Ceva se intampla cu noi

Autor: Mihai Sandu - consilier parlamentar
Sambata, 28 Iulie 2018, ora 14:00
10490 citiri

Saptamana trecuta, intr-o scurta escapada, m-am regasit intr-o vale inverzita splendid izolata de munti si de Cheile Gradistei, abia zarite in departare. Aer curat, peisaje, mireasma ierbii cosite si o mica surpriza - o tabara de muzica folk.

Nu e aici locul pentru a descrie energia de care m-a umplut seara petrecuta in vale. Ceea ce m-a frapat, insa, a fost nevoia pe care am sesizat ca o aveam de acel spirit rebel, dornic de libertate si justete, pe care acorduri de folk bine-cantate il pot insufleti si, odata cu aceasta, actualitatea versurilor.

Am ascultat versuri auzite adesea in perioade in care rezistenta prin cultura ramasese ultima reduta, versuri cantate de voci la fel de tinere ca si acelea care se refugiau si in urma cu 20, 30, 40 de ani.

Am realizat pe loc de ce m-a pus atat de tare pe ganduri muzica de acolo. Intr-un context in care astazi suntem martorii unor abuzuri, unor directii gresite catre care ne indreptam la nivel de stat, saptamana trecuta a reaparut in peisaj Radio Europa Libera. Muzica folk a fost rezistenta prin cultura - Europa Libera, prin constientizare.

Ma cutremur la gandul ca romanii ar putea revedea episoade atat de dureroase ca acelea in care cele doua reprezentau printre ultimele sanse la lupta.

Am intrebat si m-am intrebat in primul rand, in urma cu aproape o luna, daca mai stim cine suntem. Astazi nu stiu. Nu stiu nici daca exista un raspuns, nici daca stiu eu cine suntem.

Din noiembrie 2015, dar, mai ales, din ianuarie 2017, romanii si-au adus aminte ce inseamna "sa te saturi", "sa iti ajunga". A fost nevoie de un eveniment tragic, Colectiv, si de niste masuri toxice cu efecte devastatoare, OUG 13 si asaltul concertat asupra Justitiei (carora le putem doar intrezari deocamdata costurile reale), pentru ca in noi sa se destepte ceva ce am pus in adormire, in speranta vreunui sfarsit al istoriei.

Am devenit mai constienti. Se simte in aer nu atat o revolta, cat un aer al constientizarii si al determinarii pe care nici macar muzica folk nu il poate reda cu adevarat.

Am inteles ca putem schimba ceva, schimband intai de toate in propriul univers timid. Poate ca nu am inteles, inca, ce inseamna implicarea reala, implicarea si pentru prezent si pentru viitor, insa ne-am privit putin sufletul si am inteles ca nu ne putem exterioriza doar in strada, ci si incercand, fiecare, sa gandim si sa schimbam pentru noi si in jurul nostru.

Toate retelele sociale, toate statiile de metrou ori tramvai, toate corturile care ofera adapost pe timp de ploaie, toate cafenelele si cluburile de orice fel - sunt tot mai populate, astazi, nu de oameni, ci de cetateni.

Poate ca am inceput sa intelegem ca stand deoparte adancim prapastii si nastem monstri in noi insine, prin indiferenta si non-combat. Insa, daca muzica folk ne ajuta in trecut sa ne ascundem in versuri, in metafore, astazi avem o constiinta ascunsa pe care, treptat, o scoatem la lumina.

Inainte de '89 aveam metafore prin care sugeram revolta, pe cand astazi nu mai exista cenzura. Avem cuvinte raspicate care contin toata revolta si, din fericire, inca nu trebuie sa le cenzuram. Inainte de '89 aveam discutii soptite; acum putem sa schimbam Romania nu prin revolutii, ci cu o semnatura.

Metaforele in care, in alte vremuri, alte generatii isi ascultau bataile inimii sunt astazi un oximoron in care sute de mii de cetateni se astern pe aceeasi hartie pentru a fi condusi de oameni curati, nu de figuri indoielnice in fata legii.

Este exact genul de solutie prin care putem cu totii sa influentam viata cetatii dincolo de simpla rezistenta, este exact ceea ce lipsea de multe ori ca raspuns la resemnarea de care ne lovim zilnic: "Ei sunt acolo, ei ne conduc, noi ce putem face?".

Nu conteaza ce partid simpatizam, in ce ideologie ne regasim sau daca suntem sau nu de acord cu anumite conduite. Conteaza doar daca ne pasa de modul in care va fi condusa Romania incepand de maine.

Nu avem nevoie de mesaje urate, de mesaje indoielnice si de cultivarea unui limbaj prin care sa devenim noi indoielnici. A fost simpatic mesajul placutei de inmatriculare al masinii din Suedia, dar nu aici gasim solutia, mai ales atat timp cat avem la dispozitie atatea alte variante de a ne exprima si de a si face ceva specific care sa le transmita un mesaj foarte clar celor care abuzeaza astazi de noi.

Ceva se intampla cu noi. Se simte in aer, se observa, e palpabil aproape, numai ca se concretizeaza greu. Tot mai multi dintre noi au depasit stadiul de a fi satui si incep sa faca ceva. Haideti sa facem, insa, lucruri care sa conteze cu adevarat si sa demonstram ca desteptarea spiritului civic nu e deloc intamplatoare.

Campania "Fara penali in functii publice" intra pe ultima suta de metri. Mai sunt doar cateva saptamani pentru ca tinta impusa de lege sa fie atinsa si sa poata face pasul catre Parlament. Daca vrem ca spiritul civic din jur sa se concretizeze in ceva specific, trebuie ca aceasta initiativa sa devina un succes. Este modul cel mai potrivit prin care ne putem pune amprenta pentru ziua de maine.

Mihai Sandu este consilier parlamentar cu o experienta de peste 3 ani in Camera Deputatilor, doctorand in stiinte politice si relatii internationale si absolvent de stiinte politice, istorie si relatii internationale. A mai lucrat la Administratia Prezidentiala si MAE.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie Fara Penali, #semnaturi Fara penali , #fara penali