Dezbatere Ziare.com: Ce ne facem daca vine cutremurul cel mare?

Duminica, 12 Aprilie 2009, ora 15:25
6968 citiri
Dezbatere Ziare.com: Ce ne facem daca vine cutremurul cel mare?
Foto: Mariuspetrescu.blogspot.com

Stirile despre cutremurul din Italia au facut inconjurul lumii. Mai aproape de casa, s-au implinit deja 32 de ani de la seismul devastator din '77.

Profetiile despre o noua zguduire a placilor tectonice nu sunt noi, dar intrebarea care se pune este: suntem pregatiti pentru momentul critic?

In cazul unui seism de 6,5 grade pe scara Richter, 70.000 de bucuresteni ar ramane fara locuinte, dupa ce Primaria Capitalei nu a reusit sa consolideze decat 2 la suta dintre imobilele cu risc de prabusire.

O statistica realizata de Primaria Capitalei referitoare la rezistenta cladirilor arata ca peste 2.500 de imobile, insumand aproximativ 18.000 de apartamente, sunt in pericol de prabusire in cazul producerii unui seism de cel putin 6,5 grade.

Un cutremur de o asemenea intensitate ar afecta nu doar cladirile cu bulina rosie (gradul I de risc seismic), dar si pe cele cu gradul 2 si 3.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, se lauda ca a inceput pregatirile pentru prevenirea si micsorarea pagubelor unui posibil viitor cutremur in 2009.

Cum? A inceput sa amenajeze sali de sport, sa le pregateasca cu cearsafuri si perne, sa puna la punct formatiuni de lucru si sa inspectez dispeceratele sa vada daca sunt pregatite pentru un posibil cutremur. Adica adaposturi pentru dupa dezastru. Nimic de prevenire, de reducere a numarului posibilelor victime. Iar in tara, nici macar atat.

Ce-i drept, ar trebui sa avem o atentionare cu doua minute inainte de producerea seismului. Un sistem de detectie a cutremurelor a devenit operational in 2008 in judetul Constanta si poate alerta populatia din intreaga tara.

Daca Sorin Oprescu pare sa creada cu adevarat ca ne paste cutremurul, Institutului de Dezvoltare pentru Fizica Pamantului nu e atat de sigur. Expertii de aici spun ca Romania nu poate fi afectata de un seism catastrofal, ca acela din Italia, pentru ca doar zona Vrancea este cea care creeaza probleme.

Expertii nostri spun una, ONU alta. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite arata ca nu mai putin de un milion de persoane din Romania ar fi afectate in cazul producerii unui cutremur puternic.

Avand in vedere ca majoritatea cladirilor nu sunt consolidate si nu vor face fata cutremurelor, Italia, Romania si Grecia sunt tarile care ar fi cel mai afectate de un cutremur catastrofal, de tipul celui care a avut loc in Italia pe 6 aprilie, mai arata raportul Initiativei Strategice pentru Reducerea Dezastrelor.

Cutremurul din Italia a avut o magnitudine de 6,3 grade pe scara Richter si a dus la moartea a aproximativ 270 de persoane. Aproximativ un million de oameni ar fi afectati in cazul in care un astfel de cutremur s-ar produce in Romania, potrivit raportului.

Insa, nu doar Oprescu si OTV-ul se tem de cutremur. O hotarare de Guvern publicata in Monitorul Oficial stabileste foarte clar, nu se stie pe ce studii, ca un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter revine la o perioada de 32 de ani.

Hotararea face referire la planul de actiune pe care ar trebui sa il aiba autoritatile romane in caz de calamitate. Astfel, in 2009 sunt cele mai mari sanse de producere a unui cutremur de peste 7 grade Richter.

Pe de alta parte, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica Pamantului, sustine ca nu exista un ciclu al cutremurelor, prin urmare nu putem prezice cand vor avea loc.

Din toata aceasta ceata de studii, preziceri si presupuneri este foarte usor sa intelegem un singur lucru: ne paste un seism major, nu stim cand, dar oricum, in viitorul apropiat.

Problema nu este data exacta a acestuia, ci faptul ca nu suntem pregatiti, iar criza economica ne-a taiat deja ceva din avantul preventiv pe care am fi putut sa il avem.

Daca ne grabim, am putea sa evitam inca un 4 martie. Nu s-ar mai pierde mii de vieti si zeci de mii de locuinte. Nu am mai pierde alti Toma Caragiu, Doina Badea sau Alexandru Ivasiuc.

Ziare.com va invita la dezbatere. Ne mai putem gandi si la altceva in afara de Basescu, Becali, Popoviciu si DGIPI? Cine are dreptate, vine sau nu cutremurul cel mare? Ar trebui considerata pregatirea pentru seism printre prioritatile Guvernului?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cutremur Romania 2009, #pagube materiale umane, #masuri prevenire , #dezbatere