Editorial: Democratia plictisitoare

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 08:19
1645 citiri
Editorial: Democratia plictisitoare
Foto: Ziare.com

Cel mai cinstit instrument pe care-l are la indemana opozitia pentru a darama Guvernul, motiunea de cenzura, a atins pragul de sus al plictiselii. In lipsa unor proiecte viabile, de natura sa insufleteasca atat propriile active de baza, cat si pe cetatenii acestei tari, partidele din Opozitie recurg la pistolul constitutional cu apa.

Liderii Opozitiei merg la serviciu. Semneaza condica, ridica ordinea de zi, beau o cafea ca sa le mentina naturelul agitat si sa nu insele asteptarile romanilor, trag doua, trei sedinte de grup, mananca creionul in dinti gandindu-se la cat de durabil darama tara democrat-liberalii si gasesc titlul unei noi motiuni de cenzura.

In taina, isi pipaie cruciulita din buzunar si se roaga sa nu treaca. Poate asa, prin martie, ar fi un moment bun pentru suspendarea lui Traian Basescu, spune Victor Ponta dupa ce luna trecuta renunta la idee. Cel putin Crin Antonescu este consecvent, nu renunta la obsesii: curatarea Cotrocenilor e solutia la iesirea din criza. Pana atunci, sa dea Domnul sa-si mai asume Emil Boc o lege fara dezbatere parlamentara, ca sa aiba si oamenii ce presta.

Vrea sa-si asume un sandvis cu branza? Isi asuma un gadget nou, ca orice roman care se plictiseste cu 700 de euro in buzunar? Pac un impuls electromagnetic, cand i s-o descarca bateria. Pica pe coridor inca un pachet legislativ? Scoatem din nadragi inca o contraoferta la asumare, proaspat slefuita.

Dar cum modelul comportamental al parlamentarilor Puterii este batatorit in asemenea situatii - ca si ei vin la serviciu si semneaza o condica - , soarta democratiei parlamentare se cunoaste.

Cui foloseste? Tot ce pot invoca liderii Opozitiei este faptul ca au utilizat un instrument permis de lege, dar ca nataraii ceilalti sunt mai multi. Iar daca se intampla cumva sa se defecteze masinaria, ce? N-ar fi pentru prima oara cand presedintele incarca la Palatul Victoria un premier proaspat demis.

Eu m-am plictisit. De unde au resurse baietii astia sa se joace mereu cu nervii mei? Astazi promit ca nu voteaza bugetul, maine cad la pace deoarece obtin bani pentru cateva drumuri, peste doua zile revin la decizia initiala.

Intre timp, discuta formarea unei opozitii unite, cu un program credibil, pentru a demola Guvernul. Sunt propriile lor declaratii. Aa, deci pana atunci fac antrenament. Oare cum o arata viitorul proiect comun serios, caruia acum i se face repetitia cu costume de pacalici?

Motiunea de cenzura s-a transformat intr-un joc de septic fara tromf, inclestarea Putere-Opozitie este un concurs de compuneri umoristice fara spirit - daca si-ar da in gura la propriu, macar s-ar implini promisiunea imputinarii alesilor - , bugetul lui Boc este combatut cu argumentul "e prost" - daca ar fi gasit bani pentru vreo trei sute de biserici din comune pesediste si liberale ar fi fost doar "dificil".

Ca interesul de grup anima actiunile politicienilor nu mai reprezinta nici macar gaura de la covrig. Trecand peste aceste dorite omenesti, pana la urma, care au menirea de-a arata in colegii ca activitatea parlamentara nu s-a redus doar la somn intre doua injuraturi, nu reusesc se pricep care este interesul general al PNL si PSD. Sa ajunga la putere? Pentru ce? Doar e mai usor sa se prefaca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#motiune cenzura Guvern Boc, #Parlament legislatie opozitie , #democratie