Lectia americana: Cand va vota si Romania un Obama?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 12:24
10276 citiri
Lectia americana: Cand va vota si Romania un Obama?
Foto: ABC

Ne place sau nu, Statele Unite ale Americii au dat din nou lumii o uriasa lectie de democratie. Americanii au trimis pentru prima data in istoria lor un negru la Casa Alba.

Votul acesta marcheaza un moment de cotitura, o schimbare profunda de care majoritatea observatorilor s-a indoit pana in ultima clipa.

Si totusi, tara in care cu numai 50 de ani de urma casatoriile intre albi si negri erau interzise, tara care avea o gramada de legi rasiale chiar pe vremea nasterii viitorului presedinte a reusit sa-si depaseasca fobiile si cliseele printr-un vot care va ocupa cu siguranta un loc cu totul aparte in istoria lumii.

Si vorbim despre o tara profund traditionalista, al carei sistem electoral nu a fost schimbat de pe vremea parintilor fondatori, desi este ingrozitor de greoi si complicat.

Americanii voteaza in noiembrie in functie de un calendar al muncilor agricole care astazi nu mai conteaza catusi de putin, voteaza intr-o zi de marti, prima din luna, in functie de ritualurile din vremea primului vot (duminica votul era o blasfemie, iar luni se pleca spre locul de votare).

Dar tot in acele vremuri posibilitatea ca un negru sa ajunga la in fruntea natiunii era mai mult decat fantezista.

Americanii au pastrat insa ceea ce le da identitate si au eliminat ceea ce-i tinea in loc. Au facut diferenta intre traditie si inapoiere. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca o natiune crunt lovita dinspre lumea araba a votat un musulman care se numeste Husein.

Va imaginati romanii votand un presedinte cu origine tiganeasca asumata? Sau un maghiar? Varianta ar fi exclusa din start, fara a conta cat de capabil sau ce program are candidatul atat de nepotrivit, nu-i asa, etnic.

Este si acesta un prag psihologic, o varsta a democratiei in care mentalitatea se distileaza. Dupa 200 de ani, americanii l-au facut.

Probabil, suferinta provocata de administratia Bush si temerea cumplita de efectele crizei economice au avut rolul lor, dar daca ei nu ar fi fost copti pentru acest salt, niciun imbold n-ar fi fost suficient de puternic.

Americanii au inventat conceptul "politically corect", insa el nu a ramas doar litera moarta sau o sperietoare. A fost asumat, a penetrat mentalitatea oamenilor de rand. Cei mai sceptici dintre analisti au crezut ca sondajele favorabile lui Obama erau efectul rusinii oamenilor de a recunoaste ca nu ar vota un negru.

Pana si aceasta rusine ar fi aratat deja o schimbare de mentalitate, dar a fost cu mult mai mult. Romanilor nu le este rusine sa fie rasisti. Fac chiar un titlu de glorie din asta.

Si mai este ceva ce ar trebui sa invatam de la americani. S-au dus masiv la vot. Au depus acest efort deloc neglijabil cat timp in fata sectiilor de votare cozile erau uriase, cum noi n-am mai vazut din 1990.

Au fost oameni care s-au asezat la coada cu 6-7 ore inainte de deschiderea sectiilor.

Aceasta mobilizare exemplara arata intelegerea profunda a regulilor democratiei unde absentii nu au niciodata dreptate. Ma indoiesc ca la noi pe 30 noiembrie va fi o astfel de mobilizare, chiar daca exista de aceasta data si posibilitatea votului alb, de protest fata de oferta de candidati, care se contabilizeaza separat de votul anulat.

Americanii stiu ca nu pot pretinde schimbarea daca nu pun umarul la ea, ca nu pot astepta solutii daca nu incearca sa le inteleaga si nu le voteaza pentru ele, ca, la urne, sunt cei dintai care-si decid viitorul.

Pana la urma, au aratat din nou de ce sunt cea mai puternica democratie a lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Barack Obama, #alegeri SUA 2008, #tigan, #democratie , #democratie