Leonard Orban: Un cod de conduita al europarlamentarilor trebuie introdus

Luni, 28 Martie 2011, ora 14:53
1193 citiri
Leonard Orban: Un cod de conduita al europarlamentarilor trebuie introdus
Foto: Arhiva

Fostul comisar european Leonard Orban apreciaza ca Parlamentul European ar trebui sa introduca noi restrictii in activitatea membrilor sai, de genul celor la care sunt supusi si membrii Comisiei Europene, ca urmare a scandalului in care a fost implicat si Adrian Severin.

"Nu pot sa nu remarc o diferenta destul de importanta intre statutul comisarilor si statutul pe care il au membrii Parlamentului European. Aici cred ca trebuie sa se vina cu anumite imbunatatiri. Un comisar european practic nu are dreptul, sub nicio forma sa presteze o alta activitate platita in timpul mandatului. Chiar si daca vrei sa scrii o carte ai nevoie de aprobarea presedintelui Comisiei. Deci, regulile sunt extrem de dure.

Pentru membrii Parlamentului European regulile au fost mult timp foarte laxe. Cred ca un cod de conduita al europarlamentarilor similar cu cel al comisarilor ar elimina multe dintre aceste discutii - si nu sunt primele. In plus, trebuie stiut foarte clar ca, urmare a Tratatului de la Lisabona, aproape fiecare decizie se ia cu contributia Parlamentului European. Deci, miza este foarte mare si se cunoaste foarte bine faptul ca in jurul Parlamentului European exista un camp foarte dens de interese", a declarat Ludovic Orban intr-un interviu acordat pentru Adevarul.

Trebuie sa luam masuri exceptionale pentru absorbtia fondurilor europene

Pe de alta parte, fostul comisar european, in prezent consilier prezidential pentru Afaceri Europene, atrage atentia asupra contraperformantelor Romaniei in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor alocate de la Bruxelles si, mai ales, asupra pericolului ca, la urmatorul exercitiu bugetar, 2014-2020, alocatiile pentru Romania sa fie direct proportionale cu gradul scazut de absorbtie.

"Exista un risc. Sunt presiuni exercitate de un anumit numar de state membre, in special cele net contributoare la bugetul Uniunii. Ideea este ca politica de coeziune sa fie mai bine definita, deci sa fie alocari mai scazute. Va fi foarte greu sa obtinem macar aceleasi sume pe care le-am obtinut in aceasta perioada, 2007-2013.

(...)La sfarsitul anului 2012, inceputul lui 2013, vor fi deja returnati primii bani necheltuiti. Deci, in conditiile acestea, va spun ca este momentul sa se ia aceste masuri exceptionale. Altfel, foarte curand, sume importante vor fi pierdute. Chestiunea este discutata, in momentul de fata, cu Comisia Europeana, urmand ca in scurt timp un asemenea plan de actiune sa fie aprobat", a declarat Leonard Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Leonard Orban Severin, #Leonard Orban europarlamentari , #europarlamentar