O campanie fara rost

Vineri, 08 Mai 2009, ora 19:54
2721 citiri
O campanie fara rost
Foto: giconet.blogspot.com

S-a dat startul campaniei electorale. V-ati prins? Nu, nu ma refer la cea prezidentiala. Aceea e cu toate motoarele turate chiar daca mai e mult pana la declansarea ei oficiala.

Ma refer la campania electorala pentru alegerile europarlamentare. Nu v-ati prins nu ne vom da seama prea bine de ea nici pana in ziua votului, cu exceptia, desigur, a nelipsitelor pomeni electorale.

Imensa majoritate a populatiei habar nu are ce este si ce face Parlamentul European. Pentru imensa majoritatea a populatiei, politica si subiectele de la Bruxelles sunt la fel de indepartate si de neinteles ca tainele zeilor din Olimp.

Si cum sa le perceapa altfel cand nu le sunt prezentate decat rar si in trecere pentru ca, spun marii alergatori dupa rating, ar fi plicticoase.

Sunt plicticoase pentru ca nu le inteleg in primul rand ei. Daca s-ar obosi sa le inteleaga si sa explice si poporului ce au inteles in urma documentarii, temele europene s-ar putea dovedi foarte interesante pentru toate lumea.

Ce ar trebui sa stim?

Este foarte interesant si important cum vine treaba cu subventia agricola, intr-o tara cu o agicultura ca a Romaniei. Cum sa fie plicticos dosarul energia si optiunile din el, energie eoliana, hidro sau nucleara ca alternative la gazele cam pe sponci si cu robinetul in mana rusilor?

Ce-o fi de ignorat in tema mediului tocmai intr-una dintre cele mai poluate tari europene cu toate consecintele ei dezastruoase asupra sanatatii locuitorilor?

Romania ar trebui sa aiba optiuni in toate aceste probleme, sa se aseze in cunostinta de cauza in tabara care s-o avantajeze cel mai tare. Privite din aceasta perspectiva, temele acelea din Olimp au un impact cat se poate de concret in buzunarul si farfuriile romanilor.

Nu nu ne intereseaza dosarele europene, dar ne jelim luna de luna cu factura la gaze si curent in mana, nu ne place ca agricultura romaneasca e pe butuci si mancam peste 80% din import.

Vorbe multe si degeaba

Si nici politicenii nu stiu mare lucru despre temele europene, nici chiar multi dintre cei pusi acum pe liste, in imensa majoritate fara nicio competenta in domeniile de interes pentru Romania. Ce-o avea Norica Nicolai cu politica europeana sau Gigi Becali? Nimic.

Asa se face ca vom rata din nou sansa unor dezbateri despre lucrurile importante. Vom vorbi din nou despre temele interne, abordate si ele superficial.

Iar vom constata ca nu absorbim fondurile europene, dar nu vom explica cine, ce si in ce conditii le poate accesa. Vom vana fiecare dezacord al Elenei Basescu si ii vom verifica fiecare parcare. Adica vom vorbi enorm si degeaba.

Mai mult, minciunile din toamna, dezumflate urgent si cu mult zgomot de criza au compromis clasa politica si insasi notiunea de campanie, confundata acum cu un campionat al ipocriziei. Oamenii si-au pierdut si dramul de interes pe care-l aveau pentru scrutinul din iunie.

Si cei care se vor duce sa voteze, si absentii se vor razbuna prin atitudinea lor pentru frustrarile provocate de alti oameni decat cei propusi pe liste si pentru cu totul alte probleme decat cele europene.

Monica Macovei, Renate Weber sau Adrian Severin vor fi votati in functie de performantele lui Gheorghe Pogea, Calin Popescu Tariceanu si Marian Vanghelie, nu in functie de competenta lor pe probleme europene.

Din nefericire cu asta ne vom si alege.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#campanie electorala 2009, #alegeri europarlamentare 2009, #romani europarlamentari, #decizii Europa , #europarlamentar