Nimicul care nimicniceste (Opinii)

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 22:06
4737 citiri
Nimicul care nimicniceste (Opinii)
Foto: Daily Mail

Dupa filosoful german Heidegger, caruia ii apartine titlul, nimicul nu atrage catre sine, ci respinge, el coexistand totusi cu fiintarea. Asadar constientizarea nimicului din viata noastra ar putea genera anumite virtuti. Poate la nemti.

La noi nimicul a insemnat mereu continuitate: cate din deciziile politice au generat evolutie si bunastare pentru cetatenii romani? Foarte putine. A constituit leadershipul politic poarta de intrare a reformelor care sa ne realizeze visul de secole, acela de a ne apropia de civilizatia occidentala? In prea mica masura.

Nimicul se invata la scoala

Fireste, intr-o tara care reuseste cu mare greutate sa-si gaseasca drumul, sa-si gestioneze corect resursele, toate categoriile sociale au de suferit. Orice studiu de caz ar scoate in evidenta inadecvarea celor cateva programe incluzive pentru tineri, impredictibilitatea zilei de maine si a carierei, a recunoasterii meritelor personale, imposibilitatea accederii in functii fara a fi umiliti de factorul politic, absenta modelelor morale de succes.

In plus, reformarea educatiei nu depaseste stadiul incaierarilor politice, iar standardele de viata, coeziunea sociala au fost alterate de permanentele modificari legislative. Pe deasupra, putine familii se mai incumeta sa aiba copii, asa ca perspectivele noastre ca natiune par sumbre. Arareori in lume scaderea populatiei a fost mai dramatica, iar reactie politica serioasa la cele enuntate practic nu exista.

Descurajare si lingusire

Normal ca descurajarea publica e mare. Dupa 24 ani de asa-zisa democratie, nu se poate sa-i imparti pe romani in buni si rai, in functie de optiunea lor politica, nici sa ostracizezi ziarele care te critica si sa le preamaresti pe cele lingusitoare, asa cum nu se pot alege capitalistii buni de cei rai dupa cum participa la bunastarea unui anume partid. Nicaieri in lumea civilizata nu se mai intampla asemenea parascovenii.

Tot asa au aparut si institutiile nelegitime, decredibilizate, si functionarii abuzivi. Sunt abuzivi deoarece se simt protejati. De zeita dreptatii dezlegata la ochi ori zacand ingropata pana la gat in dosare nu mai zicem.

Voturile impart puterea, nu liderul suprem

Cand ai pretentia sa construiesti un stat de drept, nu te itesti in piata publica drept cel mai tare din parcare zicand ca doar tu reprezinti binele si poporul. Fiindca in virtutea aceluiasi vot popular s-a delegat puterea si Parlamentului, si Justitiei, si Executivului, si Presedintiei. Nu intr-un singur cos. Peste care nu ne facem stapani dupa pofta. A apus vremea carmaciului atotputinte. Respectam toate legile democratiei sau doar pe cele ce ne convin?

Desigur, nu ne plac scortosii comisari ai CE, nici popularii europeni care acum ii scarpina intre coarne doar pe unii. Numai ca, peste cativa ani vom descoperi ca percepeau corect realitatea romaneasca, iar consecintele le vom vedea si le vom simti pe pielea noastra. Numai daca vrem sa citim in presa lor si altceva decat ceea ce vrem sa auzim.

Politica nimicului

Si fiindca in afara de vorbarie si iar vorbarie, de cearta ori neintelegeri, arareori programele si legile se aplica, iata ca nimicul nostru politic nimicniceste, adica transforma decizia politica in nimic. Nici vorba de progres sau evolutie. Se stie ca, de obicei, din lupta contrariilor, adica din confruntarea intre Putere si Opozitie, ar trebui sa rezulte proiecte, programe, decizii politice corecte si importante pentru cetateni. Or in loc de aceasta, rezulta demolari: mai toate legile si programele fostelor guvernari au fost desfiintate de urmatorii decidenti.

Dupa referendumul de suspendare, s-au creat doua centre de putere divergente: ce hotaraste unul, desfiinteaza celalalt. Aproape nimic din ce face unul nu convine celuilalt: revizuirea actualei Constitutii, desi facuta conform legii, nu e buna fiindca nu convine unuia, regionalizarea, modernizarea administratiei sunt si ele neconstitutionale, pentru ca asa le declara Curtea Constitutionala...

Din pacate, inaltii specialisti in astfel de domenii au stat deoparte cand a fost vorba de intocmirea legilor. Or fara implicarea acestora nimeni nu poate spera la politici publice viabile. In schimb, asteapta la cotitura sa le dea in cap celor ce mai incearca sa faca ceva... Pana cand nu va mai face nimeni nimic... Nimicul care nimicniceste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#decizie politica democratie participare, #Putere Opozitie lupta contrariilor , #democratie