Politica de gherila (Opinii)

Marti, 14 Iunie 2011, ora 23:25
1681 citiri
Politica de gherila (Opinii)
Foto: nodulgordian.ro

O numim astfel deoarece se inspira din strategiile neconventionale de lupta ale partizanilor, nevoiti sa contraatace prin orice mijloace un inamic mai puternic, caruia nu i-ar face fata intr-un razboi deschis.

Tactica a fost pusa in opera cu succes de Traian Basescu si PDL dupa castigarea primului mandat, fiind construita si argumentata de cateva eminente cenusii din PR alaturi de specialisti in manevre electorale. De care nu ducem lipsa.

Ce e politica de gherila?

E impropriu numita politica. Definita simplu, politica e o modalitate de reprezentare a intereselor cetatenesti si de management al statului, or diriguitorii nostri vizeaza cu preponderenta interese personale, de partid, de grup nu neaparat clientelar, nicidecum bunastare si libertati pentru toti. Cel putin, asta e perceptia publica la 7 ani de mandat.

Pentru eficacitatea loviturilor, s-a creat mai intai un imens orizont de asteptare prin lansarea unor teme ca: sa traiti bine, singuri impotriva raului, a sistemului ticalosit, a trecutului comunist etc. Liderului, conceput ca zoon politikon sau Alpha Male, i s-au atribuit nu doar numele Zeus, ci si calitati de conducator carismatic, de salvator cu fler iesit din comun si de tatuc grijuliu, unicul apt sa-si duca de mana poporul prin desertul crizei.

De aceea, actiunile sale au avut impact dur asupra Opozitiei, surprinsa mereu nepregatita. Alaturi i-au fost mereu osteni credinciosi ai partidului, guvernanti si formatori de opinii priceputi la invaluirile pe flancul drept. Apar frecvent la TV sa contracareze acuzatiile, tot mai grave, sa intareasca imaginea de unica formatiune de dreapta.

Nu neglijeaza insa flancul stang, folosind deliciile bugetului comun ca mita si nada electorala pentru clienti pofticiosi si bazine electorale ale altor formatiuni.

Scurt istoric al confruntarii

Hartuirea a cunoscut in timp destule episoade: solutia imorala, aruncarea in fata fostilor tovarasi de drum a biletelelor roz, a dosarelor penale, a stenogramelor stricatoare de imagine publica si notorietate, toate in ideea degajarii spatiului vital.

Apoi s-a inflamat peste poate in razboiul cu suspendacii, si azi ostracizati, a continuat in forta cu manipularea odioasa a salariilor din educatie cu care a si incheiat glorios primul mandat. In semn de aleasa cinstire, poporul suveran, mai ales cel de peste granita, le-a mai daruit un mandat atat la Palatul Victoria cat si la Cotroceni.

Intrucat ne lipseste un arbitru corect, ca la meciurile de box, care sa ceara combatantilor sa nu loveasca sub centura, politica de gherila a continuat si mai abitir dupa realegere, iscand prozelitism in coalitie. Daca in democratiile consacrate, proiectele legislative aduna majoritati parlamentare in afara de orice dubiu, capatand astfel legitimitate, la noi se incearca fortarea mainii opozantilor prin punerea in fata faptului implinit si tehnica pumnului in gura. In loc sa se aseze la masa negocierilor ca peste tot in UE, se incearca intimidarea celor cu alta optiune prin amenintari voalate, insulte, injurii etc.

Inapoi la MAN?

Astfel, fara fundamentari, fara studii de impact, se lanseaza foc cu foc importante proiecte de constitutii, de legi constitutionale, organice si electorale care sa fie aprobate exact in forma prevazuta de Putere, doar prin ridicarea mainii la comanda ca pe vremea Marii Adunari Nationale.

Nicio lege nu e buna daca nu le serveste interesele. Oricine isi exprima dezacordul sau aduce critici argumentate e calificat ca feudal, corupt, baron, mogul, dusman al binelui comun, desi demersul viza imbunatatirea starii de fapt.

Dar nici impactul electoral al actiunilor de gherila politica nu mai e ce-a fost. Asa ca, in eventualitatea pierderii viitorului scrutin, isi pregatesc din vreme terenul unei ipotetice revanse, plasandu-si oamenii de incredere in posturi-cheie si ingrasand bine pusculita de partid. In plus, prin lansarea unor proiecte tot mai indraznete, dar imposibil de realizat in viitorul imediat, aduna munitie pretioasa impotriva Opozitiei.

Gherila politica e mereu in razboi cu dusmanul. Tara mai poate astepta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Gherila politica partid, #legitimitate intimidare manipulare, #Putere Opozitie nepregatita , #democratie