Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 21:48
1825 citiri
Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati
Foto: Arhiva

Proiectul de lege prin care se aduc modificari Statului judecatorilor si procurorilor si Legii CSM, printre care si definirea notiunii de exercitare a functiei cu rea credinta si introducerea conditiei bunei reputatii drept cerinta de de acces in functie a fost respins luni de Camera Deputatilor.

Proiectul de act normativ a primit 119 de voturi "pentru", 91 impotriva si 7 abtineri, in conditiile in care pentru adoptarea lui ar fi fost nevoie de 166 de voturi, avand caracter organic.

Reprezentantii Opozitiei, printre care Aura Vasile (PSD) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), nu au fost de acord cu dezbaterea si votarea acestui proiect din cauza lipsei unui raport din partea comisiilor de specialitate.

Mai mult, Alina Gorghiu(PNL) a sustinut in cadrul dezbaterilor ca proiectul nu este bine construit.

"Vorbeste doamna Barna despre buna reputatie la intrarea in profesie, nu exista definit juridic conceptul de buna reputatie. Oameni buni! Eu daca vreau sa ma raportez la ceva, sa adopt un comportament normal, responsabil, care sa fie acela definit de legiuitor ca buna reputatie, nu am carui comportament sa ma circumscriu, pentru ca el nu este definit de lege, este un criteriu subiectiv la intrarea in profesie", a subliniat Gorghiu neajunsurile din legea de modificare a Statului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM.

Tot referitor la proiect, Gorghiu a mai facut referire, printre altele, "la posibilitatea sanctionarii judecatorilor in cazul in care nu adopta hotarari in conformtate cu deciziile ICCJ in cazurile recursurilor in interesul legii sau deciziilor CCR".

Deputatul a mai criticat si faptul ca, potrivit proiectului, un inspector poate verifica un judecator.

"Proiectul vorbeste despre considerarea si constatarea abaterii (...) in cazul in care hotararile nu sunt de exemplu temeinic motivate si rationamentul judecatorului este unul gresit. Cum poate sa aprecizeze un inspector daca rationamentul unui magistrat este sau nu gresit? Ce facem? Rejudecam toate hotararile irevocabile din dosare?", s-a intrebat Gorghiu.

Ministerul Justitiei, cel care a initiat proiectul, sustine ca pentru ca reglementarea in materia raspunderii disciplinare a magistratilor sa poata raspunde in mod adecvat diverselor situatii practice este necesara extinderea sferei abaterilor disciplinare, astfel ca s-a decis includerea in aceasta categorie a unor fapte prin care se incalca indatoririle specifice functiei ori se aduce atingere prestigiului functiei detinute si care in prezent nu sunt sanctionate, ori nu sunt sanctionate sub nomen juris propriu.

Astfel, principalele masuri propuse prin proiectul de lege vizeaza extinderea sferei abaterilor disciplinare, modificarea prevederilor legale ce reglementeaza sanctiunile disciplinare aplicabile judecatorilor si procurorilor, inclusiv prin introducerea sanctiunii disciplinare a suspendarii din functie pe o perioada de pana la 6 luni, definirea notiunii de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea credinta si introducerea conditiei bunei reputatii drept cerinta de acces si mentinere in functie.

In privinta acestui proiect, Senatul are rol decizional, Camera fiind primul for sesizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Camera Deputatilor respins lege, #lege CSM modificare statut judecatori , #deputat