De la Holocaust la tirania majoritatii (Opinii)

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 12:21
5548 citiri
De la Holocaust la tirania majoritatii (Opinii)

Altadata mai erau si politicieni cu ceva onoare si bun simt. De aceea, pietele oraselor au si statui de politicieni al caror nume a ramas in constiinta publica.

Dupa Revolutie, un singur nume beneficiaza de statui, al seniorului Corneliu Coposu, iar de strazi si bulevarde, mai multe. Nu stiu cum se face, dar imaginea clasei politice privita in ansamblu nu se mai ridica la asteptarile poporenilor.

Iata, vara referendumului a trecut, dar viata politica nu-si revine din ameteala. Inca din zilele campaniei, sustinatorii presedintelui suspendat si un numar impresionant de jurnalisti fac mare caz de "tirania majoritatii", o teorie politica demult pusa in termeni, cunoscuta si studiata inca de la inceputul secolului al XIX-lea (Cf. Alexis de Tocqueville, John Stuart Mill etc.).

Ce e "tirania majoritatii"?

Savantii considera in corpore ca nu se poate vorbi de "tirania majoritatii" in contextul campaniilor electorale si nici atunci cand o majoritate liber constituita intr-un Legislativ voteaza ceva conform Constitutiei.

Devin "tiranice" acele majoritati anarhice care depasesc de fiecare data cadrul legal si suprima drepturile unei minoritati, inclusiv dreptul la cuvant, la vot si chiar la viata, favorizand curentele de opinie impotriva acesteia mai cu seama sub aspect spiritual.

Numai ca teoria e una si ce ni se intampla noua e cu totul altceva: cu orice pret, inclusiv al fortarii conceptelor si legilor de mai sus, se incearca acreditarea ideii ca majoritatea parlamentara alcatuita din USL si UNPR era/este una anarhica, malefica, iar suspendarea presedintelui Basescu si trimiterea sa in fata poporului pentru reconfirmare tine de "tirania majoritatii".

S-a ajuns pana acolo incat se contesta dreptul constitutional al Parlamentului de a-l suspenda si al alegatorilor de a vota impotriva-i.

Batalia pentru impartirea Romaniei

Pe cale de consecinta, oamenii legii sunt pusi sa ancheteze campania referendara.

Este socotita ilegitima comisia parlamentara de anchetare a unor abuzuri ale oamenilor legii, incat stai si te intrebi: Romania mai este republica sau a cazut in dictatura? Parlamentul mai este suveran sau trebuie sa indeplineasca ordinele nu stiu cui, redevenind Mare Adunare Nationala? Cetatenii mai pot conta pe votul lor sau Puterea se va decide de catre unsul lui Dumnezeu pe pamant?

Deja in spatiul public ideea existentei a doua centre de putere, ba chiar a doua Romanii, e tot mai vehiculata, iar incaierarea celor doua tabere e atat de incrancenata, incat sunt tulburate pana si pacea si linistea celor jertfiti pe altarul pasiunilor oarbe pentru putere in cel de-al treilea Reich. E vorba de 10 octombrie, Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania.

De ce Holocaust si nu Shoah?

Despre Holocaust, "arderea tuturor (evreilor)", nu poti vorbi fara sa te rogi pentru iertare inainte, nici fara sa ti se cutremure inima. S-a uitat ca Holocaustul desemneaza o alta fata a lucrurilor, de aceea organizatiile mondiale ale evreilor ne-au cerut cu ani in urma sa-l inlocuim cu termenul evreiesc Shoah, "disparitia tuturor (evreilor)", pentru ca noi, in loc sa deplangem lacrima lor, ne falim cu durerile noastre.

Dar sa participi la comemorarea victimelor Shoah-ului si sa ranesti sentimentul si vointa a 7,5 milioane de votanti romani pentru ca ar fi sustinut o iluzorie "tiranie a majoritatii", votand impotriva presedintelui Basescu, asta inseamna doua lucruri: comemorarea a fost una pur formala, iar democratia, respectul reciproc intre state si politicieni nu mai fac doua parale.

Amicus Plato...

Sa acceptam teoria ambasadorului american ca suspendarea a fost cauzata de "tirania majoritatii", dar 14 angajari ale raspunderii guvernelor Boc-Ungureanu pe legi de maxima importanta, reducerea drastica a bugetelor armatei romanesti, taierile a 25% din salariile romanilor, inchiderea a peste doua mii de scoli si a sute de spitale, diminuarea indemnizatiilor pentru mame si copii..., asadar amputarea nivelului de trai, supunerea la curbe inutile de sacrificiu a intregului popor nu constituie "tiranie a majoritatii"?

Nu cumva "tirania majoritatii" inseamna in fapt tirania unei minoritati impotriva unui intreg popor?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#guvernare Parlament tirania majoritatii, #Romania comemorare Holocaust , #democratie