Puterea vrea sa puna mana pe Consiliul Concurentei: Seful CC va fi numit de Parlament, presedintele e eliminat din schema

Joi, 03 Mai 2018, ora 14:35
4975 citiri
Puterea vrea sa puna mana pe Consiliul Concurentei: Seful CC va fi numit de Parlament, presedintele e eliminat din schema
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Consiliului Concurentei va trebui sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, au decis, joi, deputatii Comisiei Juridice si Comisiei de Industrii intr-o sedinta comuna.

Amendamentul PSD, votat joi de deputati la proiectul de lege privind organizarea si functionarea Consiliului Concurentei, va intra in vigoare dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, Senatul urmand sa fie Camera decizionala.

Daca amendamentul va intra in vigoare, actualul presedinte al Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, va putea fi schimbat.

Conform amendamentului, "Presedintele trebuie sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, in care a facut dovada inaltei sale competente profesionale si manageriale".

Deputatii au mai adoptat un amendament al PSD, conform caruia "membrii Consiliului Concurentei sunt numiti prin decret de catre presedintele Romaniei, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor Juridice ale celor doua Camere". Pana in prezent, presedintele Consiliului Concurentei nu era numit la propunerea Comisiilor Juridice, ci a plenului Consiliului, propunerea fiind dupa aceea aprobata de Guvern.

Mai exact, "numirea membrilor plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului".

Opozitia critica amendamentele

Deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat, la finalul sedintei, ca este vorba de fapt de doua proiecte de lege si a criticat amendamentele adoptate, care, in opinia sa, vor conduce, dupa publicarea in Monitorul Oficial, la "numirea in fruntea Consiliului Concurentei a unui om de paie la dispozitia PSD".

"In Comisia Juridica s-a discutat din nou modificarea Legii Concurentei, in sensul in care PSD doreste cu orice chip sa puna mana pe Consiliul Concurentei, pentru a-si instala probabil la conducerea acestei institutii fundamentale pentru garantarea unei piete libere in Romania un lacheu.

S-a procedat la discutarea unui proiect de lege care a venit de la Senat alterat, modificat cu pixul, tot la Comisia Juridica se afla un alt proiect de lege, in care Camera Deputatilor este Camera decizionala.

Si am ridicat in cadrul sedintei problema competentei Camerelor, in sensul in care nici acum cei de la PSD nu s-au hotarat daca Senatul este camera care trebuie sa adopte decizia in aceasta materie a concurentei sau Camera Deputatilor.

Pana la urma, s-a discutat acest proiect de lege, au fost incluse modificari care se refera la vechimea pe care trebuie sa o aiba in domeniu presedintele Consiliului Concurentei. De asemenea, au fost introduse o serie de reglementari care fac din Consiliul Concurentei, in ansamblul sau, o structura decorativa, iar viitorul presedinte al Consiliului Concurentei va fi cel care va taia si spanzura, cu ghilimelele de rigoare, in sensul in care va avea puteri discretionare, care la ora asta sunt la indemana plenului Consiliului", a detaliat Andronache.

El a subliniat ca viitorul presedinte al Consiliului Concurentei nu va mai fi stabilit ca pana acum, presedintele Romaniei este exclus din aceasta procedura, Parlamentul fiind cel care va decide.

"Pe cale de consecinta, la conducerea Consiliului Concurentei va fi instalat un om de paie la indemana presedintelui Dragnea. Modificarile operate astazi sunt relevante in acest sens. Este pacat ca o institutie fundamentala prevazuta de Constitutia Romaniei, care trebuie sa asigure garantiile necesare pentru desfasurarea unei activitati concurentiale in materia comerciala in Romania, este aruncata in aer prin aceste modificari", a spus deputatul PNL.

Potrivit acestuia, criteriile de numire a viitorului presedinte al Consiliului Concurentei sunt urmatoarele: "Numirea va fi facuta direct de Parlament, fara a se mai trece prin filtrul unui examen, unui interviu, asa cum prevede legea in vigoare. Apoi, aplicarea sau identificarea unei solutii legislative interesante si novatoare, in sensul in care se stabileste in tipul mandatului actualului presedinte al Consiliului Concurentei faptul ca este necesara o vechime de 15 ani in domeniu, criteriu introdus special pentru ca acesta sa nu mai poata ocupa aceasta functie.

Mai mult, aceasta reglementare va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Evident, actualul presedinte al Consiliului Concurentei nu va mai putea ocupa aceasta functie pana la finalul mandatului, care va fi peste un an si cateva luni, si va fi prin efectul legii demis".

De altfel, si Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL, a scris pe Facebook ca aceste doua amendamente fac ca o "noua institutie sa cada prada in mana PSD-ALDE", azi fiind randul Consiliului Concurentei.

Turcan a enumerat ce au facut deputatii celor doua Comisii in sedinta de joi:

"- au modificat conditiile referitoare la ocuparea functiei de presedinte al Consiliului Concurentei. Astfel, urmaresc sa impuna un lacheu la conducerea uneia dintre cele mai importante institutii care supravegheaza respectarea regulilor pe piata privata din Romania;

- Concentreaza activitatea in mana unui singur om si transforma Consiliul dintr-un organ colegial intr-o structura decorativa;

Presedintele Consiliului Concurentei va avea puteri discretionare de a declansa anchete in materia concurentei comerciale;

- este grav afectat principiul functionarii Consiliului Concurentei, atribut esential pentru credibilitatea anchetelor desfasurate de aceasta structura autonoma!", a scris ea pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#consiliul concurentei vechime 15 ani , #camera deputatilor
Comentarii