Romania e la cel mai slab scor al calitatii democratiei in ultimii 12 ani si pe ultimul loc in UE - raport Economist Intelligence Unit

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 18:54
5707 citiri
Romania e la cel mai slab scor al calitatii democratiei in ultimii 12 ani si pe ultimul loc in UE - raport Economist Intelligence Unit
Foto: Arhiva PSD

Calitatea democratiei in Romania a scazut pana la cel mai slab nivel in ultimii 12 ani de cand suntem monitorizati in cadrul "Indexului anual privind starea democratiei in lume", si asta din cauza asaltului PSD-ALDE asupra Justitiei.

Raportul intocmit pentru 2017 de The Economist Intelligence Unit a fost dat publicitatii miercuri, anunta pe pagina sa de Facebook Alin Mituta, fost sef de cabinet al premierului Dacian Ciolos si fondator al Platformei Romania 100.

"Romania a scazut la cel mai redus scor al calitatii democratiei din ultimii 12 ani de cand suntem monitorizati de Economist Intelligence Unit in Indexul anual privind starea democratiei in lume, publicat ieri.

Scorul Romaniei de 6,44 pe 2017 ne claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana, in categoria democratiilor defectuoase, mai aproape de grupul regimurilor hibride decat de cel al democratiilor consolidate.

Scaderea substantiala fata de 2016 cand aveam un scor de 6,62 este data de scorurile obtinute la capitolele cultura politica (de la 5 in 2016 la 4,38 in 2017) si libertati civile (de la 8,24 in 2016 la 7,94 in 2017). Motivele pentru acest declin sunt clare si tin de cruciada PSD-ALDE impotriva justitiei, asa cum subliniaza si raportul", semnaleaza Alin Mituta.

La capitolul "Procese electorale si pluralism", tara noastra are 9,17 puncte din 10, in privinta "Functionarii institutiilor guvernamentale" punctajul este de 5,71, iar la nivelul "Participarii politice", 5,00, noteaza Mediafax.

In privinta "Culturii politice", Bucurestiul inregistreaza punctajul de 4,38, iar cu privire la "Drepturilor civice", 7,94, Romania e considerata "democratie deficienta".

Din punctul de vedere al situatiei presei, tara noastra are un punctaj de 8 din 10, ocupand locul 31, prin calificativul "presa partial libera".

Pe primele locuri in topul ce vizeaza starea democratiei se afla Norvegia, Islanda, Suedia, Noua Zeelanda si Danemarca. Alte "democratii depline" sunt Irlanda, Australia, Canada, Finlanda, Elvetia, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie, Spania, Austria si Uruguay.

In schimb, America se afla pe pozitia 21, fiind "democratie deficienta", in aceeasi categorie cu Romania, Franta, Italia, Israel, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Chile, Polonia, Belgia si numeroase alte tari.

Tara vecina, Republica Moldvova, este considerata regim democratic "hibrid", ca si Albania, Turcia, Georgia, Liberia, Bolivia si Maroc.

Raportul este intocmit de experti internationali pe care Puterea de la Bucuresti nu ii poate contesta sau acuza ca sunt dezinformati, asa cum s-a intamplat in cazul Comisiei Europene.

C.B.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Romania raport calitatea democratiei , #democratie