Competenta si incompetenta poporului suveran (Opinii)

Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:26
3763 citiri
Competenta si incompetenta poporului suveran (Opinii)

De cand cu suspendarea presedintelui am auzit politicienii invocand vointa populara suverana pana la greata. Poporul si numai poporul are in mana deciziile ultime, el va alunga dictatorul si va face ordine.

Principial este corect. Intr-adevar, judecata poporului este ultima instanta si ea determina decizia finala. Daca majoritatea are sau nu intotdeauna dreptate, este o discutie lunga si complicata.

Nu doar ca Hitler a ajuns la putere prin votul popular, dar si dictatorii sud-americani folosesc referendumul ca instrument preferat de legitimare a celor mai controversate decizii. Masele sunt mult mai usor de isterizat si manipulat decat indivizii, luat unul cate unul. Dar democratia functioneaza pe baza de majoritate si, spune o celebra vorba, este cel mai prost sistem cu exceptia tuturor celorlalte.

Ceea ce nu inteleg eu la cei care umbla cu vointa populara in gura zi de vara pana-n seara este dubla masura pe care o folosesc fara scrupule. Pentru demiterea presedintelui, vointa populara este necesara si suficienta pentru a face dreptate si reprezinta litera de Evanghelie.

Dar mai avem doua expresii de vointa populara, exprimate tot prin referendum, validate prin participarea a peste 50% din populatie si o majoritate zdorbitoare in favoarea deciziilor luate, si anume reducerea la 300 a numarului de parlamentari si trecerea la unicameralism.

Sunt doua decizii populare pe care USL refuza sa le puna in practica. Mai mult decat atat, legea votului uninominal a fost respinsa de CCR tocmai pentru ca incalca de-a dreptul una dintre aceste decizii: in loc sa diminueze numarul de parlamentari, dupa cum a cerut vointa populara, majora acest numar.

Asadar, in cazul reducerii numarului de parlamentari si al unicameralismului, sacronsanta vointa populara, exprimata printr-un referendum validat de CCR, nu conteaza. Avem cumva doua tipuri de vointa populara? Aceea in acord cu dorintele si proiectele USL este absolut obligatorie, iar aceea care contravine acestor dorinte si proiecte este facultativa. Vointa USL este asadar un cenzor al vointei populare?

Explicatiile venite dinspre Putere sunt uluitoare. "Nu e de competenta poporului roman sa decida in cazul unui Parlament bicameral sau unicameral", spune deputatul PSD Victor Socaciu.

Lasand la o parte competentele cantautorului Socaciu pentru a da astfel de verdicte, ma intreb care este totusi competenta reala a poporului si cine o stabileste? Inteleg ca la chestiuni parlamentare nu se pricepe?

Atunci de ce s-ar pricpepe la faptele anticonstitutionale ale lui Traian Basescu si de ce ar fi competent sa-l demita pe presedinte? De ce ar fi poporul competat sa voteze? Sau poate ca nici nu este, ca nu degeaba PSD ii pregateste, precum unei cete de papuasi, tot felul de margelute colorate cu care sa-l atraga pe 29 iulie la urne.

Referendumul din 2009 "a fost o porcarie, un populism exacerbat", spune acelasi Victor Socaciu. De ce n-ar fi si referendumul de acum fix acelasi lucru?

Dar mai bine nu mai intreb. Sigur nu-i de competenta mea sa inteleg complicatele cai ale vointei populare asa cum le intelege USL.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#populatie vot Parlament, #vot Parlament unicameral, #vot numar parlamentari , #democratie