Ce oportunitati are Romania, dupa adoptarea acordului CETA de catre Parlamentul European

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 15:19
8812 citiri
Ce oportunitati are Romania, dupa adoptarea acordului CETA de catre Parlamentul European
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul PSD Sorin Moisa, care este responsabilul din partea grupului social-democrat din PE de acordul CETA semnat miercuri, a prezentat oportunitatile pentru Romania in urma votarii de catre eurodeputati a acestei intelegeri.

"Parlamentul European tocmai a dat un vot istoric pentru Tratatul comercial intre Uniunea Europeana si Canada (CETA - Comprehensive Economic and Trade Agreement).

(...) Este prima data cand Parlamentul European voteaza un Tratat continand noul sistem de Curti de Investitii, cu atribute asemanatoare atat curtilor nationale, cat si Curtii de Justitie a UE", se arata intr-un comunicat semnat de Sorin Moisa.

Acesta explica si care este motivul pentru care a sustinut acest acord.

"Motivul fundamental pentru care am sustinut cu tarie CETA este simplu: tratatul este bun pentru Romania. Este bun economic, in special pentru IMM-urile romanesti din domenii precum masini si echipamente electrice, constructii navale, medicamente, mobila, agricultura, imbracaminte, textile, ceramica.

In toate aceste domenii se elimina taxele vamale la exporturile europene in Canada, se simplifica birocratia vamala si se faciliteaza trimiterea de personal calificat in Canada pentru a presta servicii precum mentenanta in faza de post-vanzare. Singurul domeniu unde ar fi existat un pericol real pentru Romania de expunere la concurenta din partea Canadei ar fi fost cel al carnii de pasare, care ma bucur sa confirm ca a fost complet exclus de la liberalizare in CETA.

Acordul este bun pentru Romania si pentru ca va inlocui automat, in momentul intrarii definitive in vigoare, acordul existent intre Canada si Romania privind protejarea investitiilor, cu noi prevederi, care prin claritate si precizie exclud posibilitatea abuzurilor din partea investitorilor straini impotriva statului roman.

In sfarsit, dar de asemenea foarte important, este bun pentru ca duce la consolidarea relatiilor economice, politice si de securitate intre Europa si un partener nord-atlantic important al UE si Romaniei, intr-un moment de mare incertitudine geopolitica", explica Moisa.

De asemenea, acesta a reamintit faptul ca, dupa votul de miercuri, romanii vor putea merge fara vize in Canada.

"Ma bucur, totodata, ca dupa votul de astazi, care a beneficiat de sprijinul masiv al eurodeputatilor romani, nu se mai poate imagina niciun impediment pentru eliminarea completa a vizelor canadiene pentru romani de la 1 decembrie 2017, conform calendarului asumat de guvernul canadian", a mai spus europarlamentarul PSD.

Acesta a trimis si un document in care sunt prezentate oportunitatile pentru Romania in urma semnarii acestui acord, subliniindu-se ca, in anul 2015, exporturile romanesti de bunuri si servicii catre Canada au fost de 203 milioane de euro, in timp ce importurile din Canada au fost de 260 milioane de euro.

De asemenea, in documentul remis de Sorin Moisa se arata ca piata canadiana este a treia cea mai mare piata a Romaniei din afara UE, prind exporturile de servicii. In ce priveste investitiile, Romania reprezinta o destinatie atractiva pentru canadieni. Investitorii canadieni au declarat un stoc de 64 de milioane de euro in 2015, se mai arata in document.

Pe langa Bucuresti, investitorii canadieni prefera in Romania si judetele Bistrita-Nasaud, Arad, Harghita, Alba, Cluj si Salaj.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#oportunitati Romania acord CETA, #semnare acord CETA, #acord CETA UE Canada, #Sorin Moisa acord CETA , #europarlamentar