De frica, PDL spala pe jos cu democratia (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 19:02
4642 citiri
De frica, PDL spala pe jos cu democratia (Opinii)
Foto: Arhiva

E un fel de a spune spala, intrucat nu prea a mai ramas ce sa tii in mana, din moment ce democratia in Romania de azi (ca de altfel in intreaga perioada postdecembrista) nu mai reprezinta decat o nazuinta la nivel conceptual, un deziderat respectat doar formal, si nu o realitate concreta, palpabila si care sa produca efecte vizibile si de durata. La noi totul se schimba dupa cum vrea Puterea.

Desi proiectul de lege care prevede comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare a fost publicat de Ministerul Administratiei si Internelor, nu cred nicio clipa ca Traian Igas ar trebui condamnat pentru ca trateaza la fel democratia si "branconajul". Sunt convins ca nu stie mai multe despre democratie decat cunoaste despre limba romana, insa nu-i poate fi imputata lui aceasta idee. El e doar nefericitul de serviciu care a facut-o publica.

Cu acest proiect supus acum dezbaterii publice, de parca in Romania ar exista asa ceva, se pune in practica exact ce s-a stabilit in cadrul coalitiei la jumatatea lunii noiembrie. In mod firesc, pentru ei, vor mai urma si alte modificari: ale sistemului electoral, votul prin corespondenta si reducerea numarului de parlamentari. Asta desi, dupa actualul proiect de lege al MAI, numarul mandatelor creste, nu scade.

Pana se vor naste si alte modificari ale legii electorale, actualul proiect fundamenteaza necesitatea comasarii alegerilor din cauza "impactului negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale", anuntandu-se totodata si o economie a cheltuielilor la jumatate, de la 43 de milioane la aproximativ 22 de milioane de euro.

Asta doar ca enunt de propaganda, din moment ce in realitate costurile nu se vor reduce nici pe departe atat de mult (vor fi necesare sectii suplimentare, buletinele de vot vor fi la fel de multe, numarul oamenilor angrenati la fel de mare, etc.). Dar chiar sa presupunem ca s-ar face o economie de 20 de milioane de euro, te intrebi daca actualii guvernanti mai gandesc limpede sau frica de a pierde puterea le-a sters si cea de pe urma farama de logica.

Altfel cum sa traduci un astfel de calcul? Ministerul Elenei Udrea sparge peste 4 miliarde de euro ca sa asfalteze niste poteci judetene si comunale, care leaga nimicul de la pasune de ceva-ul codrilor, alte zeci si sute de milioane de euro sunt facute praf in investitii "trasnite", dupa cum le-a numit chiar doamna ministresa, iar Igas isi imagineaza ca salveaza bugetul tarii cu nici 20 de milioane de euro? Pai ce e asta altceva decat ultima si cea mai sfidatoare mostra de ipocrizie si populism desantat?

Sa nu mai vorbim de artificiile constitutionale necesare pentru implinirea unei astfel de operatiuni, intrucat mandatele alesilor locali trebuie prelungite cu sase luni, lucru posibil doar in cazul unui razboi, unor catastrofe sau altor cataclisme zguduitoare naturale. Ori, cu exceptia guvernarii, nu exista (inca) o alta amenintare la adresa sigurantei nationale. Nici PDL, nici coalitia in intregul ei nu se vor impiedica in asemenea fineturi constitutionale.

Cum sunt convins ca nici presedintele nu isi va mai aminti, cand va trebui sa promulge legea, de promisiunea de a nu semna comasarea alegerilor decat in cazul in care vine la pachet cu reorganizarea teritoriala - o imposibilitate care va ramane astfel atat timp cat UDMR va fi la guvernare. Pe scurt, nu exista nicio ratiune pentru care alegerile sa fie comasate, niciun argument logic si niciun pretext, altul decat frica PDL si a coalitiei de a pierde puterea.

In acest caz, mai onest ar fi sa nu se mai organizeze alegeri deloc. Economia s-ar simti in cateva terenuri de fotbal in panta, pe care Ministerul Dezvoltarii si Turismului le-ar construi in varful unui deal parasit si de Dumnezeu, dar unde ar ajunge primul drum comunal refacut din cei 10.000 de km promisi. Poate doar renuntand cu totul la alegeri s-ar implini in sfarsit si reforma si modernizarea atat de mult promise la inceputul celui de-al doilea mandat de presedinte.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#comasarea alegerilor locale parlamentare, #coalitia de guvernare, #Traian Basescu presedinte , #democratie