Cititorilor mei, intr-o zi decisiva

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 07:39
4492 citiri
Cititorilor mei, intr-o zi decisiva
Foto: infomm

De cand scriu si, cu atat mai mult, de cand a inceput campania electorala, nu am incercat sa conving pe nimeni de nimic. Am pus multe intrebari, am provocat la dezbatere pentru a stimula gandirea logica impotriva manipularii si a ipocriziei. Am facut cat m-am priceput, cum m-am priceput, dar cu o totala onestitate, asa ca va pot privi pe toti, linistita, in ochii acestui ecran.

Nu am aroganta de a va spune cu cine sa votati. Nu am, in primul rand, dreptul sa gandesc pentru dumneavoastra, nu-mi pot asuma imensa responsabilitate de a gresi, eventual, pentru dumneavoastra. Va rog un singur lucru, ganditi-va bine, bine de tot, inainte de a lua o decizie astazi, pentru ca de aceasta decizie poate depinde viitorul Romaniei pe mult mai mult de 5 ani de zile.

Ganditi-va bine, in primul rand, daca mergeti sau nu la vot. Poate ca sunteti dezamagiti, scarbiti, indoiti, derutati. Aveti toate motivele sa fiti asa si aveti tot dreptul sa stati acasa, sarbatorind netulburat de Sfantul Nicolae. Dar daca luati aceasta decizie e bine sa fiti constienti ca renuntati de buna voie la un drept fundamental, la stropul de putere pentru care, in urma cu 20 de ani, se murea pe strazi.

Daca lipsiti la vot ar fi bine sa va simtiti in stare sa va sustineti aceasta decizie in fata ochilor atintiti asupra dumneavoastra de cei care au murit pentru alegeri libere si de orfanii lor. Eu nu m-as simti in stare.

Aveti tot dreptul sa lipsiti de la vot, dar fiti constienti ca in felul acesta lasati viitorul dumneavoastra si al copiilor dumneavoastra la mana altora, probabil la mana unei minoritati care poate fanatica, disperata sau pur si simplu manipulata. Eu nu sunt dispusa sa o fac.

Iar daca mergeti la vot, ganditi-va bine pe cine puneti stampila. Ne-am infuriat, am fost oripilati, ne-am induiosat, ne-am speriat, poate, in aceasta campanie si chiar in ultimii 5 ani. Insa, dincolo de afecte si stari, stampila nu se pune cu sufletul, hormonii sau fobiile. Stampila trebuie pusa cu mintea rece si lucida.

Si cand veti lua decizia, va rog sa va ganditi ca nimeni nu se schimba fundamental de azi pe maine. Si Traian Basescu, si Mircea Geoana, si Viorel Hrebenciuc, si Radu Berceanu, si Radu Mazare, si Adreian Videanu si cine vreti dumneavoastra vor fi din 7 decembrie tot ceea ce au fost si pana acum.

Desi au fost ascunsi in culise sau prin ultimele raduri, si Elena Udrea isi va pastra locul de mare cinste langa Traian Basescu, si Marian Vanghelie va continua sa traga de sforile, chiar de ele vor deveni prezidentiale, ale lui Mircea Geoana. Submarinele SOV, Patriciu si Voiculescu vor disparea doar de la suprafata si, din adancuri, vor fi chiar mai periculoase.

Sa va ganditi, va rog, ca nu exista minuni care sa evapore criza economica, sa salveze bugetul fara masuri nepopulare, ca fara restructurarea bugetarilor sau fara majorarea taxelor nu poate fi respectat acordul cu FMI, iar fara banii FMI ne prabusim, ca fara reforme, majorarea taxelor este doar o chestiune de "cand".

Dar si ca politica, guvernarea se fac cu majoritati, nu cu poporul si referendumul, ca mizand doar pe tradare sfarsesti tradat, ca aptitudinea de a crea majoritati stabile este o calitate esentiala a presedintelui.

Sa va ganditi daca e preferabil un presedinte jucator, autoritar si conflictual sau un presedinte marioneta, foarte linisitit si discret, daca e preferabil cel care trage sforile sau cel care e tras de sfori. Sa va ganditi ca votati un presedinte, nu un premier care, in doar cateva luni, poate fi inlocuit din functie prin vointa oricarei majoritati create in Parlament de azi pe maine si pe care acum poate nici macar nu o gandim. Dar si ca de presedinte depinde in mod fundamental alegerea premierului.

Sa va ganditi ca in povestea noastra electorala nu exista niciun Fat Frumos si nici variante ideale. Exista insa multi balauri care pandesc in padurea pe care o vom strabate impreuna din 7 decembrie.

Sa va ganditi, va rog, ca avem, pana la urma, de ales intre doua rele sau, daca vrem sa privim jumatatea plina a paharului, intre doua seturi de valori. Si dupa ce veti cantari cu raceala toate acestea, oricare va fi decizia dumneavoasta, luata in cunostinta de cauza, ea va fi incontestabila.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri prezidentiale decembrie 2009, #alegeri 6 decembrie, #turul doi prezidentiale , #dezbatere