu vom sti probabil niciodata.

Dupa 20 de ani de exercitiu politic suntem fix ca in anii 90. Sunt practici de care Uniunea Europeana aproape ca uitase, intre granitele ei. Lasa ca le aducem noi aminte!

Daca mai era nevoie, am dovedit din nou ca nu avem ce cauta in UE, ca nu stim ce inseamna democratia, ca nu intelegem responsabilitatea si valoarea votului.

La primele alegeri tinute in comun cu restul Europei, am dat un spectacol romanesc pe cinste, care va continua la Bruxelles ca sa inteleaga toata lumea cine suntem si ce stim sa facem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri europarlamentare rezultate, #absenteism europarlamentare romani, #Romania reprezentanti Bruxelles , #democratie