Guvernul a rezolvat problema burselor pentru medicii rezidenti, printr-o ordonanta

Joi, 13 Iulie 2017, ora 16:22
10557 citiri
Guvernul a rezolvat problema burselor pentru medicii rezidenti, printr-o ordonanta
Foto: Ziare.com

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta care prevede ca bursele medicilor rezidenti vor fi platite in continuare, dupa situatia aparuta in urma intrarii in vigoare a Legii salarizarii.

Intr-un comunicat de presa, Executivul transmite ca medicii rezidenti vor primi bursa de 670 de lei pe toata perioada rezidentiatului, pana cand vor beneficia de salariul de baza al medicilor ce au incheiat aceasta perioada.

"Potrivit actului normativ care modifica Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, bursa de rezidentiat se acorda pana la data la care personalul respectiv beneficiaza de salariul de baza/solda de functie la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice", se arata in comunicat.

In continuare, Guvernul reaminteste cum se realizeaza plata lunara a bursei de rezidentiat: "din bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Sanatatii, pentru unitatile sanitare de stat din subordinea sa si pentru unitatile sanitare de stat din subordinea autoritatilor administratiei publice locale, precum si prin bugetul aprobat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, pentru rezidentii din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca".

Luni, premierul Mihai Tudose anuntase ca va fi rezolvata problema burselor pentru medicii rezidenti, insa nu a explicat si in ce mod va fi realizat acest lucru.

Dragnea: A fost o scapare, mai gresim si noi

La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca "mai gresim si noi", cu referire la abrogarea OUG care prevedea acordarea burselor pentru rezidenti, insa in acelasi timp nu s-a abrogat OUG privind salariile demnitarilor.

"Este bine ca explicatiile sa le prezinte ministrul Muncii. Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit, deci isi vor primi bursele. Salariile medicilor va ajunge la 5.700 de lei in luna martie, dar nu vor ramane pana atunci fara burse. A fost o scapare in lege care va fi coretata chiar joi, prin OUG.

(...) Mai si gresim si noi, important este ca le vedem si le reparam rapid, astfel incat oamenii sa nu sufere. Rau este cand persisti asa, intr-o greseala, cu incapatanare", a precizat Dragnea.

Noua Lege a salarizarii lasa medicii rezidenti fara bursa lunara de 670 de lei.

"In acest moment, dupa adoptarea Legii salarizarii in Parlament, nu mai exista baza legala pentru acordarea acestei burse", se arata intr-un comunicat al Platformei Romania 100, a fostului premier Dacian Ciolos, din care fac parte mai multi membri ai Cabinetului sau.

Sursa citata arata ca politicienii din coalitia majoritara PSD-ALDE au abrogat in Parlament (prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanta de Urgenta nr. 103 din 14 noiembrie 2013.

Aceasta prevedea ca "medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal delucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei".

Articolul 38 din Legea salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, insa bursa rezidentilor nu este venit asimilat salariului.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvern rezolvat burse medici rezidenti, #ordonanta burse medici rezidenti , #guvern ordonante