Opinii: Sa ne intoarcem la problemele mari. Educatia

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 16:26
3950 citiri
Opinii: Sa ne intoarcem la problemele mari. Educatia

Ca multe alte domenii si educatia este la rascruce. Neglijata 20 de ani, functioneaza inca in tiparele mostenite de la regimul comunist. Centralizare, in loc de descentralizare, aceeasi curricula prafuita si inadecvata pietei muncii, nemotivarea prin salarizare, politizarea managementului, transformarea universitatilor in fabrici de diplome vandute pe bani cui isi permite, neclarificarea conceptelor mari care agita lumea educatiei mai peste tot.

Diagnoza si ierarhia realizate de organisme internationale, concluziile comisiei condusa de Mircea Miclea, aprecierile ONG-urilor autohtone au scos la iveala toate aceste neajunsuri, spulberand valul de ipocrizie si mistificare care acopera, de multi ani, educatia romaneasca.

Acum suntem in momentul in care presedintele, premierul, ministrul Educatiei sunt de aceeasi parte a baricadei si isi propun, in sfarsit, reformarea sistemului educational.

Ca orice sistem social si cel educational este conservativ si inertial. Este si bine si rau. Bine, pentru ca nu plonjeaza in aventuri cu sfarsit necunoscut. Rau, pentru ca atunci cand este nevoie, se opune schimbarii pentru a-si conserva interesele.

In vara anului trecut s-a dat o lupta la baioneta intre dna Andronescu, ministru in functie si promotorii solutiilor Miclea, mult mai radicale si mai apropiate de ce-i trebuie educatiei astazi. A rezultat un hibrid, nici reformist nici retrograd, respins de Curtea Constitutionala, o sansa pentru a lua-o de la capat.

Acest lucru incearca sa-l faca tanarul ministru Daniel Funeriu, scolit mai mult prin Europa si Japonia, premisa pozitiva a imensei provocari la care s-a angajat.

Iata principalele probleme care se asteapta a fi rezolvate de catre noile legi si de legislatia secundara care le urmeaza.

Eficientizarea sistemului

Nu poti pompa bani intr-un sistem, fara sa te intereseze rezultatele, calitatea lor si daca merita banii investiti. De exemplu, exista foarte multi studenti si profesori care "se joaca" de-a facultatea, nu trec pe la cursuri si cumpara examene si diplome, in complicitate cu profesori. S-o faca daca vor, dar pe banii lor, nu pe ai nostri! Iar emitentii unor astfel de diplome sa fie descalificati de piata muncii!

Verificarea calitatii

Statul aduna bani prin taxe si impozite de la cetateni, devenind responsabil in fata contribuabililor de nenocivitatea si calitatea produselor si serviciilor din piata. Inclusiv a serviciilor educationale. Pana acum nu s-a achitat de sarcina in cazul serviciilor din educatie. Din lipsa de educatie nu se moare. Doar se culeg capsuni in Spania. Atata timp cat evaluarea este de "prima" parte, adica o fac furnizorii de servicii educationale, nu se va schimba nimic, ca doar nu-si vor da cu firma in cap aratand adevarul. Evaluarea trebuie sa devina de "terta" parte, adica sa fie realizata de persoane neplatite de catre sistemul educational.

Reforma curriculara

Se vorbeste de multi ani, dar se fac doar ajustari "cosmetice". Este necesara o noua filosofie a proiectarii curriculei, care sa se bazeze pe: descentralizarea unei parti importante, flexibilitate, adecvare la particularitatile de varsta si la piata muncii, atractivitate, transdisciplinaritate, accesibilitate, continuturi neacademice, digitalizare si multe altele.

(Re)formarea profesorilor

Reprezinta factorul decisiv in procesul schimbarii. Singura solutie este autoformarea continua, stimulata de salarizarea diferentiata, corelata cu performanta si rezultatele muncii fiecaruia. Orice alte solutii reprezinta paleative fara rezultate notabile. Doar perspectiva unui salariu mai bun, ca rezultat al progresului scolar al elevilor, inregistrat si masurat credibil prin evaluari externe poate duce la reformarea mentalitatii si prestatiei corpului profesoral, la atragerea de profesionisti in sistemul educational. Altfel, pleaca in sistemul privat si acei cativa profesionisti care au ramas atrasi de frumusetea si importanta meseriei de dascal. Iar invatamantul va deveni refugiul celor respinsi de alte sisteme mai "pretentioase".

Recredibilizarea examenelor de absolvire

Diplomele obtinute de absolventi sunt din ce in ce mai putin credibile in piata muncii. Care piata nu este suficient de exigenta, nu face diferenta intre emitentii de diplome. Ca statul angajator nu face distinctie este oarecum de inteles, ar insemna sa recunoasca ca nu-si face datoria in privinta asigurarii calitatii serviciilor educationale. Dar de la angajatorii privati este de astepat o exigenta mai mare.

Schimbarea modului de cheltuire a fondurilor destinate infrastructurii

In special in perioada guvernarii Tariceanu s-au pompat bani in infrastructura scolara fara cap si fara asigurari ca nu sunt furati, prin transferuri de la bugetul central catre administratiile locale. Care administratii nu raspund decat in fata alegatorilor, la viitoare alegeri, cand deja s-a furat cam tot ce se putea. Ca nu sunt realese, mare paguba, conturile grase le asigura un trai confortabil in tarile calde.

S-au reconditionat scoli fara elevi, iar costurile unor grupuri sociale, garduri, reparatii curente s-au ridicat la pretul unor vile cu etaj.

Revalidarea in conditii credibile a titlurilor universitare si doctorale

In Romania doar cine n-a vrut sau n-a avut bani nu si-a "tras" un doctorat, un titlu de profesor, orice putea duce la salarii grase, obtinute fara munca. Plagiate, nepotisme, management familial si pe pile, toate tarele regimului comunist s-au prelungit pana in zilele noastre. "Beneficiarii" acestei stari de lucruri erau in parlament, in guvern, in ministere, de ce ar fi vrut sa schimbe ceva. S-a dus buhul, amatorii de diplome "chilipiruri" (italieni, francezi), vin in Romania, dau banu si iau diplome.

Cum putem separa graul de neghina? Astept si eu raspunsul de la noile reglementari anuntate de ministru.

Sarcina actualului guvern este imensa. Sa schimbe in cateva luni ce nu s-a schimbat in 20 de ani. In primul rand mentalitati.

Va reusi, nu va reusi, sansele sunt cam fifty-fifty. Sau poate sunt eu un optimist incorigibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#reforma educatie, #probleme educatie, #legislatie educatie, #reforma curriculara, #infrastructura educatie , #descentralizare