Guvernul carpeste din nou revolutia fiscala: Astazi aproba ordonanta pentru indemnizatia mamelor si concediile medicale

Joi, 22 Februarie 2018, ora 09:00
7380 citiri
Guvernul carpeste din nou revolutia fiscala: Astazi aproba ordonanta pentru indemnizatia mamelor si concediile medicale
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Guvernul va da, astazi, o noua ordonanta de urgenta menita sa corecteze problemele aparute in urma aplicarii revolutiei fiscale. De aceasta data, Executivul spera sa rezolve situatia indemnizatiilor pentru mame si a concediilor medicale.

"In urmatoarea sedinta vom avea inca o ordonanta, sa reglam pentru mamici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficiente", a declarat zilele trecute premierul Viorica Dancila.

Si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, miercuri, ca in sedinta de guvern de joi va fi adoptata o noua ordonanta de urgenta, care sa rezolve problemele legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale.

Zeci de persoane au participat, duminica, la un protest in fata Guvernului, nemultumite de scaderea indemnizatiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au aratat "cartonasul rosu" guvernantilor, care prin masurile fiscale adoptate au afectat parintii aflati in concediu de crestere a copilului si persoanele in concediu medical, care s-au trezit cu indemnizatiile micsorate.

Indemnizatiile au fost reduse intrucat s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorarii salariului minim. Astfel, in decembrie 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). In decembrie, salariul mediu brut pe tara era de 3.131 de lei.

Insa, in ianuarie 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara (la 4.162 de lei), cat si procentul care se aplica, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe tara).

In plus, dupa OUG 3/2018, o alta ordonanta de carpire a revolutiei fiscale, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculeaza ca 25% din indemnizatia de concediu efectiv primita de fiecare.

Dupa izbucnirea scandalului, ministrul Finantelor a dat asigurari ca vor fi luate masuri astfel incat nimeni sa nu piarda in urma aplicarii modificarilor legislative prin plata contributiilor sociale.

"Important este ca oamenii sa nu piarda. Asta este cel mai important. Noi, ca principiu, de la asta plecam. Dupa care, va fi decisa forma de act normativ care trebuie adoptata in acest sens", a spus ministrul.

Astazi vom afla care este formula magica gasita de Ministerul Finantelor si daca aceasta va reusi sa rezolve probleme aparute, fara sa ganereze unele noi.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#ordonanta indemnizatii mame, #ordonanta concedii medicale , #guvern ordonante