Drumul de la instrument politic la unealta (Opinii)

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 21:16
2305 citiri
Drumul de la instrument politic la unealta (Opinii)
Foto: descopera.ro

Politicienii nu s-au dezmintit nici in aceasta campanie electorala in care se joaca ultima data, speram, totul pe o singura carte: cu sau fara Basescu/Ponta.

Este si motivul determinant al lipsei unei concurente serioase pe ideologii si programe, lipsa devenita cronica in ultimii 8 ani.

De data aceasta, generalizarea "politicienii" nu e aiurea, deoarece intregul spectru politic s-a concentrat in doua aliante iremediabil opuse, inegale ca impact public, obligate sa realizeze un tandem pervers: in timp ce una ataca, cealalta se strofoca sa contraatace, indiferent de miza, indiferent de tema.

Instrumentul democratic si unealta subversiva

Pentru atingerea telului politic al fiecareia au fost aruncate in lupta nu instrumente political correctness, ci "uneltele" imprumutate din arsenalul executiei unor lideri ai partidelor istorice in deceniul al VI-lea al secolului trecut.

Panditi ceas de ceas de securisti zelosi, taranistilor lui Maniu si urmasilor Bratieni li s-au adresat procese staliniste in care acuzatorii publici ai clasei muncitoare se foloseau de informatori bine scoliti si delatori odiosi pentru a-i cataloga ca unelte ale fostului regim si a avea motiv sa-i lichideze.

In plina epoca a democratiei, in Romania, una din madularele UE, conceptul de "unealta" a redevenit subiect politic: segregarea esichierului nostru politic nu este straina de existenta "uneltelor" - politicieni si mass-media, iar momentul grotesc "am fost un dobitoc" se va repeta la o scara de neimaginat. Si de o parte si de alta. Fireste, o separare o apelor de mizeria tranzitiei face cat un galop de sanatate.

Unelte la vedere

Care sunt uneltele si cat a inaintat tehnica de uneltire? Din pacate nu s-a inventat mai nimic nou: folosirea puterii statului si a bisericii in reglarea conturilor politice, manipularea fiind prima treapta a uneltirii la fel de parsiva ca in anii '50, minciuna directa si prin omisiune, inducerea in eroare de la cel mai inalt nivel, amenintarea cu fel de fel de crize precum cataclisme universale, foamete, scumpiri...

Alta treapta a uneltirii este tradarea liderului, a colegilor de partid, a coalitiei, a ideologiei si a programelor pentru care te-ai luptat doua decenii, a poporului caruia i-ai promis verzi si uscate, mergand pana la tradarea de patrie, fapte despre care inca vorbim cu teama la 23 ani de la o revolutie sangeroasa, declansata tocmai din astfel de cauze. In mod paradoxal, ni s-a argumentat ca uneori tradarea poate fi in interes national, ceea ce se va confirma sau nu dupa alegeri.

Tradarea ca strategie

In plus, s-a creat o anume logistica, dublata de un fel de catalizator al tradarilor dintr-o parte in alta, in functie de necesitatile de moment ale unui lider "tare" sau ale unui majority maker (facator de majoritati).

In spatiul public descoperim si sumele uriase de bani si contractele publice vehiculate in aceste scopuri, cel mai adesea tradarea fiind pe mari sume de bani si avantaje dintre cele mai consistente.

O consecinta primitiva a uneltirii o constituie polarizarea mediilor de o parte si de alta a spectrului politic. Ca niciodata, poti gasi stiri pozitive pentru o anumita formatiune doar intr-un anumit ziar sau post de televiziune, concomitent cu stiri negative despre partea concurenta. Uneori sub masca impartialitatii si a neutralitatii.

Trezirea monstrului

Uneltirile si instrumentarile politice au capatat proportii monstruoase in 2012: s-au inmultit dosarele penale facute la comanda politica, daca ne luam dupa impricinati, s-au inmultit cazurile de violare a secretului convorbirilor telefonice si a corespondentei, de violare a intimitatii in scopul compromiterii rivalului politic.

Aparitia permanenta a as-ziselor stenograme din dosarele procurorilor, in fapt, simple transcript-uri ale unor convorbiri private, nici nu mai mira pe nimeni. Sa se fi instaurat din nou dictatura? Caci in democratie drepturile omului se respecta, iar astfel de fapte constituie infractiuni.

Fiind urate de cetateni, astfel de fapte nu pot fi transparente, de aceea mass-media speculeaza din greu pe asemenea teme. Consecintele nefaste n-au intarziat: campionii facaturilor politice, partidele acuzate de astfel de practici sunt pe cale de a pierde alegerile, caci sondajele indica o polarizare masiva a electoratului in jurul USL. De aici pericolul uriaselor asteptari populare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#instrumente democratice unelte politice, #democratie stat de drept alegeri libere , #democratie