Umilintele saracilor si politica de lemn (Opinii)

Luni, 13 Iunie 2011, ora 22:40
2077 citiri
Umilintele saracilor si politica de lemn (Opinii)
foto: gazetanord-vest.ro

Saracia este o tema care domina spatiul public doar in tarile bogate, unde beneficiaza de un adevarat cult, de o intreaga ideologie, de programe nu doar sociale, ci si economice pentru eradicarea flagelului.

Lupta cu saracia nu e o pleasca populista, ci o importanta tema de campanie. Ea aduce la putere partide sau le arunca in opozitie. Sensibilitatea temei determina perceptii publice puternice, greu de schimbat pe parcursul unui mandat.

Situatia din Romania e una atipica. Nici Guvern, nici Parlament, nici Presedintie, nici Consilii locale nu si-au facut planuri realiste, cu termene si raspunderi precise, desi in campanii electorale toti candidatii plang pe umarul saracenilor de al caror vot depinde cariera lor politica. De la primul, pana la ultimul. Si, slava Domnului! Pana acum le-a reusit. Din plin. Din pacate, dupa ce se aleg, isi uita angajamentele.

Ce e cu statul social?

Ca situatia actuala este una condamnabila se vede din golirea de sens a notiunii de stat social, conceput in plin elan romantic "Sturm und Drang" si iluminist de Jean Jacques Rousseau si aplicat metodic de Bismark.

Rolul de ocrotire a populatiei noastre aflate in dificultate nu si-l mai asuma nimeni, iar mass-media scot la iveala lucruri greu de acceptat intr-o tara libera: avem lunar cu 10-20% mai multe cereri de ajutor social, 33% dintre romani traiesc in saracie lucie, iar 44% au dificultati materiale majore.

Aceasta se intampla tocmai la sfarsitul lui 2010, Anul european de lupta impotriva saraciei, cand CE isi propusese sa salveze din ghearele mizeriei si ale excluziunii sociale 20 de milioane de amarati in urmatorul deceniu.

Ceea ce inspaimanta e ca organele statului, comisiile consiliilor locale nici macar nu fac referire la acest proiect, ca si cum nici n-am fi membri ai UE. Dar nici ca se pot lauda cu ceva rezultate, nici cu demisii rasunatoare. Feedback-ul politic nu functioneaza la noi, nici la partide, nici la personalitati.

Prognozele Nomura

S-a ajuns ca in Romania saracia sa fie de 4 ori mai mare decat media europeana si vom ramane in stare critica inca 15 ani, dupa prognozele Nomura. Ca nu cumva sa bata la ochi cruda statistica, zilnic sunt aruncate presei cazuri, destul de numeroase, de insi care abuzeaza de servicii sociale, insi cu palate si masini scumpe infruptandu-se din ratia cantinelor de ajutor. Dar adevarul nu e intreg: numarul lor e nesemnificativ.

Realitatea nefiind deloc optimista, te-ai fi asteptat ca Executivul, Puterea politica sa vina cu programe social-economice eficiente pentru categoriile sociale defavorizate de criza, sa nu aiba odihna in atragerea investitorilor romani si straini, sa incerce pe orice cale crearea de noi locuri de munca, cresterea productivitatii muncii, dezvoltarea cailor de comunicatii, investitii in educatie, cum fac statele responsabile in vremuri de restriste.

Pe diriguitori nu-i doare lacrima saracului

Or prioritatile diriguitorilor nostri sunt cu totul altele: mentinerea la putere prin orice mijloace, o noua revizuire a Constitutiei care sa favorizeze Presedintia si Executivul in functie, sa le puna la picioare si Justitie si Parlament. Se mai pofteste o alta impartire teritoriala pentru a se eterniza in functii toata clientela. Asta ca sa citam cele mai frecvente acuze ale Opozitiei.

De remarcat ca aceste actiuni lansate pe nepusa masa nu vizeaza direct cresterea nivelului de trai, nici iesirea din inapoiere economica si sociala. Sali de sport si gondole politice in loc de investitii care sa multiplice banul public nu vor diminua imigratia, mai ampla ca in orice tara nou intrata in UE.

O asemenea bejenie nu s-a consemnat nici in vremea navalirilor barbare: aproape un sfert dintre cetatenii apti de munca se afla peste granita, iar fenomenul depopularii, al dezradacinarii se amplifica.

In democratiile respectabile, situatia economica si bunastarea cetatenilor se situeaza pe primul plan. Toate puterile statului conlucreaza la rezolvarea acestor obiective caci de ele depinde viitorul lor si al patriei. La noi fac parte din noul limbaj de lemn al politicii degeaba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Democratie saracie stat social, #presedintie executiv, #opozitie putere, #parlament justitie , #democratie