Justitia, cea mai violata fiica a democratiei romanesti (Opinii)

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 08:18
1618 citiri

Recenta fuga peste granita a lui Dinel Staicu, zis si "Nutu", aduce in luminile rampei deficientele serioase care exista in sistemul judiciar din Romania. Incepand de la politie, pana la ultimul judecator. Ce sa intelegem noi, oamenii obisnuiti, din tot acest spectacol deplorabil?

Ca de obicei, se ia una bucata Vintu, Patriciu sau Popa. Arestarea preventiva si anatemizarea bucatii se face exclusiv in campanie sau sunt folosite pe post de perdea de fum, atunci cand tara nu se afla sub jurisdictia Wikileaks sau al vreunui set de stenograme. Ce se intampla dupa ce multimea este manipulata, incorsetata in principii de care nu mai este in stare sa se dezica? Nimic. Imaginea presupusilor infractori a fost folosita, targetul a fost atins, actiunea a luat sfarsit.

Arestul preventiv, pe care oamenii il privesc ca pe o metoda prin care faptasul este pedepsit exemplar, nu este decat un joc de imagine a carui actiune se poate sfarsi extrem de repede sau nitel mai tarziu. Depinde de judecator. Cei scapati de arestul preventiv, odata iesiti pe portile inchisorii, fug de bucurie catre rude, isi imbratiseaza toate cunostintele, strigand din toti rarunchii ca "in sfarsit, s-a facut dreptate".

Mimica lor exprima sentimentele unor oameni care deja nu se mai tem de nimic, constienti ca cercetarea in libertate nu le poate aduce cine stie ce neplaceri. Acesti oameni tresalta de bucurie, desi sunt urmariti penal iar justitia poate in orice moment sa-i condamne la ani grei de inchisoare. Urmarirea penala este insignifianta, iar ei pot candida cu usurinta la functii in partid si chiar pot castiga (vezi cazul Solomon de la PD-L, care a castigat presedintia filialei Dolj, desi se afla sub urmariore penala).

Mica reforma in justitie de care vorbea Traian Basescu nu pare ca-si arata vreun efect notabil. Nici nu stim daca presedintele chiar a avut intentia de a pune in miscare rotitele necesare desfasurarii unui act democratic si echitabil de justitie.

Toate acele intalniri de serviciu cu sefii CSM, DNA sau cu procurorul general par a fi fost facute in scopul intaririi imaginii de justitiar a presedintelui. O imagine pe care nu a reusit sa si-o insuseasca, din pacate, in 7 ani de mandat.

Traian Basescu nu putea si nu poate sa ceara o reformare a sistemului judiciar romanesc. Dintr-un motiv simplu. Justitia este violata chiar de Guvern, iar o eventuala cerere de reformare a sistemului ar insemna o acuzare a violatorului. Poate Traian Basescu sa-l faca raspunzator pe Igas pentru fuga lui Dinel Staicu fara sa-i amintesca lui Emil Boc ca intr-o tara democratica nu trebuie sa te joci cu statul de drept?

Dorinta de putere cu orice pret a perimat, din pacate, ideea de stat de drept. In tentativa de asa-zisa reformare a statului, Guvernul actual a reusit sa-i darame cetateanului si ultima farama de incredere in justitia din Romania. Ultima sansa a cetatenilor in lupta cu abuzurile statului este pe cale a fi anulata de asa-zisele "asumari" (de fapt scenarii triste in care majoritatea parlamentara admira privelistea balcoanelor), pe care Curtea Constitutionala le considera normale. Ca doar e numita politic, nu?

N-ar fi de mirare ca Emil Boc sa-si asume raspunderea si pentru un decret impotriva deciziei CEJ, care considera ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Ce-om cauta noi in Europa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#justitie Dinel Staicu, #Igas DNA, #Basescu reforma justitie, #fuga Dinel Staicu , #democratie
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
@Liviu Anghel & "Ce-om cauta noi in Europa?" Adevarat domnule Liviu Anghel, ce-oti cauta dumneavoastra in Europa?
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Poate ca justitiei ii place sa fie violata, eu as zice mai degraba ca o face pe bani !