Proiect legislativ al PD-L privind eliminarea prescriptiei in cazul omorului

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 16:44
1393 citiri
Proiect legislativ al PD-L privind eliminarea prescriptiei in cazul omorului
Foto: Arhiva

Deputatul PD-L, Sever Voinescu, impreuna cu europarlamentarul PD-L, Monica Macovei, au prezentat duminica o propunere legislativa prin care doresc sa elimine din Codul penal prevederile referitoare la prescrierea pedepsei in cazul infractiunilor de omor sau a celor care duc la decesul victimei.

Macovei a explicat ca, daca va fi adoptata initiativa legislativa, orice persoana care a comis o fapta de omor va putea fi condamnata indiferent de cata vreme a trecut de la comiterea faptei. Aceeasi masura ar urma sa fie aplicata si in cazul altor infractiuni care au drept consecinta moartea victimei.

Europarlamentarul PD-L a explicat ca aceeasi masura a fost luata de curand in Suedia si, in acelasi timp, prescriptia pentru omor nu este aplicata in majoritatea statelor UE sau SUA. Fostul ministru al Justitiei a explicat ca in prezent termenul de prescriptie pentru omor este de 15 ani daca faptuitorul nu a fost trimis in judecata in acest termen, si respectiv 22 de ani daca dosarul faptuitorului se afla in instanta.

De asemenea, potrivit lui Macovei, masura imprescriptibilitatii se va aplica numai persoanelor care nu au atins termenul de prescriptie de 15 de ani si respectiv, 22 de ani, la momentul adoptarii legii, precum si viitorilor faptuitori. Astfel, europarlamentarul PDL a sustinut ca propunerea legislativa respecta principiul neretroactivitatii legii si va avea impact asupra cazurilor de omor in care autorul este necunoscut, care se ridicau in 2010 la 2.000 de dosare.

Deputatul PD-L, Sever Voinescu, a explicat ca modificarile sunt propuse atat pentru vechiul Cod penal, aflat in vigoare, cat si pentru noul Cod penal, care ar urma sa intre in vigoare la finalul acestui an. Totodata, Voinescu si-a exprimat speranta ca proiectul va beneficia de sustinere atat din partea parlamentarilor puterii, cat si ai opozitiei, avand in vedere ca nu este vorba de aspecte controversate.

Monica Macovei a fost intrebata daca prevederile initiativei legislative se vor aplica inclusiv dosarelor Revolutiei. "Nu am avut in minte dosare anume, pur si simplu pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a indeplinit termenul de prescriptie", a afirmat Macovei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#voinescu cod penal, #Monica Macovei , #deputat