Ati vota o alianta PNL-PDL in 2012? - Dezbatere Ziare.com

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 11:03
8234 citiri
Ati vota o alianta PNL-PDL in 2012? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Bogdan Comanescu

In aceasta saptamana numele aliantei "Dreptate si Adevar" a fost pomenit atat de des incat nu putem sa nu ne intrebam: e chiar atat de absurd, pe cat pare, gandul ca PNL si PDL ar putea sa se apropie din nou?

Primul pas important a fost facut de Traian Basescu, atunci cand, in urma cu ceva vreme, in loc sa il mentioneze in triada mogulilor "Vintu, Patriciu, Voiculescu", a spus cateva cuvinte atent chibzuite despre Dinu Patriciu, catalogandu-l drept un "liberal autentic" si dand de inteles ca este un penelist cu care s-ar putea discuta, spre deosebire de Crin Antonescu, care respinge categoric orice dialog.

In replica, Dinu Patriciu a transmis si el cateva semnale publice care ar arata ca, cel putin pe anumite subiecte, cum ar fi Codul Muncii sau transformarea statului din unul social in unul de factura liberala, ar exista puncte de vedere comune care ar permite deschiderea unor noi punti de comunicare.

"Criza ne-a aratat ca statul social nu poate functiona, in Romania, in intelesul pe care noi l-am dat expresiei stat social(...)Nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social", declara Traian Basescu la inceputul anului.

"Gandirea de tip socialist nu mai are ce cauta in Europa astazi. (...)Grecia, stat pseudocomunist, Italia, stat populist, Spania, guvernata de socialisti in ultimele doua legislaturi, ajunsa un stat asistential, Portugalia, care dupa caderea lui Salazar are tot spectrul politic deviat catre stanga. Iata cum toate statele cu orientare sociala isi dau duhul", comenta Patriciu intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Patriciu ar colabora cu Basescu, dar spune ca presedintele isi face numai dusmani

Cineva interesat de subiect ar putea gasi multe alte puncte comune in declaratiile publice ale celor doi din ultimul an, cum ar fi de exemplu repartizarea ajutoarelor sociale doar celor care au nevoie de ele cu adevarat, nu tuturor, si, mai ales, nevoia stringenta ca in aceste vremuri tulburi din punct de vedere economic Romania sa fie condusa de o puternica forta de dreapta.

Dar sa trecem mai departe si sa presupunem ca o piedica importanta (conflictul Basescu-Patriciu) ar putea fi inlaturata din calea unei eventuale apropieri PNL-PDL. Ar exista insa si politicieni, liberali si democrat-liberali, care sa puna la punct un nou proiect de dreapta de tipul Aliantei D.A.?

Sever Voinescu sustine ca exista si ca acestia ar fi "oameni din interiorul celor doua partide care inteleg foarte bine care este imperativul interesului national, care inteleg foarte bine care este miza dreptei in Romania si ca interesul national este cu mult mai important decat orgoliile ranite sau placerea suspecta de a distribui culpe in dreapta si in stanga".

Sever Voinescu: Exista liberali care se gandesc la refacerea Aliantei D.A. - Interviu Ziare.com

"A fost o greseala a liderilor politici de atunci, aceasta rupere a Aliantei D.A. Si probabil ca e datoria unei noi generatii de lideri sa incerce sa o faca", a mai declarat Sever Voinescu, explicand insa ca reunirea fortelor de dreapta, desi benefica pentru Romania, nu se produce "pentru ca, foarte adesea, politicienii nu fac ceea ce este bine pentru Romania si pentru ca oamenii care gandesc asa sunt foarte putini si nu au forta necesara in partidele lor".

Bun, sa trecem insa si mai departe, nu inainte de a remarca faptul ca, desi declaratiile si comentariile privind o posibila reapropiere a PNL de PDL tin de cateva zile prima pagina a ziarelor, liberalii nu au dat inca nicio replica, asteptandu-l probabil pe Crin Antonescu sa se intoarca din vacanta.

O alta piedica majora ar putea fi considerata de unii alianta facuta de PNL cu PSD. Insa USL nu a primit inca girul legal, iar scandalurile in filialele judetene se tin lant. In plus, sa nu uitam ca in Romania au existat aliante si coalitii care s-au destramat pornind de la interese mai marunte.

Deranj si la USL Baia Mare

Puse cap la cap, cele de mai sus ar putea conduce la ideea ca acest proiect politic nu este chiar atat de absurd pe cat pare la prima vedere. Intrebarea cu adevarat importanta este insa alta: Ar mai vota romanii o alianta intre PNL si PDL?

Ar fi posibil ca electoratul PNL sa treaca peste ura crancena si dispretul cu care ii trateaza pe "portocalii", in frunte cu Traian Basescu, si sa revina la sentimente mai bune? De ce nu, daca au facut ceva similar nu demult, cand a fost vorba de pesedistii condusi (si astazi) de Ion Iliescu, sau de conservatorii condusi de Dan Voiculescu, cel putin la fel de urati si dispretuiti pe vremuri?

Ar fi posibil ca electoratul dezgustat de calitatea vietii politice si decis sa nu se prezinte la vot in 2012 sa isi reconsidere pozitia si sa inteleaga ca Romania are nevoie de doua forte politice majore, una de stanga si alta de dreapta, care sa sustina principii si valori specifice, si ca aceasta limpezire a apelor nu se poate face decat la urne, prin asumarea responsabilitatii de catre fiecare alegator in parte?

Ar fi posibil ca liderii liberali si democrat-liberali sa puna la punct un program de guvernare de dreapta, care sa faca economia sa "duduie" intr-adevar, dar pe baze sanatoase de aceasta data?

De ce nu, daca au mai facut-o?

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Ai vota o alianta PDL-PNL in 2012? De ce da sau de ce nu? Ce ar trebui sa se intample ca tu sa iti dai votul unei noi Aliante Dreptate si Adevar?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alianta dreptate adevar, #alianta PNL PDL, #alianta DA, #Basescu Patriciu, #Sever Voinescu Alianta DA , #dezbatere