Exista o societate civila in Romania? - Dezbatere Ziare.com

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 07:49
9527 citiri
Exista o societate civila in Romania? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Arhiva

Societatea civila este fundamentul unei democratii functionale. Fara ea orice popor s-ar supune dictaturii, indiferent de ce forma ar capata ea.

O societate democratica reala se construieste in timp indelungat. Un prim pas insa pentru o democratie functionala il reprezinta institutiile si mecanismele democratice, iar societatea civila, in acest context, actioneaza ca mecanism de reglare pentru societatile democratice.

Institutiile societatii civile sunt necesare si in tarile cu o puternica traditie democratica, dar in special in tarile in care democratia se construieste. Nu de putine ori, politicienii si oamenii de afaceri pun interesele de partid sau de afaceri inaintea intereselor populatiei. In astfel de situatii, cine este chemat sa "faca dreptate" si sa corecteze disfunctionalitatile?

Societatea civila are dreptul si datoria de a influenta deciziile politice, economice sau de interes public. In mod eronat, in Romania societatea civila este asociata doar cu reactiile la mediul politic. Daca intrebi un om pe strada ce inseamna societatea civila, probabil ca-ti va da un raspuns legat exclusiv de activitatea organizatiilor neguvernamentale.

Insa societatea civila este mai mult decat atat. Fireste, ONG-urile sunt parte importanta, sunt acea parte vizibila, dar si tanti Leana din Ciorogarla este parte a societatii civile, atata vreme cat scrie primarului ca este nemultumita de drumurile din sat, atata vreme cat ia atitudine si isi exprima opinia.

"Societatea civila trebuie sa controleze lumea politica, nu sa fie parte din ea. Si nici sa fie o trambulina spre slujbe in politica, chiar daca totdeauna vor fi exceptii. Societatea civila nu inseamna insa doar ONG-uri, trebuie sa fie invatatoarea, preotul si oamenii dintr-un sat care sa se opuna cand primarul face ceva rau.

Asta e societatea civila profunda, pe care inca nu o avem, si de asta Romania e o prada usoara", a declarat, pentru Ziare.com, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, fost candidat la Primaria Capitalei.

"Gradul de implicare a cetatenilor in activitatea ONG-urilor nu este suficient. Cetatenii nu se implica la nivel individual, nici macar nu scriu o scrisoare, atunci cand ceva ii deranjeaza. Pe de alta parte, nu exista, in ONG-urile care functioneaza, resurse de oameni", adauga Nicusor Dan.

Societatea civila nu este, sau cel putin nu ar trebui sa fie, un concept lipsit de substanta. Trebuie privita drept un mecanism viu, format din cetateni care din proprie initiativa se asociaza in functie de agenda personala pentru a participa la viata publica.

"Exista o societate civila in Romania, dar este mult subdimensionata. Din punct de vedere cantitativ, este de 20 de ori mai mica decat ar trebui sa fie. Societatea civila este destul de bine reprezentata pe ceea ce inseamna partea sociala, adica ONG-uri care ajuta oameni din diferite categorii defavorizate. Este mai putin dezvoltata pe partea de activism civic, in sensul de conflict direct cu autoritatea, de control al autoritatii", a adaugat Nicusor Dan.

Alina Mungiu-Pippidi crede insa ca societatea civila este destul de activa, avand in vedere dimensiunile ei.

"Societatea civila din Romania e destul de vocala pentru cat este de redusa numeric, si s-a vazut in ianuarie trecut, cand cateva grupuri care nu aveau nimic in comun, adica erau de la ecologisti la pensionari securisti, au reusit cu cateva demonstratii si cu ajutorul media sa schimbe cursul politic al anului", ne-a declarat profesor doctor Alina Mungiu-Pippidi.

In Romania, lipseste componenta voluntara a cetateanului, ceea ce face ca proiectele reprezentantilor societatii civile sa fie sortite esecului. In tarile cu o democratie avansata este chiar laudabil sa ai trecut in CV activitati de tip voluntariat. Sistemul romanesc nu ofera oportunitati pentru valorificarea activitatii de voluntariat, ceea ce face ca organizatiile non-profit sa duca lipsa de capital uman. Or, fara capital uman, nu prea ai mijloacele de a produce schimbarea la nivel social. De ce nu este dezvoltata, in Romania, notiunea de voluntariat?

Nicusor Dan crede ca explicatia ar putea sta in religie. "Cred ca este o chestiune de cultura, care are si o radacina mai veche, Europa ortodoxa a cultivat mult mai putin o responsabilitate sociala a persoanei. In Europa catolica s-a cultivat implicarea sociala a crestinilor. Apoi au existat anii de comunism, in care atat de tare s-a abuzat de colectivitate incat in mod evident exista un revers, un individualism care se transforma in egoism", ne-a declarat Nicusor Dan.

Alina Mungiu-Pippidi are o explicatie asemanatoare, pentru faptul ca romanii nu se asociaza pentru un scop comun.

"Au mostenit din comunism individualismul prost inteles, acela ca daca nu atragi atentia monstrului asupra ta, poate o sa-l manance pe vecinul tau, de aia monstrul se infrupta nepedepsit din toata lumea", spune analistul politic.

"Avem cel mai mic procent de voluntariat din Europa, numai Albania este in urma noastra. Cu exceptia tinerilor care din liceu isi fac CV-ul sa plece la studii afara nu prea exista voluntari. Un sondaj facut de mine acum cativa ani arata ca asociativitatea e la pamant, numarul oamenilor care se asociaza chiar si informal pentru un scop comun e foarte mic, si de asta eficacitatea actiunii colective e slaba. Statul nu ajuta nici el, ca e o enorma birocratie sa inregistrezi si sa tii un ONG", este de parere Alina Mungiu-Pippidi.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot: Credeti ca exista o societate civila in Romania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#societate civila Romania, #Nicusor Dan ONG, #Alina Mungiu Pippidi societate civila , #democratie