Mai este Romania o democratie?

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 11:23
18157 citiri

Nici nu a fost vreodata. Dar inainte sa tragem o concluzie, haideti sa privim spre un clasament recunoscut international si alcatuit de specialisti.

Este vorba despre Democracy Index, de la unitatea de analiza a publicatiei The Economist. Ultima versiune (2015). Tineti-va bine...

Inainte de a vedea pe ce loc este Romania, sa ne calibram putin perceptiile.

Pe primul loc este Norvegia (cu 9,93 nota generala). Democratiile nordice stau bine: Islanda, Suedia, Danemarca si Finlanda sunt in primele 8 din lume. Olanda este pe locul 10 (cu 8,92), Marea Britanie pe 16 (cu 8,31).

Primul stat din estul Europei care apare in acest clasament este Cehia, pe locul 25 (7,94), urmat de Estonia pe locul 29 (7,85). Printre vecini avem Bulgaria, pe locul 46 (7,14), si Ungaria, pe locul 54 (6,84).

Romania este pe locul 59 (nota generala 6,68). Mai rau decat Serbia (58, nota 6,71), Tunisia (57, nota 6,72) sau Ghana (53, nota 6,86).

Suntem intr-o grupa numita a "democratiilor defecte" (flawed democracies). Alaturi de tari precum Peru (65, nota 6,58) si Moldova (70, nota 6,35).

Incepem sa ne lamurim, nu-i asa?... Clasa politica din Romania se impauneaza cu ideea ca suntem membri ai "familiei europene". Insa cifrele ne spun cu totul altceva.

Sa examinam si cateva detalii. La capitolul "Cultura politica", Romania (nota 5,00) sta mai rau decat Etiopia (5,63) si la egalitate cu Nigeria si Gabon. La capitolul "Participare politica", Romania (nota 5,00) are o pozitie inferioara unor tari precum Albania (5,56) si Madagascar (5,56) ; suntem la egalitate cu Tanzania si Bangladesh.

In fine, la capitolul "Functionare a institutiilor publice", Romania (5,71) sta mai rau decat Papua Noua Guinee (6,07) sau Sri Lanka (6,79) si la egalitate cu Benin si Pakistan.

"Bine - ar raspunde unii - insa suntem, cumva, tot in zona democratiilor, fie acestea si defecte". Priviti insa la detalii... Motivul pentru care Romania nu cade mult mai jos este urmatorul. Din 5 criterii, Romania primeste note mari, chiar foarte mari, la doua. La "Libertati civile" (nota 8,53) nu am nimic de adaugat, pentru ca mi se pare o nota corecta. Intr-un regim care functioneaza atat de ineficient precum cel de la Bucuresti, oamenii sunt lasati de izbeliste, iar asta este, pe undeva, un gen de libertate...

Problema serioasa apare la capitolul "Procese electorale si pluralism", unde Romania a obtinut o nota formidabil de mare (9,17). Adica la egalitate cu... Danemarca.

Or, aici este o greseala fundamentala a autorilor Index-ului. Pluralismul din Romania este unul de fatada. Partidele politice noi sunt impiedicate de cartelul PSD-PNL-UDMR sa participe la alegeri in mod corect.

La nivel local, baronii controleaza intr-o maniera feudala teritorii intregi unde nu misca nici vrabia fara acordul lor. Institutiile statului sunt infiltrate cu agenti ai politiei secrete, in opinia mea. Numeroase organizatii "civice" sunt platite din buzunarul unor infractori. Presa independenta practic nu mai exista.

Dar punctul critic este altul. Alegerile. Acestea sunt furate pe fata, fara nici un fel de retinere. Fondurile care alimenteaza campania nu sunt controlate. In masura in care, rareori, aflam ceva despre ele de la DNA, realizam ca este vorba despre bani sifonati de la stat si transformati in influenta politica.

Alegatorii sunt scosi din case de directorii de la "descentralizate" si mituiti in mijlocul strazii. Sistemul de vot este o rusine. Au aparut deja clanuri si dinastii electorale.

Standardele la care sunt organizate alegerile in Romania sunt atat de scazute incat multe state africane sau latino-americane par exemple de corectitudine. Brazilia, de pilda, are un sistem de numarare electronica a voturilor. In Romania voturile sunt numarate manual, de complicii primarilor (asa se explica procentul anormal de voturi "anulate" - aproape toate sunt ale adversarilor politici).

O mica schimbare, necesara, in calculele celor de la The Economist ne-ar fi adus in zona "regimurilor hibride", despre care se poate spune orice, dar nu ca sunt democratii.

Aceasta zona din clasament incepe cu Guatemala (locul 80, nota 5,92) si cuprinde state ca Bolivia si Mali. Unele se considera pe ele insele "democratii" (Ucraina, nota 5,70), insa nimeni nu ia in serios aceasta auto-descriere...

De ce insa noi o luam in serios? De ce credem ca Romania este o democratie?

Datorita regimului Iliescu. In 1990 acest regim neo-comunist avea o mare problema de legitimitate. A incercat sa se prezinte ca o "democratie originala". Expresia a fost, pe buna dreptate, desfiintata.

Dupa aceea, a spus vag ca avem de-a face cu o "tranzitie". Apoi, prin a doua jumatate a anilor '90, cu complicitatea Opozitiei de atunci, a inceput sa afirme, pur si simplu, cu nerusinare, ca suntem o "democratie".

Evident, fara sa ofere nici o dovada. Si fara ca cineva sa puna o intrebare simpla. Prin ce miracol al sociologiei politice s-a trecut direct de la totalitarismul regimului Ceausescu la o "democratie europeana"?

Multi alegatori aveau nevoie de aceasta iluzie. Partidele au gasit scuza perfecta pentru absenta reformelor reale. "Suntem deja un stat democratic, european". Amin!

Dar cifrele reci ne arata cat de putreda este aceasta pretentie. Decenii de jaf si de minciuna ne-au adus aici. Alaturi de Republica Dominicana (60), Salvador (61) si Mongolia (62). Iar semnele sunt ca alegerile care urmeaza vor aduce o alta degradare.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#democratie Romania, #top democratii Romania , #democratie