Diavolul din detaliile ordonantelor

Autor:
Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 19:03
7368 citiri
Diavolul din detaliile ordonantelor

Efectele ordonantei care interzice cumularea pensiei cu salariul sunt cu mult mai extinse decat era de anticipat.

In educatie, sanatate, administratia locala, activitatea s-ar putea bloca aproape complet daca decizia nu va suferi unele modificari. Aceasta amploare ne demonstreaza cat de capusat era de fapt bugetul de stat.

Sa luam, spre exemplu, sectorul 2 al Capitalei, de unde primarul Niculae Ontanu lanseaza mesaje disperate. Din institutiile subordonate primariei ar trebui sa-si faca bagajele aproape 900 de oameni, cele mai afectate fiind Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Inspectoratul Scolar al sectorului 2 si Politia Comunitara. Inmultiti cifra cu primariile din orase, a caror situatie este probabil asemanatoare, si va veti cutremura.

Pentru toti acesti angajati pensionari bugetul, adica fiecare contribuabil pana la urma, nu platea doar salariul net, ci o suma marita considerabil de toate darile aferente unui angajat. Salariile profesorilor, actorilor sau functionarilor marunti sunt mici, insa prin insumare suma bugetata nu e deloc neglijabila.

Iar cand ajungem la institutiile "cu epoleti" dam de sume halucinante incasate de si platite pentru pensionarii de lux. Este vorba despre gradati care au iesit la pensie pana in 50 de ani cu pensii foarte mari si plati compensatorii consistente pentru a se angaja din a doua zi in exact aceleasi functii, cu exact acelasi salariu.

De exemplu, in ministerul Apararii, 475 de persoane cumuleaza pensia cu salariul, iar 160 dintre ei lucreaza in structurile centrale. Fiecare incaseaza lunar peste 5.000 de lei.

Evident ca aceasta capusare era o sursa importanta de drenare a banului public si trebuia sa inceteze, dar cu socoteala. Problema este felul in care a facut guvernul acest lucru, ingropand un principiu sanatos sub o decizie cu aspect heiruprist, prea putin gandita.

Pripeala s-a vazut rapid, imediat ce ministrii, picati din luna atunci cand a fost adoptata celebra ordonanta, au inceput sa descopere ce se intampla in propriile domenii - deficitul de profesori, medici si functionari va bloca sistemul.

Emil Boc a iesit dupa doua zile cu solutia salvatoare: medicii pot fi platiti pe conventii civile, profesorii cu ora, iar actorii pot incheia contracte de drepturi de autor. Premierul si ministrul de Finante au emis un ordin in acest sens.

Dar ordonanta spune clar: "persoanele care, la data intrarii in vigoare a actului normativ, cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale".

Nu se vorbeste deci despre salarii sau calitate de salariat, iar ceea ce rezulta din conventia civila sau contractul de drepturi de autor tot venit se numeste.

Si-apoi cum ramane cu principiul ca pensionarul sa nu mai poata primi salariu de la stat? De fapt nu mai vorbim despre principiu, care se duce de rapa, ci doar despre economia pe care o face bugetul nemaiplatind darile pe care le presupune un contract de munca. In plus, pensionarii de lux vizati nu vor putea beneficia si ei de conventii civile?

Chiar si asa, oameni care au fost salariati toata viata nu se dezmeticesc atat de usor si nu devin peste noapte cunoscatori ai meandrelor legislatiei. Asa ca 15 zile, cat au la dispozitie pentru a opta intre pensie si salariu, nu vor fi suficiente ca sa inteleaga cum e cu conventia civila, ce trebuie sa semneze si ce nu.

Nu este timp destul nici pentru autoritati sa gandeasca niste contracte cadru, sa stabileasca niste tarife cu ora pentru profesori sau medici. Pentru birocratia de stat 15 zile sunt cat o secunda.

In momentul in care pensionarii si salariatii in varsta ar pierde posibilitatea completarii unor venituri, cele mai multe foarte mici, este posibil ca problema nivelului pensiilor si a salarizarii in domeniul bugetar sa devina si mai acuta tocmai intr-un an in care guvernul nu are de unde sa dea nici macar ce promis.

Sunt aspecte colaterale la care excutivul, in mod evident, nu s-a gandit atunci cand, pompieristic, a pus pe hartie aplicarea unui principiu altminteri foarte corect. Si, ca de obicei, diavolul sta in detalii. Acestea se razbuna acum si ameninta principiul insusi. La fel s-a intamplat si cu blocarea angajarilor.

Intr-adevar multe posturi bugetate erau libere de ani de zile, deci nu sunt cu adevarat necesare. Altele insa erau eliberate recent, iar reocuparea lor este vitala, cu atat mai mult acum cand multi pensionari si-ar putea face bagajele. Cum va aduce guvernul "sange proaspat in sistem", dupa cum pretinde ca doreste, cat timp nu pot fi facute angajari?

Ambele decizii ar fi trebuit precedate de o analiza si o selectie riguroase, astfel incat in locul unor masuri trase cu rigla sa avem unele care tintesc exact unde sunt problemele si ofera solutii eficiente impotriva blocarii sistemului si tensiunilor sociale.

Prin toate aceste masuri, prea putin elaborate si care necesita apoi explicatii si corecturi, guvernul lasa impresia ca nu prea stapaneste situatia, ca nu are o strategie clara si doar lupta sa tina capul la suprafata.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#detalii ordonante, #pensii salarii ministere, #Guvernul Boc , #guvern ordonante