Cum a peticit Guvernul calculul la concediul medical. Regulile sunt valabile doar pana la vara

Vineri, 02 Martie 2018, ora 12:34
5840 citiri
Cum a peticit Guvernul calculul la concediul medical. Regulile sunt valabile doar pana la vara
Foto: Facebook/Adrian Benta

A fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care se schimba modul de calcul al concediului medical.

Astfel, se modifica temporar prevederile OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile.

Urmatoarele proceduri normative sunt aplicabile pana la data de 1 iulie 2018:

a) Durata stagiului: Pentru acordarea indemnizatiei de concediu medical pana la data de 1 iulie 2018, stagiul minim de cotizare este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare concediului medical.

Nota: regula generala stabileste o perioada de 6 luni de cotizare in ultimele 12 luni.

b) Modificarea modului de calcul a contributiei la pensii suportata din indemnizatie:

Prin modificarile aduse de OUG nr. 79/2017, aplicabile de la 1 ianuarie 2018, s-a stabilit ca pentru indemnizatia de concediu medical se datoreaza contributia la asigurarile sociale pensii si impozitul pe venit. Contributia la asigurarile sociale pensii se determina dupa formula: salariul mediu pe economie 4.162 lei x 35% x nr. de zile indemnizatie x 25%.

Avand in vedere cresterea salariului mediu si a cotei de contributie, s-a ajuns la situatia in care indemnizatia pentru concediu medical platita pentru luna ianuarie sau februarie 2018 sa fie mai mica (sau chiar negativa) decat cea aferenta lunii decembrie 2017, chiar daca baza de calcul este constanta.

Prin OUG nr. 3/2018 publicata in Monitorul Oficial din 8 februarie 2018, s-a stabilit faptul ca procentul contributiei la pensii este de 25% din valoarea indemnizatiei.

Prin aceasta reglementare, s-a eliminat posibilitatea existentei unei sume negative a indemnizatiei, insa nu s-a eliminat situatia de scadere a indemnizatiei fata de valoarea din decembrie 2017.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, contributia la asigurarile sociale pensii pentru indemnizatia de concediu medical se calculeaza dupa formula:

- Salariul mediu pe economie existent in anul 2017 (3.131 lei) x 35% x 10,5% x nr. de zile de indemnizatie. (Practic, ramane baza de calcul din anul 2017).

c) Depunere declaratii rectificative:

Pana la 31 martie 2018, acei angajatori ce au achitat indemnizatii medicale mai mici decat care ar rezulta din aplicarea noii formule de calcul din prezenta ordonanta au obligatia sa recalculeze indemnizatia, sa plateasca diferentele la salariati si sa depuna declaratii rectificative.

Consilier fiscal Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#mod calcul concediu medical, #calcul concediu medical, #ordonanta concediu medical , #guvern ordonante